Eén koffie met een knijper graag!

di 8 maart 2011

Ga maar even niet naar Nice om een terrasje te pikken. En dat heeft niks met het weer te maken, want dat is er ‘lentig’ genoeg voor. Nee, Nice stinkt, en niet zo’n beetje ook. Met name de quartiers Boulevard Carnot, Bas Corniche en het Quartier du Port hebben te kampen met een penetrante putlucht, waardoor het consumeren van een hapje of een drankje op een zonnig terras een acute kokhalservaring oplevert. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij een defect in het rioolstelsel, maar wáár precies weet niemand. “Waarschijnlijk is er een technisch probleem op de grens van Villefrance en Nice”, aldus Christian Basso van de ‘association de sauvegarde’ van voornoemde quartiers in de Nice Matin, en natuurlijk gingen ze erover vergaderen met de mairie. Dat was gisteren: “de gemeente is op de hoogte van de problemen en zal zich ermee bezig houden”. Wanneer? Tja…..
Intussen zijn bewoners en horeca-uitbaters van de getroffen stadsdelen het meer dan spuugzat. Monique Martin van het Comité de quartier du Port: “De stank is niet te harden! Als je niet beter wist zou je denken dat er al 15 dagen ergens een lijk in een kelder ligt te rotten. En je ruikt het overal, buiten en binnen!” Wijkbewoner Paul: “Ik durf zelfs geen raam meer open te doen en ik woon op de derde etage!”
“En het is niet van vandaag of gisteren, we hebben er al sinds de vorige zomer last van”, vertelt Alexandre van de bar-tabac Le Carnot, we houden zoveel mogelijk de deuren dicht; geen klant meer die op ons terras een consumptie wil gebruiken.” Nou ja, behalve die ene grapjas dan. Maar die vroeg wel om “één koffie mét een knijper”.
Hier op het dorp zal zoiets niet snel voorkomen: in het drinkwater zit om te beginnen zoveel chloor, dat je bij wijze van spreken je toilet niet meer schoon hoeft te maken. En de riolering ruikt letterlijk als een roosje. Boven het dorp is namelijk al sinds 1883 een fabriekje voor halffabrikaten voor de parfumindustrie in Grasse gevestigd. De essences die hier worden gemaakt, vormen de basis voor de wereldberoemde parfums van grote huizen als Dior, Chanel en Yves Saint Laurent, om er een paar te noemen. En dat fabriekje loost zijn afvalwater op de dorpsriolering. Rozengeur vandaag? Dan is het maandag. Lavendel? Ah, ’t is alweer woensdag. Bleekwater? Vrijdag! Want dan kiepert de gemeente een nieuwe lading chloor het leidingnet in. Het dorp vindt het best. Op een terrasje hoef je hier in elk geval nooit ‘koffie met een knijper’ te bestellen.

2 gedachten over “Eén koffie met een knijper graag!”

  1. Gelukkig zit jij in jouw dorp op rozen Renée! Want aan Nice zit dus een luchtje… Wel goed om te weten want wij gaan de eerste dagen van april naar Nice. We zullen er niet minder om genieten maar dan zijn we er in ieder geval van op de hoogte. Qua voorpret voor ons alleen maar rozengeur en maneschijn want we verheugen ons enorm op Nice. Bonne journée parfumée!
    Groet, Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven