Recept van de week: Dos de cabillaud

vr 21 september 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Bij de visafdeling van LeClerc vond ik vandaag een paar mooie moten verse kabeljauw. Om er te komen moest ik eerst langs een groot portret plus condoleanceregister dat bij de ingang stond opgesteld, vanwege het overlijden van de grondlegger van het supermarktimperium Edouard LeClerc (1926-2012). Ik heb niet getekend. Ik kende de man niet, en hij was op z’n minst omstreden. Vanwege een dubieus oorlogsverleden (hij zat zes maanden vast wegens vermeende collaboratie) en omdat hij de kleine kruideniers om zeep hielp. Toch kreeg hij diverse hoge Franse onderscheidingen, omdat hij het opnam voor de consument, en de prijzen altijd minstens 2 ½ procent onder het landelijk gemiddelde hield.
Sinds 2006 runt bovendien zijn zoon Michel-Edouard de 750 super- en hypermarché’s, dus ik durf er wel weer te boodschappen: aan erfzonden doen we niet.
Aan foute vissen ook niet, dus niet meteen gaan steigeren bij het idee van kabeljauw op het bordje. Dat kan nog best. Jawel, in de Noordzee moeten vissers er voorlopig met hun tengels vanaf blijven, daar is de kabeljauw zwaar overbevist. Maar als ik de Viswijzer (hier) mag geloven, is er bijvoorbeeld in de Barentszzee en in de Pacific nog een heel gezonde vispopulatie. Even opletten dus in de winkel.

Ingrediënten:
500 gram kabeljauwrug (dos de cabillaud) zonder graat
1 grote ui
3 tenen knoflook
6 grote tomaten
2 laurierblaadjes
½ bosje basilicum
1dl droge witte wijn
50 gram zwarte olijven (ontpit)
zout en vers gemalen peper
bloem
olijfolie, boter

Bereiding:
Spoel de vis af en dep droog met keukenpapier. Controleer op eventueel achtergebleven graten. Ontvel de tomaten (even in heet water dompelen en het velletje eraf trekken), snij ze in parten en haal de zaden eruit. Snij de basilicum fijn, snij de olijven in tweeën. Pel en snipper de ui, schil de knoflooktenen.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan, fruit er de ui in aan, en knijp de knoflook er boven uit als de ui glazig is. Voeg de tomaten toe, plus de witte wijn, en breng op hoog vuur aan de kook. Voeg de olijven toe, plus de basilicum, draai het vuur laag en laat 20 min. pruttelen met de deksel op de pan. Peper en zout de kabeljauw aan beide kanten, en wentel de vis door de bloem. Verwarm een scheut olijfolie samen met een klont boter in een ruime koekenpan en bak de vismoten snel aan twee kanten goudbruin. Laat op laag vuur nog enkele minuten garen. Verdeel de vis over de borden en giet de saus er overheen. Lekker met rijst erbij, maar wat pasta of een stukje stokbrood kan ook.

4 gedachten over “Recept van de week: Dos de cabillaud”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven