Recept van de week: Tarte aux figues

vr 4 oktober 2013

Categorieën: ,

tarte figuesVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nog net voordat de tuin compleet geruïneerd werd door een monsterlijke graafmachine (zie hier) wist ik de volrijpe vijgen van ons inmiddels als een zielig hoopje terzijde geschoven vijgenboompje te redden. Ik moest er hoe dan ook snel bij zijn, want als die graafmachine niet was gekomen, hadden de mieren wel toegeslagen. Meestal zijn ze er eerder bij dan ik, dit keer was ik iedereen te snel af. Dus! Vijgentaart!

Ingrediënten:

1 rol pâte brisée (of feuilletée)
16 à 20 grote verse vijgen
400 gram mascarpone
2 zakjes vanillesuiker
4 à 5 eetlepels vloeibare honing
3 dl rosé
2 blaadjes gelatine

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol de pâte uit en drapeer ‘m -met het bijgeleverde bakpapier aan de onderkant- in een bakvorm (circa 20 cm doorsnee). Druk de bodem plat en de zijkanten aan, knip overhangende randen weg; jawel, gewoon met een schaar.
Prik de bodem en de zijkanten in met een vork. En niet te zuinig: flink wat gaatjes graag. Dat voorkomt dat de taartbodem tijdens het bakken teveel gaat opzwellen.
Leg een tweede stuk bakpapier bovenop het deeg, ook de zijkanten moeten bedekt zijn. Stort daarop een portie bakbonen (ik gebruik zelf gedroogde witte bonen), maar met een niet al te stevig aangedrukt stuk aluminiumfolie gaat het ook best.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in zo’n 10-15 minuten. Haal de laatste 5 minuten het folie/de bakbonen/het bovenste bakpapier eraf en laat de bodem goudbruin worden. Dat heet ‘blind bakken’.
Haal ‘m uit de oven en zet weg.
Haal de steeltjes van de vijgen en snij ze in parten. Doe ze samen met de rosé en de honing in een ruime kookpan. Breng alles even aan de kook en laat daarna op laag vuur een minuutje of 20 pruttelen onder af en toe omroeren, tot de vijgen zacht zijn.
Doe de vijgen over in een zeef en vang het kookvocht op; de vijgen een beetje aandrukken om het meeste vocht eruit te krijgen.
Week de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten in koud water, knijp ze uit en doe ze samen met het kookvocht terug in de pan. Laat op laag vuur onder voortdurend roeren warm worden, maar beslist NIET koken. Meng de vijgen er door en laat alles goed afkoelen.
Meng de zakjes vanillesuiker door de mascarpone en laat even staan tot de suiker is opgenomen. Besmeer er vervolgens de bodem van de taart mee.
Verdeel de vijgenprut er overheen. Voilà.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven