Richting

ma 22 juli 2013

rotondeIk heb een pesthekel aan rotondes, en dan met name aan mini-rotondes die ervoor geschapen lijken om chaos te creëren. Nergens worden verkeersregels zó genegeerd als juist daar.
Ha! Rotonde! Altijd voorrang! Jawel, behalve dan als je er nog niet op zit, maar dan heb je die hele minirotonde al over het hoofd gezien. Wat was dat? Minirotonde? Ah, gemist. Sorry…. Bijgevolg geeft ook geen hond meer aan waar en wanneer ie er af gaat. Ouderwets richting aangeven, zeg maar.
Geen idee hoe dat elders in Frankrijk is, maar bij mij in de buurt krijg je zo ongeveer om de vijf kilometer een rotonde voor je motorkap. Volgens de wethouder in mijn dorp die ik vanmiddag even in het café sprak, komt zo’n rotonde de verkeersveiligheid ten goede. Maar mijn ervaring is dat rotondes vooral de filevorming bevorderen. Over de terreur van de verkeersdrempels (zelfs in mijn vrijwel failliete keuterdorp al twee stuks, kersvers aangelegd) heb ik het maar even niet. Moest er weer eens subsidie uit Brussel worden opgemaakt? Dat betoogt mijn man in elk geval, en hij zou best eens gelijk kunnen hebben: één jaartje subsidiepot niet leeg gesnoept, het volgende jaar strafkorting.
Ik heb -uiteraard weer onaangekondigde- vakantielogés over de vloer. Ik was dus vanmorgen gedoemd boodschappen te doen. Normaal vergt het ritje naar de supermarché en de marché paysan 15 km verderop, iets van een kwartier. Nu duurde het 45 minuten voor ik er was: ‘saison’ hè, toeristen.
Tuurlijk, toerisme is een zegen voor de buurt, de halve middenstand leeft ervan, en dan had ik hier maar niet moeten gaan wonen enzo. Maar moet in het hoogseizoen ook subiet alle beschaving overboord? Op de eerste rotonde op weg naar de supermarché ging het al meteen mis: een losse flodder in zo´n namaak-cabrio ramde ‘m plankgas de rotonde rond. Richting aangeven ho maar. Dat was onverstandig.
Nou ben ik wel wat gewend, bij mij in de omgeving is richting aangeven synoniem voor burgertrutterigheid. Men gebaart liever met een arm uit het omlaag gedraaide raampje dat men links- of rechtsaf gaat, of dat je er langs mag. Dat laatste doorgaans op een onoverzichtelijk (kruis)punt, of een steile kronkelafdaling, maar voor verkeersinzicht moet je hier ook niet zijn. Gaat ook zelden fout: ons kent ons.
Van toeristen mag je echter verwachten dat ze de Franse verkeersregels in acht nemen. ‘On n’est pas d’ici, hein!’ Dus netjes richting aangeven graag! Ja ja, ook en vooral die verafschuwde Parijzenaars die hun clignoteur -eenmaal op het ‘achterlijke’ platteland- zelden weten te vinden. De arrogantie van de grote stedeling.
Ik mag er graag even tegenin gaan. Gewoon een kwestie van een klein stukje grommend optrekken in m’n afgetrapte Japse 4×4 met imposante dreigdeuk in de bumper. De Parisienne van de ‘cabrionette’ die even snel die rotondette dacht te ronden, weet dat nu ook. Dat er daarna nog circa 25 andere auto´s die in de file achter me stonden, ‘even’ voorrang namen had ik niet voorzien.
Maar ja: ‘On est d’ici, hein.’

21 gedachten over “Richting”

 1. oh ja in de 90 er jaren kregen de departement subsidie als ze een rotonde aanlegden , nou het kon niet op je reed nog geen 500 m en er was er al weer één. ook in dorpen sla je linksaf moet je eerst om een mini rotonde nou dat verdom ik. .
  die gekte is voorbij maar ja we zitten er wel mee..

 2. heerlijke log, inhoudelijk had ie van mij kunnen zijn, je stijl is lekker!
  ik ‘ram’ ook recht over zulke rotondes heen, kom nou, heb je die Rode wel eens achter je gehad? trap je van schrik het gaspedaal in en ram je rechtdoor subiet mee, hahaha

   1. ja mag weten dat sinds ik hier woon, ik met 50 rustig over de kronkelweggetjes sukkel, geen bumper die me sneller laat rijden, toeristen (uit Parijs of niet) mogen lekker meegenieten…
    maar die verwarring scheppende rotondes? daar ga ik niet in mee!

   2. Dag Tien,
    En als er eentje begint te ‘duwen’, nog net ff een tikkie zachter rijden, middenop natuurlijk, en alleen wegduiken als er een tegenligger komt ;-]

  1. Dag Chris,
   Wat aardig van je dat je dit doorgeeft, merci.
   Ik ben niet zo nurks dat ik meteen overal met het rottinkje achteraan hol, maar dit gaat wel heel ver. Wat me met name dwars zit is dat zelfs de tekst verminkt is. Dus ja, hier gaat het rottinkje even zwiepen.
   Normaals: merci!

   1. Ik zie je comment nu pas :-( Maar ik geloof dat ik op jouw stream ‘reblog’ heb gedaan, en aan kon geven op/in welke blog hij mag verschijnen. Nou, en zodoende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven