Huwelijk achter de tralies

do 3 maart 2011

Zojuist is Yvan Colonna getrouwd. In de gevangenis in Fresnes, met de 37-jarige Stéphanie C. En dat is nogal nieuws in Frankrijk.
Ik ben niet zo van de bruiloften & partijen, maar dit ‘feestje’ spreekt me zéér aan, want de zaak-Colonna volg ik als journalist al jaren op de voet.
Yvan Colonna was destijds de meest gezochte voortvluchtige in Frankrijk, verdacht van de moord op de Corsicaanse prefect (soort Commissaris van de Koningin) Claude Érignac. Dat was op 6 februari 1998, in Ajaccio op Corsica.
Colonna, de zoon van een socialistisch parlementslid en betrokken bij de FLNC, de beweging die streeft naar de onafhankelijkheid van Corsica, werd op 4 juni 2003 in een schaapskooi op het eiland gearresteerd. Sindsdien zit hij ter hoogte van Parijs in de bak. Daar blijft hij ook, hoewel gisteren drie veroordeelden in die zaak zomaar ineens naar een gevangenis op Corsica werden overgeplaatst. Tot opluchting van familie en vrienden, want Fresnes ligt bij Parijs en iets van familiebezoek is dan een hele onderneming, tijdrovend en vooral duur.
Colonna zelf werd in eerste instantie tot levenslang veroordeeld, maar vanwege vormfouten werd zijn proces geannuleerd. Het verzoek van Colonna om in vrijheid gesteld te worden werd afgewezen. En op 2 mei begint de hele zaak van voren af aan. Dat is dus 8 jaar na zijn aanhouding!
Ik denk -net als zoveel Corsicanen- dat Colonna, die altijd is blijven ontkennen, onschuldig is. Andere leden van de FNCN, een van de onafhankelijksbewegingen op Corisca waarvan Yvan ooit deel uitmaakte, en die dus al wel definitief (in hoger beroep) veroordeeld zijn, hebben bevestigd dat hij niet bij het complot betrokken was. Zijn advocaten hebben -wat mij betreft- tamelijk overtuigend kunnen aantonen dat Colonna het dodelijke schot niet gelost kán hebben, gelet op de lichaamsbouw van het slachtoffer, die van de veronderstelde dader en de kogelinslag.
Onze (zeker niet mijn) president Sarkozy weet -en wist- het natuurlijk beter. Destijds, als minister van Binnenlandse Zaken, wees hij Colonna al als dader aan; er was nog geen rechter aan te pas gekomen. Ook in de Franse wet staat dat niemand schuldig is die niet veroordeeld is, maar ja, daar heeft Sarko geen boodschap aan.
En voor de nog niet veroordeelde Colonna geldt blijkbaar een extra streng regime. Zoals gezegd: ik heb niets met trouwerijen. Maar voor Colonna is het, zoals zijn advocaat laat weten, “een zegen”. Na de ceremonie van vandaag mag hij zomaar vier uurtjes met zijn bruid doorbrengen, en ze mag hem twee keer per maand 45 minuten bezoeken. Maître Garbarini: “’t Is echt een huwelijk uit liefde. Door Stéphanie is Yvan opmerkelijk veranderd, opener geworden, niet meer zo in zichzelf gekeerd. Bij het komende proces in mei zal hij waarschijnlijk meer geneigd zijn over zichzelf te praten. En dat kan zijn zaak wellicht helpen.”
On verra. Ook in Frankrijk zijn de staat en de rechterlijke macht gescheiden entiteiten. Maar als de president van de republiek de pik op een verdachte heeft, moet je als rechter wel heel sterk in je schoenen staan.

8 gedachten over “Huwelijk achter de tralies”

 1. selma lecurieux

  Dank weer voor dit artikel. Dit zie je dus weer niet in de Vendée. Alleen als het hele land geinformeerd moet worden, dan komt het in het nieuws.Maar juist dit zijn leuke artikelen.En leuk van jouw hand. Frans nieuws met een hollandse “kijk” erop.Mag dat wel. Het zal iets te maken hebben ook dat ik altijd nos nieuws op internet ga kijken voor internationaal nieuws en me niet door de doodgeverfde fransen zenders geheel laat informeren. Dat nieuws; er “klopt” iets niet. Misschien te achterdochtig? Nou ja , dan is dat maar zo! Ga door Renée, ik lees graag en veel!

 2. Ik vind moeilijk te beoordelen of rechters zich door politici beïnvloeden laten.
  Maar dat Sarkozy mensen beschuldigt is op zich al erg genoeg.

  (overigens zou ik zelf “een hekel aan iemand hebben” i.p.v. “de pik op iemand hebben” want dat vind ik schuttingtaal).

 3. @Selma: een kritische blik op het nieuws is gezond, dat heeft niets met achterdocht te maken, maar alles met gewoon zelf gezond nadenken.
  Ik heb de zaak niet zo gevolgd als Renée, maar als ik lees dat een minister al veroordeelt voordat een rechter iets gezegd heeft gaan alle alarmbellen rinkelen. Daarbij heeft Sarko zijn reputatie niet mee. Aan de ander de kant: vormfouten zijn het brood van advocaten, maar zeggen lang niet altijd iets over de inhoudelijke kwaliteit van het onderzoek… Hoe dan ook zit C . nu al een jaar of 8 vast. Zelfs als hij schuldig is, gaat hij straks wellicht vrijuit omdat de redelijke vervolgingstermijn lang en breed verstreken is. Gewoon, omdat je volgens Europees recht een verdachte niet zo lang in onzekerheid mag laten zitten over zijn lot.
  Overigens, als je nog meer Hollandse blik op Frans nieuws zoekt: http://www.hurktoilet.nl/weblog

  1. Dat van die verstreken vervolgingstermijn, daar kan een goede advocaat wellicht wat mee. Maar laten we vooral niet vergeten dat Frankrijk zich over het algemeen wenig tot niets aantrekt van Europees recht. Roma mochten per slot ook niet massaal worden uitgezet (dat moest per geval bekeken worden van Europa), maar ze werden wel bij bosjes het land uitgeknikkerd.

 4. Inderdaad, een goed voorbeeld van de Roma’s. Ik ben een fel tegenstander van de rechtse politiek van Sarkozy. Ik ken deze rechtzaak van Yvan Collona overigens niet maar het zal me niks verbazen als er door Sarkozy en de zijnen vals spel wordt gespeeld. ‘s Lands wijs ‘s lands eer; nou nee! Het is ongelooflijk dat Frankrijk de rechten van haar burgers niet respecteert en affaires op Corsica in het bijzonder. Hoezo 1 EU? Niet om te betuttelen vanuit Brussel maar het zou niet moeten kunnen dat mensen wellicht onterecht zo lang vastgezet worden en dat er sprake is van machtsmisbruik en vooringenomenheid. Maar ja, ik ben natuurlijk niet naief; zo gaat het steeds weer en onder Sarkozy lijkt me dat dit niet snel zal verbeteren.
  Groet, Esther

  1. Voorkomen dat mensen zo lang onterecht vast zitten kun je nooit helemaal en dat is niet typisch Frans: kijk maar naar de Schiedammer parkmoord en de Puttense moordzaak. Aan de andere kant schromen Franse politici niet voor bizarre complotten. Zo wil het verhaal dat Mitterrand een aanslag op zichzelf in scene heeft laten zetten. Wie moet je nog geloven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top