EcoWatt? Nou, dat….

ma 2 december 2013

burning_candle_01
Vannacht was het weer zover: stroomstoring. Hoe ik dat weet? Omdat dan de noodaccu van de computers op ons thuiskantoor aan de ene kant van het huis begint te gillen, en als reactie daarop de honden -lekker ingedut in de woonkamer aan de andere kant van het huis- een Homerisch gehuil aanheffen. Het is hier nogal gehorig.
Meestal zijn de stroomstoringen van beperkte duur, maar we zitten ook weleens dagen zonder. En dat is lastig, als je voor je werk afhankelijk bent van pc en internet. Gelukkig hebben we een houtgestookte openhaard, een butagasfornuis en een zaklamp of twee. Dus we overleven het wel.
Eerder woonde ik in een afgelegen (huur)huis op het platteland dat geheel op stroom was aangewezen. Tijdens dreigende stroomstoringen werden we preventief afgesloten ten gunste van de vanzelfsprekend véél belangrijkere rich&famous aan de kust.
Maar het valt niet te ontkennen dat de stroomvoorziening hier in de regio PACA (Provence, Alpes, Côte d’Azur) niet overhoudt. Slechts 40% wordt in de eigen regio opgewekt, de rest wordt geïmporteerd. Bovendien is het elektriciteitsnet ver onder de capaciteit met als gevolg nogal regelmatige stroomuitval, met name in de winter. Het net moet worden opgewaardeerd met een hele hoge hoogspanningsleiding dwars door de Provence -le ‘ligne Boutre-Carros’, men gokt op 2015- maar het debat daarover verhit al jaren de pro’s en contra’s. Uit eco-overwegingen zou het nieuwe netwerk ondergronds moeten, uit veiligheidsbezwaren juist bovengronds. Het grootste deel van de getransporteerde stroom zou trouwens weer via export naar Italië verdwijnen.
Intussen stumperen we verder. En kunnen we ons (gratis) abonneren op EcoWatt. Dan krijg je een melding als het net weer eens dreigt te bezwijken. Want vrijwel alles is hier elektriek in de ongeïsoleerde huizen, dus dat vréét stroom. Dus als iedere burger bij zo’n ‘eco-alerte’ dan meteen de verwarming een graadje lager draait, de oven uitzet, geen warm water gebruikt en de stekker van de tv en pc eruit trekt, kan een volgende stroomstoring misschien op het nippertje worden voorkomen. En als het toch mis gaat heeft EcoWatt nog een paar aardige suggesties voor de particuliere stroomontbeerder.
Zoals:
“Dineer bij kaarslicht. Lekker romantisch!”
En dan zie ik het al vele jaren uitgebluste echtpaartje voor me dat alleen de tv nog had als escape.
“Kruip onder een deken op de bank.”
Ja? En dan?
“Eet iets dat niet gekookt hoeft te worden.”
Tuurlijk, een boterham kan altijd. Maar als je het als koud hèbt, wil je misschien iets warms.
“Vergeet de tv en de computer als er een stroomstoring is. Ga gezellig met het hele gezin een spelletje spelen.”
Hele gezin? Dat woont in Nederland. Bovendien, ik ben niet van de spelletjes. En ik heb een echtgenoot die al wit wegtrekt bij de aanblik van een ganzenbord of een spel kaarten.
Kortom, mooi bedacht allemaal, maar een tikkie geitenwollensokken-naïef, zullen we maar zeggen.
Het zijn bovendien vooral de grote hotels, gemeenten en bedrijven die de meeste stroom opslorpen. Een aantal daarvan doet hun best en doet een beetje mee, maar er is er maar één die tot op heden echt het goede voorbeeld geeft: koffiefabriek Malongo in Carros. Die vermindert de productie met de helft als er een stroomstoring dreigt. Scheelt een slok op een borrel en ze maken nog goeie koffie ook.
Meer informatie over EcoWatt: http://www.ecowatt-paca.fr

8 gedachten over “EcoWatt? Nou, dat….”

 1. Een ergernis is het hier op Corsica komt het ook regelmatig voor. Kook dus maar op gas om in ieder geval warm te kunnen eten. En een spelletje spelen geweldig bij kaarslicht wat een idee ik heb een leesbril nodig een goede lamp anders zie ik niets en zeker bij kaarslicht. Wel altijd kaarsen in huis en voldoende batterijen voor de zaklampen. Het hoeft maar te gaan onweren en ja hoor geen stroom waar een land groot in kan zijn. De stroom is zo wie zo een ramp in Frankrijk nooit gelijk matig dus de computer tv en wat andere dingen op een onduleur aangesloten weet het Nederlandse woord niet maar zonder zo een ding zijn de apparaten binnen de kortste keren stuk.

 2. Allemaal gel*l, EDF heeft een overcapiciteit van nucleaire energie van zo’n 40%, en dan is de export naar alle omringende landen; inclu die zogenaamde groene troom er al vanaf.
  Bovendien staat heel Frankrijk onderhand vol met windmolens dus kunnen we ervan uitgaan dat die 40% een magere inschatting is.
  En dan begint een beter milieu bij jezelf, alleen jammer dat je geen vergunning krijgt een windmolen op je eigen land te plaatsen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Negatief? Helaas positief, de bittere waarheid.

 3. Pour la petite histoire…
  Malongo is marktleider in Frankrijk en een filiaal van de Antwerpse koffiebranderij Rombouts. Hugo Rombouts is ook een vurig promotor van het fair trade merk Max Havelaar. De koffie uit hun gamma komt uit de Rombouts fabriek.
  Maar dat Malongo eigenlijk niet frans is, zullen we maar stil houden, zeker, of de chauvinistische fransen stoppen met Malongo drinken. :-)

  1. Dag Max,
   Pour le grand angle:
   Malongo is zo Frans als het maar kan. Het bedrijf werd opgericht in Nice in 1934, en pas in 1968 opgekocht door de Belgische firma Rombouts. Het is dus nadrukkelijk geen filiaal van die Belgische firma, maar een Frans bedrijf dat sinds dat jaar deel uitmaakt van een Belgische keten. De koffie van Malongo wordt bovendien gebrand door Arabo in Nice, en niet door Rombouts in Antwerpen. Kijk hier http://www.malongo.com/societe/notrehistoire-malongolhistoiredunesociete.php?page=35# en hier http://fr.wikipedia.org/wiki/Malongo even voor de details. En o ja, op mijn blikjes staat luid en duidelijk ‘fabriqué par Malongo, Carros’ en ‘Produit de France’. Dat mag er niet op staan als het niet waar is :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven