Wát kost een kindje? Dát kost een kindje!

wo 4 september 2013

bmwandelwagen
Hoe duur is een zuigeling als zelf nageslacht creëren niet lukt en je er toch eentje op de kop wilt tikken? Bij ons in Zuid-Frankrijk vermeldt het prijskaartje 8.000 euro plus een BMW. Tuurlijk, een BMW. What else?
De Zuid-Franse justitie meent een baby-handeltje op het spoor te zijn en dat heeft in onze contreien tot opwinding geleid. Ik ben een béétje voorzichtig, want de verdachten zijn Roma, van Roemeense afkomst. En in dit deel van de wereld worden Roma (en Roemenen) zo ongeveer per definitie voor crimineel uitgemaakt: gaat er eentje in de fout, dan hebben ze allemáál gedaan. Met name de burgemeester van Nice, Christian Estrosi die graag president van Frankrijk wil worden, eist voortdurend harde(re) maatregelen tegen de ´gens de voyage´ (rondreizigers) zoals zigeuners hier worden genoemd. Er wordt voortdurend geroepen dat ze voor overlast zorgen, het ene na het andere kamp(je) wordt gesloopt en ze worden met grote regelmaat het land uitgebonjourd. Je mag het alleen geen deportatie noemen.
Dat ook de Fransen ten tijde van de WO II geen poot uitstaken om te verhinderen dat zigeuners in de vernietigingskampen van de Nazi´s belandden, is die Estrosi kennelijk vergeten. Maar dat mag je natuurlijk ook niet zeggen.
Wat volgens justitie speelt, is dat minstens twee Roma-vrouwen met valse papieren in een ziekenhuis in Ajaccio (Corsica) bevallen zijn van een kind dat daarna binnen de kortste keren bij die vermoedelijke draagmoeders werd weggehaald. Die baby´s zouden bij kopers in Marseille zijn afgeleverd à raison van 8.000 euro plus dus zo´n Duitse vierwieler. De twee Roemeense hoofdverdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de organisatie van deze kinderhandel, verbleven op een woonwagenkamp in Marseille. Ze zitten vast.
Van een van die draagmoeders met een valse identiteit zou bekend zijn dat ze heel kort na de bevalling het ziekenhuis op Corsica verliet. Ze zou uiteindelijk per auto naar Roemenië zijn overgebracht. Daar zou het voertuig uitgebrand zijn teruggevonden.
De vraag die justitie nu vooral bezighoudt: hoe omvangrijk is die babyhandel eigenlijk? Een paar gevallen of grootschalig? Dat je op Corsica en in Marseille van alles kunt regelen, is geen nieuws. Je zou ook cynisch kunnen denken dat alle aandacht de politiek niet slecht uitkomt, want behalve Estrosi zijn er veel meer Franse autoriteiten die de Roma het liefst de deur wijzen. Dat gebeurt ook. Vrijwel dagelijks worden er Roma naar hun veronderstelde land van herkomst teruggevlogen. Ze krijgen een zakcentje mee. En binnen een dag of wat zijn ze weer terug.
Wie in Frankrijk buiten de regels om een kind adopteert, hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Wie veroordeeld wordt wegens mensen/kinderhandel krijgt maximaal tien jaar cel.
Die twee Roemeense Roma die nu in voorarrest zitten, gaan zware tijden tegemoet.

4 gedachten over “Wát kost een kindje? Dát kost een kindje!”

  1. Ik kan het mis hebben natuurlijk, maar was het niet zo dat Roma niet mogen werken (geen vaste erkende verblijfplaats), de kids nergens naar school kunnen, zo dat ze wel stelen moeten en in ergere gevallen dan maar wat zwaardere lucratievere illegale dingen gaan doen?

    Ergens snap ik het nog steeds niet. Waarom mensen er niet voor mogen kiezen zonder adres te leven met behoud van bepaalde basisrechten, maar ja, wie ben ik? Als mens.

    1. Dag Tien,
      Voor zover ik weet kunnen ze wel naar school, en zou in principe werken voor in elk geval de Roma met de Franse nationaliteit mogelijk moeten zijn. Maar (bijna) niemand wil ze hebben……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven