Recept van de week : Quiche à ma façon

vr 28 september 2012

Ik heb er goed de pest in. De zomer is definitief voorbij en het zwemseizoen gesloten. Het hout voor de haard ligt sinds gisteren op een slordige hoop de helft van de parkeerplaats in beslag te nemen. Die negen kuub mogen we zelf een ‘berge’ lager netjes opstapelen, beschut tegen de aangekondigde hoosregens. Maar het is zowaar een keer op tijd geleverd, en dat is mooi. Van al dat gesjouw en gestapel krijg je trek, stevige trek. Dus we doen niet moeilijk en kijken niet op een calorietje meer. Bovendien zijn we nog wel even bezig met dat hout: die calorieën verbranden vanzelf, daar kan geen sportschool tegenop.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg (of pakje plakjes)
4 eieren
25 cl vloeibare room (geen slagroom)
100 gram Parmaham
1 preitje
50 gram geraspte kaas (Emmental, gruyère, comté)
50 gram bleu d’Auvergne
25 gram geraspte parmesan
zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:
Rol het bladerdeeg uit, of haal de plakjes van elkaar. Beboter een taartvorm en bekleed de bodem en zijkanten met het deeg; snij overstekende randen bij, en zorg (bij plakjes) dat ze goed overlappen; druk even aan. Prik met een vork gaatjes in de hele bodem, en bedek de bodem met bakbonen of met aluminiumfolie die u stevig aandrukt (om teveel rijzen te voorkomen). Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem zo’n 15 minuten voor. Laat iets afkoelen en verwijder de bakbonen of de folie.
Snij intussen de Parmaham in ragfijne snippertjes. Haal het buitenste van de prei en snij de onderkant en het donkergroen eraf. Snij de rest in dunne ringetjes.
Scheidt de eieren boven een ruime kom, doe de eierdooiers in een tweede komt. Mix de eiwitten met een snufje zout stijf tot ze in punten blijven staan. Klop in de andere kom de eierdooiers los. Prak de bleu d’Auvergne fijn, doe die bij de eierdooiers en voeg er de geraspte kaas, de parmesan, de room, de Parmaham, de preiringetjes, een snufje nootmuskaat en peper naar smaak aan toe. Meng alles goed door elkaar. Spatel er vervolgens de stijfgeklopte eiwitten door. Giet het mengsel op de voorgebakken bodem in de taartvorm. Bak in 30-35 minuten in de oven (180 graden) af. Laat afkoelen en snij er punten van.

4 gedachten over “Recept van de week : Quiche à ma façon”

 1. behalve dat ik watertand van je weer overheerlijke recept,
  ben ik ook jaloers op het stapelen van de haardblokken
  hoewel niet echt vrouwenwerk, ik ben er gek op
  wij hebben per winter voldoende aan 2 “kuub”
  de voldoening die het geeft wanneer de stapel mooi regelmatig en in goed evenwicht ligt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  en het vooruitzicht van de donkere winteravonden, storm en regen en wij lekker knus bij het warme vuur…………..
  er is een nadeel:
  het stookseizoen duurt hier 4 mnd. te lang
  wij hebben voldoende aan een paar weekjes
  zo rond de sint en kerst
  de lente mag op tweede nieuwjaarsdag beginnen wat mij betreft

  1. Dag Maaike,
   Nou, kom dan maar stapelen hoor. Ik ben geradbraakt, na twee dagen. En er zijn er nog wel drie te gaan: we doen het piano piano, vanwege wrakke botten en gebroken ruggen. ;-]
   Overigens zie ik zéér op tegen die sombere wintermaanden met storm en regen. Doe mij maar warm en zon. Dus ook voor mij duurt het stookseizoen veel te lang, eigenlijk vind ik één avondje al genoeg….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven