Recept van de week: Verse druiventaart

vr 14 september 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Wijnboeren klagen -net als vrijwel alle boeren trouwens- altijd over de oogst. En mijn buurman van een stukje verder aan het pad, doet er graag nog een schepje bovenop. Ik denk weleens dat hij diep ongelukkig zou worden als hij echt helemaal niets te klagen had. Maar waarschijnlijk is dat niet: als er niks is, verzint hij wel wat. Dus vertelde hij me handenwrijvend dat door de verkeerde regentijd en de foute droogteperiode zijn druivenopbrengst dit jaar extreem laag zou zijn. Wat hij er niet bij zei, was dat die gemaltraiteerde druifjes wel van uitstekende kwaliteit zijn geworden: vol, geconcentreerd, zoet. Uitstekend geschikt voor de taart die ik besloot met de meegegeven trosjes te maken. Het werden er trouwens twee. Eentje voor de buurman, eentje voor thuis. En er past perfect een glaasje buurrosé bij.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram boter
½ theelepel zout
1 à 2 eetlepels bruine of rietsuiker
1 dl water

Voor de vulling:
1 kilo zoete druiven
3 eetlepels vloeibare honing
4 granaatappels
2 eetlepels zoete witte wijn (muscat, beaume de venise)

Bereiding:
Voor het deeg: Doe de bloem met de boter in een kom en snij de boter in blokjes met twee messen. Voeg in het midden zout en suiker toe, plus een scheutje water. Spatel alles door elkaar, onder toevoeging van steeds een beetje meer water. Kneed zachtjes tot een bal en rol die door wat bloem. Laat een half uur rusten op een koele plaats. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik. Vet een springvorm heel licht in met wat olijfolie. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm; snij de overstekende randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Laat circa 25 min. in een op 210 graden voorverwarmde oven goudbruin kleuren.
Voor de vulling: Was intussen de druiven, verwijder de steeltjes, snij ze doormidden en ontpit ze indien nodig. Verwarm de zoete wijn en de honing in een pannetje, snij de granaatappels in tweeën en lepel de inhoud leeg in de pan, roer alles tot een saus dooreen. Verdeel de druiven gelijkmatig over de taartbodem, roer de saus nog even door en schenk hem voorzichtig over de druiven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven