Moet ik weg?

ma 21 oktober 2013

moet ik weg
Van de week onze burgemeester na tijden weer eens een hand gegeven. Per ongeluk, want ik mag die man niet sinds mijn Tunesische vriendin me verteld heeft hoe ze door het gemeentebestuur behandeld is. Ze verdient haar brood als schoonmaakster, ook van het gemeentehuis. En ze is -weet ik uit ervaring- nooit te beroerd iets extra’s te doen, langer te blijven, zonder er een cent meer voor te vragen. Maar voor de burgemeester en zijn assistente was het nooit genoeg. Bovendien laat je iemand ook niet in de vrieskou, terwijl het sneeuwt, op een laddertje de ramen van het hele gemeentehuis lappen. Illegaal, want een serieus arbeidscontract kreeg ze niet. En toen ze arbeidsongeschikt werd kon ze ophoepelen. Wat nou uitkering?
Die burgemeester dus, stond ineens naast het tafeltje waaraan ik met de restaurantcriticus Raoul Duchemin van het tijdschrift Côte & Provence zat te lunchen. Zakelijk vanzelfsprekend. We bespraken de prijs/kwaliteitsverhouding van dit inmiddels ook door Michelin ontdekte dorpsrestaurantje en waren net bij de conclusie dat de Bandenman er niet zoveel verstand van had, toen de burgemeester opdook.
Hij had een tafeltje verderop nogal besmuikt zitten smoezen met een aannemer en onze vriend de elektricien, die af en toe verontschuldigend onze kant op keek. Je hoorde hem denken: werk, ik moet wel.
Hém geef ik wel een hand, en twee zoenen (aan drie doen we hier niet). Híj was er toen we lang geleden in dit gehucht arriveerden en heg noch steg wisten. Zo´n huis in een nieuw land, als immigrant ben je bevoorrecht als je gewoon in het café de beste adviseurs tegenkomt. Die mazzel heb ik gehad. Als er nu wat elektrisch in mijn huis moet, bel ik zijn zoon. Een langharige Rolling Stone met verstand van zijn vak. Mijn man en hij delen hun liefde voor pastis.
De burgemeester was duidelijk een flesje verder toen hij half over tafel hangend een moppige hand offreerde en zich voorstelde. Ik was te verbouwereerd om niet in een Pavlov-reflex te reageren. Die man ként mij. Al járen. Maakt -uitsluitend in zijn ogen- charmante grapjes over mijn voornaam; hij heet helaas ook zo. Tot ik hem begon te negeren.
Was dat het? Of wilde hij zieltjes winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar? Tja. Niet zo heel veel verderop in dit departement heeft het Front National net een tussentijdse verkiezing gewonnen. ‘Onze’ burgemeester is van de UMP, laten we maar zeggen van Sarkozy. En hoewel hij niet deugt, is een ruk naar ultra-rechts ook hier zó gemaakt.
En dan? Dan verandert er niks natuurlijk. Hooguit krijgen we een nieuwe ‘foute’ burgemeester. Die zich -net als de huidige- handenwrijvend achter minister Valls van Binnenlandse Zaken zal scharen als het om het Franse vreemdelingenbeleid gaat. En die goedkeurend knikt als een meisje als de Kosovaarse Leonarda tijdens een schoolreisje met veel politiegeweld uit de bus wordt geplukt om samen met haar familie het land uitgezet te worden. Ach ja, Roma, tweederangsburgers. En net als mijn Tunesische vriendin, voor eeuwig buitenlander: “Pas de notre, hein.”
Ik ben ook een ´buitenlandse´ die in Frankrijk woont. Maar de kans dat ik uitgezet wordt is nihil: ik werk, draag bij aan de economie. En last but not least: ik ben een blanke Hollandse.
Er speelt hier in Frankrijk iets dat me helemaal niet bevalt. ‘Leven als God in Frankrijk’ is blijkbaar niet bedoeld voor al die ‘anderen’, legaal of illegaal. Frankrijk is xenofoob en homofoob. Daar zouden de VN misschien eens onderzoek naar moeten doen, in plaats van naar Zwarte Piet.
Leonarda ‘mag’ inmiddels terugkomen van president Hollande. Maar dan wel zonder haar familie. Ze heeft volkomen terecht bedankt voor de eer.
En dan moet ik dus nu weer aan mijn man uitleggen waarom ik toch graag hier in mijn Provençaalse dorpje wil blijven wonen. Gaat niet lukken.

9 gedachten over “Moet ik weg?”

 1. dat heb ik nou ook met mijn man, maar ze krijgen mij hier buiten het seizoen met geen 10 paarden weg. het weer he. en de veilige berg waardoor toch alles langs mij afglijdt , en de vele leuke nieuwe franse en buitenlandse vriendinnen van alle cursussen die ik volg en kaffeeklatch, als ik niet ziek ben ben ik elke dag op pad. al mijn vriendinnen zijn werelds en denken zoals jij en ik en jammer genoeg is het in nederland niet anders ,heb ik zondag op tv gezien. dus dan liever mooi weer, trouwens, woon jij ook in de var? want bij ons vriest het niet of een keer per jaar 0″

 2. ja, ik ben ook dol op buitenlandse mensen in het algemeen en op de mannen in het bizonder
  meestal mooier dan de nederlandse exemplaren en veelal ook charmanter,
  nee ik heb het niet over de uitzonderingen
  zij die oude vrouwtjes beroven
  of meisjes na sissen wanneer die hen, voor zover aanwezig, de hormonen op stang jagen met fleurig fladderende korte rokjes boven hun welgeschapen benen
  helaas echter bekoelt nu mijn enthousiasme enigszins vanwege de affaire zwarte piet
  blij dat jij ook vindt dat er wel dringender zaken zijn die als misstand kunnen worden aan gemerkt

  1. Dag Maaike,
   Dol zijn op, beperk ik tot mijn man, maar daar ‘lijd’ ik al 33 jaar aan. En verder zal het me worst wezen waar iemand vandaan komt; ik vind dat het individu ertoe doet, verder niks. Mijn vrienden denken er net zo over, anders waren we geen vrienden hè.
   En ach, Zwarte Piet….. die discussie is er elk jaar. In de Bijlmer zitten ze er minder mee dan bij de VN. Kijk maar: http://www.youtube.com/watch?v=xpM-Z8d-xIQ

 3. Sterk verhaal! Ik moet dus concluderen dat er in mijn buurdorp ( ik vermeld bewust geen naam) mensen op de mairie werken die géén arbeidscontract hebben, en bijgevolg dat ze daar ook een zwarte kas hebben om hun “zwart” personeel te betalen. Is dit niet een beetje overdreven?

 4. Blijkbaar weet U alles omtrent de achtergronden betreffende die uitzetting van Leonarda & fam ?
  Vertel die dan ook graag erbij zodat e.e.a. in perspectief komt te staan. Sensatie is gemakkelijker gemaakt ?

 5. Renée,
  Klasse dat je ook over je tweede vaderland kritisch kunt zijn!
  Het houdt mij scherp voor het moment waarop ik naar Zweden verhuis.
  Ook daar zal er wel iets mis zijn, maar dat houd me niet ( meer) tegen.
  Groet,
  Bram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven