Recept van de week: Tagliatelle met cèpes

vr 18 oktober 2013

66982-cepes

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Als de paddenstoelentijd aanbreekt, moet ik altijd denken aan twee van mijn beste vrienden. De ene, een reus van een Bask met een vervaarlijk uiterlijk, maar zo aaibaar als een pas geboren lammetje. De andere, een bescheiden verschijning, in alles de verstrooide intellectueel. Die ene woonde hier al zijn hele leven en verdiende zijn brood als bosarbeider. De andere was een Nederlandse kinder/kankerarts voor de allerkleinsten, die de Provence als zijn tweede thuis beschouwde. Ze vonden elkaar in de kroeg van mijn dorp. Ze deelden hun liefde voor de natuur en voor paddenstoelen in het bijzonder. Samen waren ze in het seizoen hele dagen op pad, de oogst was altijd indrukwekkend. En de bereiding ervan memorabel in al zijn eenvoud. “Met paddenstoelen moet je niet knoeien, die moet je in hun waarde laten”, vond de Bask. Een lesje in nederigheid tegenover de gulle gaven van de natuur. Hij had gelijk.
Ze zijn er allebei niet meer, de Bask en de arts. En als de eerste paddenstoelen zich aandienen, denk ik altijd met weemoed aan ze terug. Dan zie ik ze weer het pad aflopen, het bos in. Wetend dat ze nooit meer terugkomen.
Dus vandaag maar eens een hommage aan twee formidabele vrienden, die voortleven in dit eenvoudige maar onweerstaanbare paddenstoelengerecht.

Ingrediënten:
400 gram tagliatelle
400 gram cèpes
3 tenen knoflook
half bosje platte peterselie
20 cl crème fraîche
30 gram boter
1 groentebouillontablet
zwarte peper uit de molen
grof geraspte parmesan

Bereiding:
Doe de tagliatelle in een ruime pan met kokend water, samen met de bouillontablet, en kook de pasta beetgaar.
Was intussen de cèpes en snij ze in stukken. Verhit de boter in een koekenpan en laat de cèpes enkele minuten aanbakken, doe de gepelde en fijngehakte knoflook erbij. Laat alles nog een minuut of vijf pruttelen.
Snij de peterselie fijn en doe die bij de cèpes. Roer even om, doe de crème fraîche erbij, geef een flinke draai (of twee, drie) aan de pepermolen, roer nog eens om, leg een deksel op de pan en zet het vuur uit.
De pasta zal inmiddels wel gaar zijn. Stort die in een vergiet, laat even uitlekken (niet afspoelen!) en doe terug in de pan, giet de noten(of olijf-)olie erbij en roer even om. Verdeel de pasta over de borden en verdeel de cèpes over de pasta. Strooi er de geraspte parmesan overheen.
Een mollige rode wijn is er het lekkerst bij, maar een dikke witte kan ook.

2 gedachten over “Recept van de week: Tagliatelle met cèpes”

 1. Bonjour Renée,
  Weer een heerlijk herfstrecept, lekker bord op schoot bij het haardvuur en de wijn binnen handbereik, genieten.
  Ik kan me voorstellen, dat je de 2 vrienden mist, zo’n speciale mensen blijven in je gedachten, ook goed dat je zo’n mensen in je leven tegenkomt.
  I.v.m. het ontvangen van je nieuwsbrief:
  per 1/11 wijzigt mijn mail-adres.
  Nieuw adres: jacquemine.jansen@orange.fr.
  Eindelijk sneller internet in ons Middeleeuwse dorpje.
  Fijn weekend,
  Jacqui.

  1. Dag Jacqui,
   Precies, dat is helemaal de bedoeling.
   En ja, unieke mensen die ik nog steeds mis, dat zal wel zo blijven.

   Wat die nieuwsbrief betreft: ik kan/mag geen adressen wijzigen, dat zou je dus zelf moeten doen. Het handigste lijkt me dat je per 1/11 met je nieuwe emailadres gewoon inlogt op m’n site, en je dan opnieuw opgeeft voor de nieuwsbrief. Als je oude emailadres vervalt, komt daar ook geen mail meer aan, dus daar hoef je niks meer aan te doen.
   En van harte gefeliciteerd met dat snelle internet, al ben ik wel benieuwd hoe het in de praktijk werkt. Laat maar weten! ;-]
   Jij ook een fijn weekeinde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven