Een reus op lemen voeten

do 10 maart 2011

Van de week kwam naar buiten dat er alarmfase 2 is geweest in de kerncentrale van Tricastin nabij Bollène in de Vaucluse. En dat komt slecht uit, want er moet binnenkort beslist worden of de dertig jaar oude centrale nog eens tien jaar aan zijn levensduur mag vastplakken. “Bloedlink, meteen sluiten”, roepen de tegenstanders van kernenergie, maar het ligt iets genuanceerder. Tijdens een routinecontrole ontdekte de EDF (Franse stroomlevererancier) dat een aantal lagers in de generatoren die voor de noodstroom moeten zorgen als de hoofdstroomvoorziening van een centrale uitvalt, aan vroegtijdige slijtage leden. Tijdens een routinetest in de centrale van Blayais (Gironde) weigerde een van de vier generator dienst, waarop meteen alle 58 centrales in het land werden gecontroleerd. Bij acht andere centrales werd hetzelfde mankement aan de generatoren geconstateerd. Ook bij die van Tricastin, de oudste kerncentrale van Frankrijk en dus als eerste aan de beurt om beoordeeld te worden op een verlengde levensduur. Vandaar dat er meteen maar alarmfase 2 werd gegeven. Dat is overigens laag op de internationale schaal van kernincidenten dat fase 7 als hoogste heeft, maar toch: ’t is wel alarm. En gezien de leeftijd van de Franse kerncentrales, toch iets om niet schouderophalend aan voorbij te gaan. Ondanks de sussende woorden van de EDF, die stelt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat alle noodgeneratoren dienst zullen weigeren als de hoofdstroom uitvalt. En mocht dat tòch zo zijn, dan is altijd nog een nood-noodgeneratortje….
René Pelisson, woordvoerder van Europe Écologie Les Verts du Vaucluse, liet in La Provence weten dat de koude rillingen hem over de rug lopen als hij denkt aan de verouderde Franse centrales, en ziet ze “liever vandaag dan morgen” allemaal preventief sluiten. “Door de aaneenschakeling van incidenten (in 2008 lekte er uranium weg uit de kerncentrales van Tricastin, en Romans-sur-Isère (Drôme) waardoor de omgeving radioactief vervuild werd, en in 2009 raakte het koelsysteem van Tricastin verstopt) zetten we grote vraagtekens bij de veiligheid van onze kerncentrales. Dit verouderde energiesysteem begint steeds meer op een reus op lemen voeten te lijken.”
Hij heeft een punt. Maar de kans dat de Franse overheid besluit om kerncentrales te sluiten lijkt minimaal. Zeker gezien de huidige olie/gasprijzen, de tegenvallende opbrengsten van de door de overheid massaal aangeschafte (goedkope, maar slechte Chinese) zonnepanelen en het pre-natale stadium waarin de ontwikkeling van windenergie zich bevindt, is er geen enkel redelijk alternatief voorhanden. ’t Wordt dus doormodderen en oplappen om Frankrijk en zijn afnemers -met name Italië, maar ook Nederland- van spotgoedkope kernenergie te kunnen blijven voorzien. Tricastin krijgt die 10 jaar er heus wel bij. En daarna één voor één al die andere kerncentrales. Wedden?

4 gedachten over “Een reus op lemen voeten”

 1. Bonjour Renée,
  Zo is er ook een vin du Tricastin. Heb ik nooit willen drinken want deze geeft bijkans licht in het glas. Ernstige zaak ondanks ‘slechts’ alarmfase 2….. Ik zeg: ‘Nee tegen kernenergie’! Het is te link. En ik weet ook dat nu helemaal de reactoren zullen blijven draaien, in deze tijd van Arabische lente met als gevolg hoge olieprijzen. De vrijheid van deze Arabische mensen en de democratie is overigens wel zeer gewenst en is veel waard, wat mij betreft!
  Groet, Esther

 2. Rebonjour,
  Inmiddels weten we ook van de (bijna) meltdown van de reactor in Japan. Ik was al kritisch en dit stemt nog verder tot nadenken.
  Ga je vandaag of morgen nog kijken bij Paris-Nice?
  Bon weekend, groet Esther

  1. Dag Esther,
   Tja, het wordt er niet beter op. Je zult begrijpen dat ik het nieuws op de voet volg.
   Em Parijs-Nice, nee, zat er niet in vandaag, te druk (werk gaat altijd voor), maar ik kijk af en toe stiekem naar de livestream op mijn PC.

 3. NL wil tot m’n Schrik: nog steeds een nieuwe reactor in ‘t mooie Drente/Twente..? Japanse kernreactors: weinig Nieuws over…”Doodzwijgen” spreekt voor zich… Wel: Beangstigend!?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven