Nationaliteit

do 31 januari 2013

16532360-netherlands--circa-1981-a-stamp-printed-in-the-netherlands-shows-a-portrait-of-queen-beatrix-circa-1De majesteit houdt er mee op, en gelijk heeft ze.
Er was al niet zoveel meer aan, aan dat volk van haar, en het wordt erger en erger. Als je een beetje loopt te grensrechteren schoppen ze je dood. Als je een kleurtje hebt dat niet van de zonnebank komt, wordt je het stadion uitgejouwd met oerwoudgeluiden. Als je ergens in een stad een ‘vriendenclubje’ tegenkomt, wordt je kop van je romp getrapt. Als je zelfmoord pleegt, worden je motieven in twijfel getrokken en beweert een ‘onderzoeksjournalist’ dat je afscheidsbriefje fake is. Als je sjoemelt, steekpenningen aanneemt, rommelt met belastingcenten, maak je goeie kans dat er geen haan naar kraait. Terwijl de bijl in je nek gaat als je de klok luidt. En als je in -ik noem maar wat- een recent megaproces als ‘Passage’ als verdachte te boek staat, maak je gerede kans dat je wegens vormfouten fluitend als vrij man het gerechtsgebouw uitwandelt.
Het lijkt me voor de majesteit ook tamelijk frustrerend om zo langzamerhand van alles gestript te worden dat het leven nog een beetje royaal maakte: geen invloed meer op de formatie van een nieuwe regering, geen achterkamertjes-beëdiging van het kabinet meer, maar een toneelstukje (tweemaal, de Sterreclame ging voor, dus het moest opnieuw) moeten opvoeren in je eigen paleis. En haar postzegel wordt ook al met pensioen gestuurd.… What’s next?
Nee, vermoed ik, dit Nederland is nix meer voor Trix.
Laat Prins Pils nou maar Koning Alcohol worden. Van (af)watermanagement weet ie al alles en van de rest hoeft ie niet zoveel te weten. Daar hebben we Brussel voor, met z’n European Semester Officer: de EU-controleur die in Nederland wordt gestationeerd om erop toe te zien dat de belastingcentjes volgens Brusselse regeltjes worden besteed.
Ik kan Trix maar één ding aanraden: doe dat paspoort maar gauw weg. Want het kan nooit lang meer duren of het duo Rutte/Samsom zet echt door. Dan krijgen we in NL niet een béétje rijkenluisbelasting, maar François Hollande’s superrijkentax. België heeft al laten zien dat het slimme wegsluisconstructietjes als die van oud-koningin Fabiola niet meer pikt. Had het NL-koningshuis ook niet een paar leuke dingetjes bedacht, ik meen (onder meer) in relatie tot prinses Christina?
Vlucht Trix! Nu het nog kan. Een Russisch oligarchenpaspoort ligt voor het oprapen. Zelfs rijkenbelastingvluchteling Gérard Depardieu kreeg er zomaar eentje. Dus het Nederlands staatshoofd, dat kan bogen op historische familiale banden met Moskou, zal zo’n felbegeerde grijpvrijbrief zeker niet onthouden worden.
Ik heb het zelf ook wel eens overwogen: weg met dat paspoort. Na meer dan een kwart eeuw in het zonnige zuiden ben ik op z’n minst ont-Nederlandst. Maar ben ik daarmee Française geworden? Neu, dacht het niet.
Mijn man ziet zichzelf als wereldburger, en heeft het liefst helemáál geen nationaliteit. Hij verwijt Napoleon de introductie van de burgerlijke stand, die behalve registratie, ook en vooral ambtelijke bemoeizucht opleverde. Hij heeft gelijk.
Maar ja, volgend jaar verloopt mijn paspoort. Dan moet ik een nieuw, want zónder wordt het leven behoorlijk gecompliceerd. Welke nationaliteit? Ik heb niks met een papieren identiteit, of met hokjesgeest. Ik paste nog nooit in een hokje. Ik ben geen Beatrix of Depardieu, Hollande is een voorbijganger, en ‘wereldburger’ is geen legale status.
Het zal dus wel een verlengd NL-paspoort worden.

37 gedachten over “Nationaliteit”

 1. Ben nooit zo koningsgezind geweest en ook niet echt Nederlandse.
  Ik woonde in het Zuiden, 2 km van de Duitse en 3 km van de Belgische grens, wij voelden ons eerder Europeanen.
  In Maastricht kon je evengoed Frans spreken als Nederlands, Luik en Aken lagen om het hoekje.
  Moet wel zeggen dat er mooie kunstwerken van Bea zijn gemaakt en onze nieuwe koning heeft een zeer bijdehante en intelligente vrouw naast zich, dus geen zorgen.
  Hoop inderdaad dat we snel geen paspoort meer nodig hebben, ik zie me al op en neer naar Parijs gaan om mijn paspoort te verlengen
  We hebben het goed hier, zijn tevreden, dus “Carpe Diem” Renée.

  1. Dag Jacqui,
   Om maar met dat carpe diem te beginnen: ik pluk me helemaal suf, dus daar geen zorgen over ;-]
   En dat Bea aardig kan boetseren is bekend.
   Maar juist omdat Prins Pils een bijdehandte tante aan zijn zijde heeft, zou ik me in NL wèl zorgen maken…
   En dat paspoort raak je niet kwijt hoor, daar zit je levenslang aan vast.

   1. Ik dacht het niet! Las in 1 van de laatste gratis uitgaven de de Wereldkrant van WereldOmroep NL dat het passé is sinds dit jaar. Een andere nationaliteit in je paspoort; jammer dan, NL’se ben je kwijt. Behalve dan dat je echte afkomst in je hart woont, waar geen boekje of papiertje van in het archief bestaat.

   2. Wat ik al zei: ik heb niks met een papieren nationaliteit of identiteit: daartoe worden we gedwongen. En vanaf september dit jaar moet je er helemaal voor naar Parijs of naar NL. Schikt het u, hebt u het geld voor zo’n snippertrip met verplicht verblijf van minimaal een nachtje (want zo snel werken de ambtelijke molens nou ook weer niet)? NEE! Maar de bittere waarheid is dat je niet zomaar van dan NL-paspoort afkomt. Dat heeft vele vervelende wettelijke en juridische consequenties. Kortom: dat geeft een hoop gezeik. Hebben we wat te kiezen? Jawel hoor. Of je verlengt het document en gaat in Parijs voor de deur liggen. Of je ziet overal vanaf en krijgt de grootst mogelijke problemen met reizen, Hollandse voorzieningen, en tal van Franse instanties die je niet op je mooie blauwe ogen geloven als je wat wilt aanvragen. Linksom of rechtsom: je hangt.

 2. Tja,,Rene we slaan het met lede ogen aan, ben toch ergens wel blij dat we nu toch voor zweden gekozen hebben,we wonen er pas 3 jaar en af en toe kan ik die zweden ook wel achter het behang plakken, maar als ik s,morgens mijn ogen weer open doe dan weet ik waar ik het voor doe. Nederland wordt een vage herinering voor ons.

   1. Ja, ik heb nog steeds m,n nl paspoort, zweeds paspoort aanvragen heeft niet zo veel meerwaarde. Hier heeft iedereen een persoonsnummer ik en m,n vrouw dus ook en dat volstaat. Dwz dat je recht hebt op zorg en andere sociale diensten uitkering enz,,enz

   2. Dag Mandarijntje,
    Het gaat mij niet om zorg en sociale diensten, daar maak ik geen gebruik van. Ik heb dat paspoort nodig om op te reizen, en dat moet ik nog wel eens voor m’n werk….

 3. bonsoir René, prachtig verwoord! ik ga nog maar eens overwegen ik m’n NL paspoort wel wilt houden, vanaf oktober moet je ervoor naar Parijs tenslotte, of naar Nederland, en het kost natuurlijk voor ons “Néerfrançaises” weer meer dan voor een “gewone” Nederlanders:-) succes met de overweging:-)) ik twijfel nog maar aangezien François bij ons niets halen kan…..en Den haag ons als melkkoe ziet….

  1. Dag Agnes,
   Het zou mooi zijn als iedereen ons gewoon eens met rust liet. Dat verlengen is alleen maar geld vangen door overheden, die NL-nationaliteit hadden we aL, en als we het anders willen geven we dat zelf wel aan. Dus wat je zegt: we zijn weer eens het melkkoetje.

  2. Ik heb mijn paspoort vorig jaar nog net in Toulouse (+120 euro diesel) mogen verlengen. Maar volgende keer vraag ik me echt af of het een NL’s paspoort wordt of een identiteitskaartje met FR erop.

   1. Niet doen, zo’n kaartje. Als je dan toch aan NL vast zit, ga dan maar voor het paspoort. Kun je ook nog eens ergens anders heen dan alleen maar NL. Afrika bijvoorbeeld (heb ik wat mee) of een onverwachte bestemming waar je ook met een FR-pasje niet komt…. Up to you natuurlijk.

   1. :-) das leuk en tof en lief, je weet wel.

    over PP; gelukkig is hij nog wat jaren geldig, kan ik al die ontwikkelingen nog een tijdje aanzien voor het weer eens door m’n strot geduwd wordt. wilde vorig jaar al wachten, maar zieke ouders maakten mij tot makkelijke gedweë melkkoe, want ik wil echt stante pee een vliegtuig kunnen pakken.
    misschien is het europese paspoort dan mogelijk of is ‘wereldburger’ een legale status als we collectief wakker durven worden.

 4. ha, ha, zowel het artikel als de gegeven reacties ademen zoveel nederland dat een paspoort eigenlijk inderdaad een overbodig accessoir is om de identiteit van vast te stellen……………….
  ik heb met veel genoegen en instemming gelezen

 5. Iedereen zit maar te mekkeren dat je naar Parijs moet gaan om je paspoort te verlengen/vernieuwen. Maar wiens keuze is het om in Frankrijk te wonen? Dat is “jouw” keuze, toch? Was dan lekker in ons kikkerlandje blijven wonen. Dan kan je om de hoek in het gemeentehuis voor veeeeeel minder geld je paspoort verlengen. Dan hoef je je niet een melkkoe te voelen, maar dan ben je ook niet in Parijs om kunst te kijken in het Louvre of het musee d’Orsay. Aan de rand van de Seine. Félix Thiollier en van Goya tot Max Ernst. Dat doe ik liever dan in Lutjebroek mijn paspoort vernieuwen. Alles heeft zijn consequenties. Maar goed, klagen en zeuren is voor sommige mensen ook een bezigheid. Trouwens nog even dit: de titel Prins Pils is wel erg achterhaald en antiek. Van de vorige eeuw. Verzin een nieuwe.

  1. Dag Anje,
   Zeker, het was mijn keuze om in Frankrijk te gaan wonen. Want wat jij ‘ons kikkerlandje’ noemt zag en zie ik meer als een kruising tussen een mislukte proefboerderij en een open inrichting. En inderdaad draag ik de consequenties van mijn keuze. Maar daarom hoef ik toch niet te gaan staan juichen als de NL-overheid besluit om de regeltjes maar weer eens te veranderen? Dat ik dat signaleer en opschrijf, is iets anders dan klagen en zeuren.
   Trouwens nog even dit: je leest niet goed. Een nieuwe naam voor Prins Pils staat gewoon in m’n stukje: Koning Alcohol. Da’s helemaal nieuw, zelf verzonnen, en heel erg van deze eeuw.

   1. Dag Renee, ik heb ook “jouw” tussen aanhalingstekens gezet om het algemeen te houden. Dat kan dus iedereen zijn. En ja er wordt heel veel gezeurd en gemekkert onder de NLders over die paspoort affaire.
    Betreft het kikkerlandje: Ik ben in Nederland geboren en getogen, hoewel ik er niet mijn hele leven lang gewoond heb. En voel me geenszins een product dat voort is gekomen uit een kruising van een proefboerderij en een open inrichting.
    Ik vind dat erg cru gezegd.

   2. Dag Anje,
    Ik ben net zo goed als jij geboren en getogen in NL, en ik ben er niet voor niks weggegaan. De goeden niet te na gesproken, kom je in dat kikkerlandje toch wel een overdosis aan gemankeerde types tegen, die -ik noem maar wat- zomaar iemand verrot schoppen, homootje wegpesten tot levensdoel hebben verheven, of die -gewoon door NL-ers gekozen- als lid van de Tweede Kamer hun islamofobie kunnen uitdragen. Voel je dus vooral niet persoonlijk aangesproken.

  1. Welnee Jacqui!
   Mijn motto is nog steeds: leven en laten leven. Ik schrijf weleens een stukkie, en daar kan wie maar wil het mee eens of oneens zijn. Reacties van harte welkom. Graag zelfs! :-]

  1. Met een glimlach gelezen, top ! En ja,leven en laten leven,nog steeds blij dat ik in Frankrijk mag wonen,lastig dat ook ik dit jaar een nieuw paspoort kan gaan halen.Waar weet ik nog ff niet,ik wacht het af.En o ja, ik ben benieuwd naar de nieuwe postzegel van Kikkerland.

   1. Dag Otteline,
    Merci. Ik vraag mijn nieuwe paspoort maar eerder aan dan de fatale datum. Heb ik weer vijf jaar de tijd om over het vervolg na te denken. En wat die postzegel betreft, ik dacht aan Kermit de kikker. Lijkt sprekend, en heeft ook iets met watermanagement. (Wilde er een plaatje bij doen, maar dat lukt dan weer niet….)

   1. dit was naar aanleiding van een post op Nederlanders.fr (kletsmajoren groep) ‘wij’ als NL-afvalligen kunnen er voor kiezen ons druk te maken over het hebben of ‘verlengen’ van onze Nederlandse Nationaliteit. King Hollande klinkt ook al niet.
    liefs vanuit 1 minuutje koude zonneschijn
    Tien

   2. Top Tien 2.0!
    Die lui hebben het bij mij verpest. Een zooitje zure steunkousen met aanleunpretenties. Ik heb me er een tijdje vrolijk over gemaakt, maar vond het geleuter uiteindelijk toch zonde van m’n tijd.
    En nee, King Hollande klinkt niet. Was Mitterrand er nog maar, die had in elk geval nog een leuke hond.
    Geniet van je straaltje zon. Hier weer geen weer!

   3. ik twijfel nog, of hink op twee benen over ‘die lui’. hier en daar kan ik tips kwijt en ik ken geen andere manier om eens een oproep te plaatsen voor ruimte in een busje of op aanhanger; zit met een paar lampen en een klein kastje dat naar hier moet… (kan het niet gaan halen) verder wel wat triggers om eens lekker op te ageren, kan zooo lekker zijn. En ik grinnik heel wat af, als ik de tijd heb ;-)
    Ehm…. Mitterrand, is dat niet die kwiebus die ooit eens die bloederige oorlog in Algerije startte? Of ben ik nu abuis. Dat wat ik 19 maart jl. nog herdacht zag op een voor mij vreemd feestelijke manier?

   4. Dag Tien,
    Nu voor de derde keer, ik raak steeds m’n stukkie kwijt als ik een linkje wil invoegen. Ggggrrrr.
    Mitterrand was een draaideur: van Vichy-aanhanger naar verzetsstrijder, van minister van Binnenlandse Zaken onder Mendès (die Algerije wilde ‘behouden’) tot bevlogen socialist… Maar als president was hij ‘de laatste koning van Frankrijk’ en schafte hij de doodstraf af. En hij had een hele lieve en trouwe hond, die men met dwang van zijn graf moest verwijderen: Baltique. Renaud maakte er een mooi chanson over: http://www.youtube.com/watch?v=TsXlicvN1iA en http://fr.lyrics-copy.com/renaud/baltique.htm

   5. ‘draaideur’, weer een goed woord geleerd.
    ik heb nog zoveel (Franse) geschiedenis in te halen, met dank voor dit beknopte lesje :-)

   6. Dag Tien,
    Ik zit intussen op jouw site (had wat in te halen), en leer net zo goed heul veul bij hoor! Piepklein adviesje: beetje korter doen?

   7. ja (maal tig). ik moet het korter leren doen. ik weet ut (x tig) HET moeilijkste voor me om te leren, blijf hierdoor ook hangen in mijn schrijfcursus :-( kan wel janken als ik aan mijn minpunt denk… ik hou vol, nu weer samen, meer tijd.

 6. Welk paspoort jij nu hebt vind ik niet belangrijk.
  Maar als beroep vul je toch wel schrijver in.

  In een ruk heb ik jouw boek gelezen.
  Je schrijft geweldig.

  Bewonderende groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven