Knap aan de prijs

di 29 november 2011

Vanmorgen belde Carin, een gekoesterde vriendin te Amsterdam met een kek mode-imperiumpje. Ze kwam in Zuid-Frankrijk wonen. Dat besluit ze zo ongeveer elk jaar, maar nu was het serieuzer dan serieus. Leek me geen goed plan. Ik zou het geweldig vinden als ze bij me in de buurt kwam wonen, daar niet van, maar nu proberen huis en haard in NL te verkopen en dan iets nieuws aanschaffen in dit deel van Frankrijk? Zou het niet doen. Toen ze belde zat ik net met een bericht uit The Economist voor m’n neus waarin te lezen stond dat de huizenprijzen in Frankrijk gemiddeld 25 procent te hoog zijn. Volgens iemand aan het naastgelegen bureau die regelmatig onleesbare stukjes over financiën tikt, is The Economist een zeer serieus te nemen bron. Ik kan dat alleen maar beamen. Als dat Britse blad tot de conclusie komt dat de Franse huizenmarkt alle klassieke ‘bubbel-kenmerken’ vertoont, nog erger dan een paar jaar geleden in de VS, dan kun je dat niet zomaar als onzin wegpoetsen.
Ik las Carin voor dat het niet de vraag is óf die bubbel wordt lek geprikt, maar dat alleen nog niet te zeggen valt wannéér precies. “Wachten! Ga asjeblieft niet met makelaars bellen!” Want als je al drie jaar aarzelt voor je besluit naar Frankrijk te emigreren, dan kan er ook nog wel een jaartje bij. Toch?
Natuurlijk weet ik te weinig van landelijke huizenprijzen; Frankrijk is zo groot. ´t Zal best dat aan een oude boerderij in de Creuse of zo, waar ‘ons’ subtropisch klimaat ver te zoeken is, een sterk overdreven prijskaartje hangt. Ik roep niet voor niks al jaren dat Frankrijk helemaal niet bestaat. Want de regionale verschillen zijn enorm. Maar als ik de aanbiedingen van makelaars hier in de buurt zie, denk ik toch vaak: knap aan de prijs. Zit wel wat in: ons deel van Zuid-Frankrijk (Nice, Cannes, Saint-Tropez) is nu eenmaal wereldberoemd en daar betaal je voor. Maar zelfs hier is het crisis, wat betekent dat de prijzen naar beneden zullen moeten. Een prijsdaling van 25 procent in dit deel van Zuid-Frankrijk lijkt me onwaarschijnlijk. Maar je weet het nooit. Vorige week kwam ik beroepsmatig een notaris tegen die me vertelde dat hij veel minder negotie heeft dan een jaar geleden, in de sfeer van de onroerendgoed-transacties. En het buurvrouwtje van een stukje verderop, dat als ‘makeleuse’ werkzaam is (ze mag de huizen aan potentiële klanten laten zien) klaagde dat er dit jaar slechts één huis verkocht is. Kan niet anders of de prijzen gaan zelfs hier zakken.
En stel -ik kijk nergens meer van op in deze sombere tijden- dat die neuro en die zeuro er komen? Waar gaat Frankrijk dan bij horen? Noord? Zó serieus wordt Sarko nu ook weer niet genomen: de AAA-rating staat al op het spel.
Zuid? Daar zal Frankrijk zich met hand en tand tegen verzetten; voorgoed weggezet als semi-derdewereldland? Non!
Ergens ter hoogte van Lyon de boel dan maar doorknippen en van de ene op de andere munt overschakelen? Alsof de Berlijnse Muur op een andere plek wordt herbouwd. Onaanvaardbaar!
Maar als de EU-kopstukken niet snel besluiten over echte maatregelen, maken de financiële markten het zelf wel uit. En dan kan een huisje hier in de buurt weleens extreem aantrekkelijk geprijsd raken. “Nog even wachten Carin.”

8 gedachten over “Knap aan de prijs”

 1. ja ook net gelezen in the economist
  nou hier in de lot et Garonne ,de Lot en de Tarn et Garonne
  zijn de huizen ook nog veel te hoog geprijsd
  vrienden zoeken een huis ook maar even wachten!!!

  1. Bonjour Susan,

   Valt in de Lot wel mee met de huizenprijzen.
   Hebben hier in Cardaillac een prachtig 6 jaar oude villa staan, 3 slaapkamers, badkamer + aparte douche, volledige ingerichte keuken, hal, grote garage en kelders + een zwembad in een ruime tuin, 8 x 4.
   Mail me maar als je belanhstelling hebt.
   Prijs 250.000.–
   benjacqui@meshnet.fr

 2. Met een huizen crisis in heel Europa, zou het gek zijn als je daar in Frankrijk niets van zou merken.
  Net zoals in Nederland zijn er ook hier gebieden waar procentueel een veel grotere prijsdaling is/komt, als aan de (bijna) altijd zonnige Côte d’Azur. De Côte d’Azur waar, door de jaren heen, de aanschaf van een tweede huis altijd een goede investering is gebleken. Niet zozeer om zo’n huis binnen een paar jaar weer te verkopen, als wel voor de verhuur van de vakantiemarkt want crisis of niet …. een vakantie, en het liefst naar het zonnige Zuid Frankrijk, blijft altijd hoog op het verlanglijstje staan!

  Gelukkig begrijpen de meeste eigenaren/verkopers in dit deel van Zuid-Frankrijk dat ze ‘iets’ moeten doen, willen ze hun huis toch snel verkopen. Dat heeft niet alleen met een wat langere verkooptijd, maar ook met een ingrijpende belastingmaatregel te maken waarbij je, als je 2e huis niet voor 1 februari 2012 verkocht is, bij verkoop na deze datum nog 15 jaar langer winstbelasting moet afdragen. Om begrijpelijke redenen -na 1 februari 2012 gaan die huizen weer van de markt- wordt hier niet altijd mee geadverteerd maar bijna iedere makelaar heeft op dit moment wel een droomhuis in portefeuille die voor een zeer interessante prijs verkocht mag worden!

  Kansen dus om juist NU aan te kopen want ook hier geldt de wet van Cruyff… “ieder nadeel heb z’n voordeel’.

  Astrid Segaar – makelaar o.g. in Roquebrune sur Argens

 3. Bonjour,
  Hier in Centre zijn de prijzen erg verschillend. In Parijs stijgen de prijzen nog steeds en daarbuiten zakken ze wat. Voor mensen uit Parijs is onze regio, zo’n 150 km zuidelijk van Parijs, nog aantrekkelijk als weekend/vakantiewoning. Bouwrijpe grond kost hier 37euro de m2 en 30 km verder op het platteland b.v. betaal je 4-10 euro voor bouwgrond.
  In de Creuse en Morvan zijn de prijzen ook vaak wat lager, het is dus heel verschillend en afhankelijk van wat je wilt. Ons huisje staat nu voor 160.000.- euro te koop. Voor Fransen misschien aan de prijs maar voor Nederlanders is het weer een heel ander verhaal, daar zijn de prijzen pas hoog.

 4. Het is misschien nog steeds ‘wat een gek er voor geeft’ maar de crisis tand des tijds moet zo onderhand toch ook aan de huizenprijzen in Frankrijk gaan knabbelen. Inderdaad een erg groot verschil tussen noord en zuid en al helemaal met het zuidoosten (Provence). Ik denk dat het niet snel meer goedkomt en ik ben echt geen pessimist. Er zullen steeds meer en steeds langer huizen te koop staan in Europa dus ook in Frankrijk. De grote omslag in het laten dalen van de huizenprijzen moet nog plaatsvinden. ‘Men’ wil er nog niet aan maar het zal uiteindelijk onvermijdelijk zijn. De prijsfactor zon, hopsasa tralala in het zuiden is nog niet uitgewerkt maar deze zal ook flink moeten inleveren. Ik zou nu geen huis gaan aankopen. Maar wanneer dan wel….?????Sterkte!
  En Renée: het is heerlijk om weer je stukjes te lezen. Ik was er even tussenuit maar ik ga je weer fijn volgen.

  1. Hee Esther, welcome back. En lees vooral de commentaren die hieronder al zijn gepost. ‘t Is maar goed dat de zon gewoon doorschijnt (ook vandaag) zodat we het allemaal wat vrolijker kunnen zien. Maar over de huizenmarkt blijf ik toch wel somber hoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven