Geen grap: beboet voor te hard fietsen!

do 13 september 2012

Dat heb ik dan weer. Aangehouden wegens te hard fietsen. Net de Vuelta achter de kiezen -als kijker dan hè- en dan aangehouden worden wegens roekeloos racegedrag. In die Ronde van Spanje (die ik overigens veel aantrekkelijker vond dan de Tour de France) gierden renners met soms meer dan 100 km per uur en met ware doodsverachting van een steile berg af. Dat gaf kriebels. En hoewel mijn wielerverleden allang in het grote vergeetboek van de huiselijke geschiedenis is bijgeschreven, mag ik toch nog graag een stukje rondfietsen. Als ik in vorm ben, kan ik pieken. En dan haal ik zelfs weleens de 25/30 km in het uur. Maar vandaag, in Cagnes, was het meer een ontspanningsoefening, om het drukke hoofd weer even leeg te pedaleren.
Had je gedacht! Uitgerekend deze week trad er voor het fraaie fietspad langs de zeereep een snelheidsbeperking in werking. En de machtige arm van Hermandad ging dat eens eventjes keurig handhaven. Gisteren trouwens nog niet, wegens rotweer, maar vandaag was men op volle sterkte (2 man) aanwezig.
Ik schrok me werkelijk kapot toen er vanuit de berm een policier municipale voor mijn rijwiel sprong. De hand gebiedend opgeheven: “trop vite, madame!”
Ik kon nog net remmen. “Pardon?” Dit moest een grap zijn. Ook qua uiterlijk had de wetshandhaver veel gemeen met wijlen Louis de Funès.
“U heeft te hard gereden. Mijn collega (hij gebaarde naar ergens achter me) heeft u geflitst met ruim 16 km per uur. En u mag hier maar 10. Er staat een bord dat dat aangeeft. Niet gezien zeker?”
Nee, dat had ik niet gezien, en ik ben later speciaal teruggefietst om het te bekijken: het stond er inderdaad gloednieuw te wezen.
Waarom? Omdat de gemeente Cagnes besloten heeft tot een ‘voetgangersvriendelijk’ beleid: wandelaars gaan -zelfs op het fietspad- vóór, (race)fietsers moeten ontmoedigd worden. Nou ben ik daar niet tegen. Zelfs als fietser heb ik er een pesthekel aan als je uit de toeclips wordt gereden door de een of andere gek die, al slalommend langs voetgangers en recreatiefietsers, Contador wil evenaren.
Maar waarom moet ik 35 euri aftikken omdat ik met zestien (16!) kilometer per uur een ritje langs een riant fietspad rijd? Fietspad dus. Het voetgangerspad ligt er naast en is minstens zo riant. En ik had nog mazzel. Als ik m’n identiteitsbewijs niet bij me had gehad, was ik zonder pardon naar het bureau afgevoerd.
Terwijl ik m’n papieren toonde schoot er een drietal inline-scaters voorbij. “Eh, die rolschaatsers? Die gaan toch echter harder dan 10 km hoor”, probeerde ik onder de boete uit te komen.
“Ah, oui madame, maar dat zijn officieel voetgangers.” Hij keek erbij alsof hij het wiel -welk wiel dan ook- niet snel opnieuw zou uitvinden. Ik heb maar betaald. Tegen zoveel ambtelijk onbenul valt niet op te redeneren. Voortaan ga ik wel ergens anders fietsen. En ik ben vast de enige niet.
Briljant toeristenbeleid, daar in Cagnes.

20 gedachten over “Geen grap: beboet voor te hard fietsen!”

 1. Waren de gendarmes zelf ook met de fiets? Reden die dan echt netjes onder de 11km/h? Ik weet niet waar cagnes ligt maar daar dus maar wandelen op het fietspad!

  1. Dag Van Veldhuizen,
   Nee hoor. De ene stond verdekt opgesteld aan het begin van het fietspad, met radarapparaat. De andere ving me een paar honderd meter verder op door voor m’n neus te stappen. En hier ligt Cagnes: http://bit.ly/QIFEHi Enne…. rennen mag dus wel hè, zelfs harder dan 10 km/u, want dan ben je voetganger.

 2. Bizar hoor, hoe kun je nu weten hou hard je precies rijdt, 10 km of 12 of 16 als fietser zijnde. Zou je nog verplicht een snelheidsmeter op een fiets moeten hebben. Niet gedacht om in beroep te gaan ?? Alleen maar om een beetje terug te pesten?

  1. Dag Els,
   Er zijn hier genoeg fietsers met een snelheidsmeter aan boord. Maar voor de overheid geldt jouw gemeten snelheid niet: alleen de geflitste snelheid. Dis als je denkt dat je binnen de limiet zit, en zo’n policier besluit anders, dan mag je gewoon dokken. En jawel, ik kan in beroep gaan. Maar je wilt niet weten hoeveel tijd je dááraan kwijt bent. Sorry, ik moet ook gewoon werken, dus ik neem m’n verlies en kom er niet meer.

 3. Renée, wettelijk gezien is het volkomen onmogelijk om een bekeuring te geven aan een fietser omdat snelheidsmeters niet verplicht zijn op de fiets !!! Er zouden dus eerst “waarschuwingstellers” moeten komen op een fietspad die aangeven “U rijdt nu xx km/h” en daarna (en alleen maar daarna) ZOU men EVENTUEEL bekeurd kunnen worden … De volgende keer gewoon niet betalen en zeker al geen punten van je rijbewijs af laten pakken : is bij de wet ook niet mogelijk …
  Het wordt hoe langer hoe gekker !

  1. Dag Wilma,
   Nee, het wordt niet gekker, het is al krankzinnig. Het gaat niet om een eventuele snelheidsmeter op je fiets, maar om de radaragent die jou flitst. Diens woord is wet. En dat verbodsbord is nog niet eens serieus te nemen, een papieren plakkaat dat door het slechte weer al deels verwaterd was. Maar het bonnenboekje was heel reeel.

 4. Leuk stukje weer Renée, die Franse politieambtenaren zijn toch een slag appart. Ik ben in Parijs ooit met de fiets bekeurd omdat ik iemand achterop had, daar was ik toen ook zeer verontwaardigd over.

  1. Dag Viola,
   Ik kan je verzekeren dat ik ook niet ‘zomaar’ heb betaald. Maar boos worden haalt niks uit en ik voelde er ook niet voor om opgepakt te worden. Dus heb ik bij het wegrijden in het Nederlands gezegd dat ze beter boeven konden gaan vangen. Ja ja, heel laf. ;-]

 5. zou het een uitvloeisel zijn van de verkiezing van dhr. hollande tot oppersherrif van het eens de vrijheid, de gelijkheid en de broederschap minnende franse volk?
  een aanval van hollanditisch ?
  nee, leven als god in frankrijk is niet meer goed mogelijk als de vrijheid in de knel komt
  zou “brussel” hier achter zitten?
  het is in nederland namelijk sinds enige tijd gebruikelijk dat door de zgn. overheid, een aan het volk onwelgevallige maatregel verkocht wordt als zijnde “het moet zo van brussel”

 6. Hoe zit het met de in NL gebruikelijke foutmarge van 6 km/u die van de gemeten snelheid wordt afgetrokken? Doen ze zeker niet aan in Cagnes. Dan zou er waarschijnlijk niemand bekeurd kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven