Recept van de week: Tagliatelle met basilicum en olijven

vr 25 januari 2013

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Mijn echtgenoot is vleesverlater. Steeds vaker wordt er boven het bord gemompeld “of het niet wat vegetarischer kan”. Geen probleem, maar niet als ik de boel al bij elkaar heb gekookt. Zeg dan gewoon vooràf dat ook die paar flintertjes parmaham tot onoverkomelijke gewetensbezwaren leiden, en ga ze niet demonstratief uit de pasta zitten vissen. O ja, vis mag nog wel trouwens. En rauwe oesters worden zonder scrupules naar binnen geslurpt. Dat kan ik nou weer niet aanzien.
Voor vanavond staat een compromis op het programma: tagliatelle met basilicum. Probleemloos vegetarisch, als je je vingers er tenminste niet bij op eet.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle (wit of groen, maakt niet uit)
4 tenen knoflook
½ bosje basilicum
20 groene olijven (ontpit)
200 gram geraspte parmesan
olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Pel de knoflooktenen en snij ze in stukken, snij de basilicum grof, snij de olijven doormidden. Doe alles in de keukenmachine en maal kort, tot het begin van een papje. Doe er 3 eetlepels olijfolie bij en maal weer even kort. Doe er nog 3 eetlepels olijfolie bij, plus 100 gram parmesan en pureer alles tot een glad papje. Kook de tagliatelle in ruim kokend water met een flinke scheut olijfolie beetgaar. Stort in een vergiet (even goed het water er uit schudden, niet(!) afspoelen) en doe weer terug in de warme pan. Roer er nog een scheut olijfolie door, en daarna het het basilicumpapje. Verdeel de pasta vervolgens over de borden. Draai boven elk bord wat zwarte peper, en zet de molen op tafel voor de liefhebber van pittig. Geef de rest van de parmesan er eveneens los bij.

4 gedachten over “Recept van de week: Tagliatelle met basilicum en olijven”

  1. Dag Margot,
   Dat valt vreselijk mee hoor. De olijfolie in het kookwater giet je goeddeels af, de tweede scheut (hoeft niet veel te zijn hè) is om te voorkomen dat de pasta gaat kleven, en de olie in de basilicumsaus is nodig omdat het anders een droge hap wordt. Bovendien verdeel je alles over vier personen…. En inderdaad, olijfolie is goed voor je. :-]

 1. Hi Renée,
  Ik eet ook zeer weinig vlees, maar je kunt de pasta vleesloos opdienen en voor jezelf de hamsnippers erdoor, beide partijen tevreden.
  Morgen gaan we met vrienden naar de truffelmarkt in Gignac, ben er nog nooit geweest, ben benieuwd.
  Ik koop in elk geval de truffelolie, krijg die normaal gestuurd uit Italie, maar ik denk dat die toch nog iets chemisch heeft.
  In het Salle de fete is een truffelmaaltijd.
  Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen.
  Goed weekend,
  Jacqui.

  1. Dag Jacqui,
   Goed idee, al heb ik ook geen bezwaar tegen een vleesloze maaltijd, als ie maar lekker is.
   War die truffelolie betreft: het maakt niet uit of die uit Ilaië komt of uit Frankrijk hoor, het is toch nep.
   Dit zegt Wikipedia er over: “Truffelolie zou in principe olijfolie met truffel moeten zijn, waardoor je het aroma van truffel makkelijk aan je gerechten kunt toevoegen, echter olie met truffeldestillaat is extreem duur. De gangbare truffelolie die in winkels en supermarkten verkregen kan worden, bevat zelden echte truffel (hooguit om juridische redenen een flinter), maar wel chemische smaakstoffen; vermoedelijk een bijproduct van de petrochemische industrie, maar producenten van deze zogenaamde truffelolie geven doorgaans geen inzage in het productieproces.”
   En lees vooral ook dit blog: http://norbertkoreman.blogspot.fr/2009/06/truffelolie.html
   Hoor graag hoe het in Gignac was!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven