Homofobe Fransen

zo 13 januari 2013

470846Mijn vrienden Jan en Jaap zijn getrouwd. Een paar jaar geleden vonden ze dat hun twintigjarige relatie maar eens officieel gemaakt moest worden. Een dagje ouder, een chambres d’hôtes in Zuid-Frankrijk, ze wilden elkaar niet onverzorgd achterlaten. Voor dat huwelijk moesten ze naar Nederland, ook al woonden ze er al lang niet meer. De gérant van het dorpscafé vloog er speciaal voor naar NL: hij was getuige. Later kwam er een mooie dienst in de Franse dorpskerk, al was de curé niet precies verteld wat er speelde om hem niet in gewetensnood te brengen. Maar tijdens het feestje na afloop in de kroeg, nam hij het sportief op.
Ze zijn hier in ‘mijn’ stukje zuiden niet zo homofoob. ‘t Is meer ieder voor zich, leven en laten leven.
Dat was één van de redenen dat theatermaker Jon van Eerd -die ik vorige zomer voor het magazine Côte & Provence interviewde- en zijn wederhelft hier in de buurt neerstreken. Van Eerd: “We hebben er nooit een geheim van gemaakt, maar ik ga ook niet op hoge hakken door het dorp rennen. We zijn hier redelijk geaccepteerd. In het begin waren ze heel afwachtend. Zo van: wat doen die lui hier, wie zijn dat? Maar toen ze me ook in april zagen en met kerst, ze weten inmiddels dat ik schrijf, dan merk je dat je er weliswaar niet bij hoort, dat zal nooit gebeuren, maar dat je wel geaccepteerd bent. We worden tot mijn verbazing zelfs uitgenodigd op verjaardagen, bruiloften, dat is redelijk uniek. En de mensen blijven gewoon, ze willen niet van alles van je.
“Maar wat het homohuwelijk betreft zijn de Fransen rare, chauvinistische, ouderwetse klootzakken.”
De Jeunes Socialistes hebben uitgezocht hoe het landelijk zit. En maakten er deze interactieve kaart bij, waaruit blijkt dat Frankrijk nog behoorlijk homofoob is. Volgens recente peilingen is inmiddels rond de 56% van de Fransen niet meer tegen het homohuwelijk, maar is 1 op de 2 Fransen wél mordicus tegen adoptie door homostellen. Marion-Maréchal-le Pen, de gedeputeerde van de Vaucluse, ziet het zo: “Als je de logica doortrekt, waarom zou je polygamie dan ook niet toelaten?”
En dan nu vandaag ‘Le Manif pour Tous’, de breed gedragen anti-homohuwelijkdemonstratie, waaraan volgens schattingen zo’n 300 à 400.000 ‘verontrusten’ bezig zijn deel te nemen. Sinds vanmorgen rijden er 5 speciale TGV’s met 900 wagons om al die homofoben naar Parijs te transporteren. Waar de aartsbisschop Mgr André Vingt-Trois al heeft laten weten “zeer verheugd te zijn dat er zoveel katholieken zijn komen opdagen”, en waar Jean-François Copé, voorzitter van de rechtse UMP, vrolijk mee-demonstreert, terwijl Marine Le Pen van het ultra-rechtse Front National weliswaar steun betuigt, maar thuis blijft.
Net als ons dorp. Leven en laten leven. Zou mooi zijn als iedereen dat eens deed.

20 gedachten over “Homofobe Fransen”

 1. Leuk artikel Renée,
  Inderdaad is Frankrijk hier en daar nog wat traag,maar ze maken zaken wel al bespreekbaar, bijv. euthanasie. Ik volg het op de voet, krijg er mails over, toch zal het nog jaren duren eer er iets mee gaat gebeuren.
  Ik weet niet of er homo’s in ons dorp wonen, als dat zo is dan moet Arie Boomsma komen om ze uit de kast te lokken.
  Ja, en waarom geen polygamie?
  Als je er niemand mee lastig valt en niemand laat meebetalen aan je overvloed, allez-y
  Morgen ga ik bietjes met geitenkaas maken.
  Groetjes,
  Jacqui..

 2. Met vrienden maak ik nogal eens grapjes over ons 1700 zielen tellende bergdorp. ‘t Is namelijk net een afspiegeling van een grote stad. Ook hier alcohol- en drugsproblemen (niet dat de toeristen dat meekrijgen. Nee, zij weten niet dat je bij de afhaalpizzeria ook andere zaken kan afhalen…), maar ook een best wel grote homogemeenschap die – voor zo ver wij kunnen zien – goed geaccepteerd is met zelf een plaats in de Conseil Général. Gelukkig maar!

 3. Leven en laten leven. Uit mijn hart gegrepen!! Overigens las ik dat de demonstratieleidster in het verleden chansons zong met een – hoe zal ik het zeggen – ‘opvallende’ tekst. Iets met vingers die niet pasten… Toch, uuuuh, bijzonder….

   1. Hallo Renée,

    Het gaat om ‘Frigide Barjot’ (Virginie Tellene).
    Uit de Leeuwarder Crt van 12/1: “Barjot gaat door het leven als zangeres. Ze dankt haar faam aan een chanson met als refrein: ‘Fais-moi l’amour avec deux doigts, avec trois ça ne rentre pas.’ ”
    Het artikel is geschreven door Cees van Zweeden.

   2. Dag Anne,
    Ja, dat is die mevrouw. Maar ik bedoelde wat anders, namelijk dat de boel niet om haar draaide, al was ze woordvoerder, maar om al die homofoben die nu ineens uit de kast komen rollen. Dat vind ik nog veel enger.

   3. Dag Anne,
    Ik vermoed dat die mevrouw graag in het middelpunt van de belangstelling staat en provoceert. Maar als ik -zoals zij en haar man- voor een hele foute minister zoals Charles Pasqua (veroordeeld wegens corruptie en wapenhandel, en er was meer….) had gewerkt, zou ik me wat gedeisder houden.
    Ik blijf het een eng mens vinden.

   4. Ha! Ja eng is ze wel. Dat van die wapenhandelaar wist ik niet. Wel dat ze op de universiteit een hoogleraar had genaamd François Hollande… Heeft ze weinig van meegekregen, lijkt mij.

 4. als ik al die FOBEN zie denk ik al psychologisch geïnteresseerd mens :”wat zouden die luitjes allemaal verdringen…..!!??’
  jammer dat ‘de grote baas’ in rome zich laatst ook weer zo negatief heeft uitgelaten
  overigens vermoed ik dat onder de nederlandse bevolking ook nog heel veel weerstand en afkeuring leeft
  mogelijk heeft zo’n goed bedoelde gay parade, zoals jaarlijks die amsterdamse grachten doorkruist, ook een geheel averechts effect
  er is nog een wereld te winnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven