Merde!

do 3 oktober 2013

fosse 3En toen was het dus raak. Sinds februari niks meer gehoord of gezien, maar afgelopen maandag werden we in het holst van de ochtend ruw uit de slaap gerukt door een opgewekt toeterend Renaultje Kangoo met luidkeels radiogeweld uit de open raampjes. Het helse gehuil van de huiselijke hondemafia maakte het inferno compleet. Mijn man dook onder zijn kussen, ik donderde bijna het nachtkastje omver in de haast iets fatsoenlijks aan te schieten.
“Bonjour madame!”klonk het akelig opgewekt (ik ben niet zo matineus) toen ik de voordeur open kierde, “c’est pour la fosse.”
Shit! Het was er dus toch van gekomen. Na twee jaar vertraging en getraineer (zie hier) zou onze antieke beerput geheel up to date worden herverbouwd, zodat we weer ‘conform normes’ aan de tegenwoordige tijd konden deelnemen. Niet dat dat noodzakelijk was, het ding voldeed uitstekend en was op het hypercorrecte af milieuvriendelijk, maar ja, regels zijn regels.
Er volgden zware dagen. Allereerst was daar het verbod om water te gebruiken.
“Wat! De hele dag?”
“Oui madame. Si vous tirez la chasse, on est vraiment dans la merde.”
Vrij vertaald: als jullie doortrekken, zitten wij in de stront.
Natuurlijk, dat doe je niemand aan. Het werd een onwelriekend dagje oppotten, al ging het af en toe bijna mis: routine hè. De gewende ochtenddouche eindigde in een overvolle badkuip-met-stop-erop. So far, so good.
En toen kwam de graafmachine. Een monster dat in War of the Worlds niet misstaan zou hebben. Mét bijbehorende decibellen. Vier dagen pokkenherrie. Van de tuin is inmiddels niets meer over: één kale vlakte, stokoude ‘berges’ met de grond gelijk gemaakt ten gunste van een stelletje plastic pijpen met vertakkingen tot in het oneindige zodat het afvalwater mooi verspreid in de natuur terechtkomt.
Vanmorgen ging de graafmachine weg. En kwam de inspecteur van Veolia, die moest controleren of we nu ‘conform normes’ waren. Hij bekeek de nijvere arbeid en knikte goedkeurend. Hij bekeek de fosse septique waarom het allemaal begonnen was. “Non!”, riep hij met afgrijzen. “Het water komt er aan alle kanten uit! De hele boel zit verstopt! Dit gaan we niet goedkeuren!”
En dat terwijl het allemaal tot op heden perfect functioneerde.
Een uurtje geleden zijn er een paar potige jongens van het ‘assainissement’ langs geweest met een tankwagen en een hogedrukspuit. Even de boel ‘doorblazen’. Ging niet helemaal als bedoeld, de fosse blies terug. Ik heb zelden zo kleurrijk horen vloeken. Het zal wel uitdraaien op een nieuwe kant-en-klare fosse van eeuwbestendig plastic, nog meer graafwerkzaamheden en een torenhoge rekening.
En dat allemaal omdat er ergens te Parijs een stempelgeile regel-ambtenaar bedacht heeft dat we aan de Brusselse regeltjes moeten voldoen.
In ons gehucht heeft niemand ooit te klagen gehad over zijn of haar ´fosse´. Die moest je alleen af en toe laten leeghalen door de jongens van de assainissement, eens in de 25 jaar of daaromtrent. En verder niks aan de hand, een feilloos systeem dat met hulp van de natuur al eeuwen of zo, perfect functioneert.
Tuurlijk, die nieuwe regeltjes betekenen kassa voor lokale aannemers, die ik de omzet overigens van harte gun. Maar ‘tant pis’ voor mij. En voor mijn hoogbejaarde ‘voisine’ die thans een rekening van 30.000 euri van haar schamele pensioentje mag zien te voldoen omdat haar fosse nog net iets rampzaliger werd gekwalificeerd dan de mijne. Dat ie het perfect deed, deed er niet toe.

17 gedachten over “Merde!”

 1. ach ja en Nederlanders klagen over regeltjes kom naar Frankrijk het enige wat gratis is de zon maar veel te veel ambtenaren die domme dingen verzinnen om elkaar aan het werk te houden. Helaas tientallen van dit soort dingen mee gemaakt en ben gestopt om in Frankrijk een bedrijf te hebben. oke één voorbeeld ik bouwde huizen op mijn park tegen de termieten moest er een bepaalde folie komen onder het beton van 30 centimeter, Kosten 2500 euro voor de controle vroeg de ambtenaar hoe komt een termiet door folie heen en dertig centimeter beton, kreeg geen goedkeuring en moest vanwege het beledigen van een ambtenaar 350 euro extra betalen en mijn excuses aanbieden in Ajaccio dat is even op en neer 6 uur rijden. Geweldig maar was te laat het was lunch pauze en daarna staking kan er nog boos om worden.

 2. Inderdaad 30.000 deuries is wel heul veel. Wij hebben en nieuwe fosse, ja zo’n 3 M3 plastiek, met aparte vetput, 25m3 filter bak met 3 toegangen voor 5000,= euro. Dus ik denk dat er ergens een toetsje op het klavier is blijven hangen tijdens het calculeren.

   1. Maar het devies en opdrachtbevestiging was toch dat ze het conform norm zouden doen? (niets van de oude fosse septique mag blijven zitten) Ik heb jaren een bouwbedrijf gehad en een offerte gevolgd door een opdrachtbevestiging is een contract waarin omschreven staat hoe de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd. Daar moeten beide partijen zich aan houden. In overleg kan er meer-/ minderwerk onstaan waar vervolgens weer een staat voor word opgemaakt en getekend. Deze wordt aan het einde van het project verrekend.
    Onze fosse septique was lastig te plaatsen maar ondanks dat ze tegenslagen hadden hebben ze zich wel aan hun contract gehouden en het netjes voor het afgesproken bedrag uitgevoerd. Ja, dat bestaat namelijk ook in Frankrijk. (Frans gecertificeerd bedrijf die deze werkzaamheden mag uitvoeren)
    Overigens in Nederland is het aanpassen van rioolafvoer systemen al veel langer verplicht voor buiten gebieden. Ik heb altijd in buiten gebieden gewoond en 15 jaar geleden konden huizen in buitengebieden een keuze maken voor diverse systemen. Bijvoorbeeld een septictank met een vloeiveld met riet die zouden het overloop water voldoende zuiveren. Een duur systeem die jaren later weer afgekeurd werd omdat het toch te milieu belastend was. Gevolg van het beste jongetje van de klas willen zijn. Frankrijk heeft gewoon afgewacht hoe uiteindelijk de norm zou worden, dus wat dat betreft hebben ze goed gehandeld. Het is een Europese norm en daar moeten alle landen zich aan houden. Tja, dat is nu eenmaal de afspraak.

   2. Dag Tineke,
    Je hebt er meer verstand van dan ik. Maar de werkzaamheden worden gecontroleerd door Veolia, de lokale waterbaas die het devis blijkbaar conform normes vond……

   3. Dag Tineke,
    Je hebt er meer verstand van dan ik. Maar de werkzaamheden worden gecontroleerd door Veolia, de lokale waterbaas die het devis blijkbaar conform normes vond……

 3. Dit verstopte bosdier zegt niets.
  Geen fosse en geen gezeik. Wij 2 mensjes kunnen niet meer afval produceren als de dieren in ‘ons’ bos. Dat weet de burgervader ook, die de paperassen zorgvuldig onderop blijft moffelen. Maar toch, wee u als ‘men(s)’ u weet te vinden…..

 4. Je reinste oplichterij, maar dan in het groot.
  Ik heb 18 jaar geleden toen ik hier neerstreek zelf een fosse aangelegd daar de vorige madame hier 48 jaar vertoefd heeft zonder toilet, badkamer en riool.
  Staat er jaren daarna een pipo van de Spanc aan de deur die mijn goedgekeurde fosse kwam controleren.
  Ik had een slechte dag want normaal gesproken schuw ik elke Franse stasi van het land.
  De pipo een schep gegeven en aangewezen waar hij de te controleren elementen kon opgraven.
  Maar daar had pipo geen zin in, keurde alles goed en verdween weer.
  een week later een factuur van €85,- in de bus voor (niet) geleverde diensten waar ik ook niet om gevraagd had.
  En zoals Tien ook aanhaalt, al die dieren in het bos dan? Al die koeien op de weides?
  Ik heb eeb klacht ingediend omtrent koeien die grazen en ontlasten rond de waterbron van het dorp, bij de maire( vriendje van de koeienboer), bij de ‘president’ van het watersyndicaat, ( zelf chemische boer), bij een afgevaardigde van het departement, ( ik kan niets voor U betekenen).
  Waar ze wel rap mee zijn is met de jaarlijkse verhoging van de tax domestique pollution, zogenaamd om de subsidiepot te spekken voor de aanleg van een fosse bij de buren.
  Dus naast dat ik voor mijn eigen fosse heb gedokt, kan ik dat tot in de einde van dagen ook voor de rest van la France gaan doen.
  Maar al die mannekes die verantwoordelijk zouden moeten zijn dat wij schoon water zonder chloor en pesticiden uit de kraan krijgen i.p.v. uit duur betaalde plastic flessen zijn onderdeel van een systeem dat corrupt is tot op het bod.
  Want al die mannekes intereseerd het geen ene mallemoer dat wij schoon water drinken, alleen de maandelijkse bijdrages van het maffiakartel is hun motivatie.
  Kijk, wij worden met zijn allen dagelijks genaaid, belogen, beroofd en gekleineerd, till the shit hits the fan.
  En dan gaan de poppetjes dansen, en dat is de grootste angst van de poppenspelers in Parijs, in Brussel, in Den Haag.
  Wij worden vernacheld door psychopaten, die met een groot gebrek aan empathie alles naar de kloten helpen, en daar nog eens goed voor betaald worden ook.
  Leuker gaan ze het echt niet maken, en ook niet makkelijker.
  Maak Uw borst maar nat…

  Fijne dag verders, dat dan weer wel!

  Jos, Ardennes.

   1. Een waarneming van de waanzin.
    Lijkt wel of niemand nog kan denken.
    Alles en iedereen onderworpen aan een niet bestaand iets, geld.
    En ieder die het niet begrijpt vind my negatief, cynisch, sarcastisch.
    Geeft des te meer aan in wat voor een comateuze toestand het gros van de mensheid verkeerd.
    Oordeel?
    Ja, dat klopt.
    En iedereen doet braaf mee, want men denkt dat het toch niet helpt als men de kiloknallers bij de Aldi laat liggen, stopt met zijn zuurverdiende pegels te laten stelen door een corrupt systeem.
    Wel, inmiddelis staat het water zo ongeveer tot aan de lippen, blijkbaar noodzakelijk om de ogen te openen en te gaan zwemmen in de zee van bewust-zijn.
    Want, het is nog steeds onze wereld waarin een ieder het recht heeft op een fatsoenlijk leven.
    Echter, het is aan ons zelf dat te creëeren, en daarmee de groei van ons bewustzijn.
    Stapje voor stapje.

    Jij ook een fijne dag René,

    Jos, Ardwen.

 5. jos,
  anno 2022
  en alles wat je zegt wordt steeds duidelijker te zien en gezien
  dank voor je vroeg geopende ogen
  zonder vaccinatie dus
  salut
  alma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven