Hoe fout wil je het hebben?

za 7 december 2013

rap08q132_pha_dob roquebrune.jpgSorry, ik moet het even kwijt. Mijn departement (de Var) heeft de nationale Franse pers weer eens gehaald. En niet zo´n beetje ook. Daar ben ik absoluut niet blij mee, ‘pour dire le moins’.
Waarom? Hierom!
Een extreem fout burgemeestertje heeft tot twee keer toe zo mogelijk nog veel foutere uitlatingen gedaan. Waar ze zelfs in het verre Parijs woedend over zijn geworden.
Eerst maar even voorstellen, die ´maire´. Luc Jousse, heet de minkukel, die zich burgervader noemt van het toeristisch best aantrekkelijke stadje Roquebrune-sur-Argens, een kilometer of vijfentwintig bij mij vandaan. Er wonen iets van 13.000 mensen, ´deelgemeenten´ als het mooi aan zee gelegen Les Issambres meegerekend.
De burgemeester is niet gesteld op de aanwezigheid van Roma in zijn omgeving. Dat geldt trouwens voor wel een beetje véél meer mensen in de Var, dit terzijde. Maar die Jousse ging wel heel erg ver toen hij tijdens een bewonersvergadering van Les Issambres opmerkte dat “de brandweer te vroeg gewaarschuwd was” toen er op een Roma-kampje ter hoogte van Roquebrune brand was uitgebroken. “Dat is al de negende keer, en we weten allemaal hoe dat komt. Ze jatten stroomkabels voor het koper en branden er het plastic af. Logisch dat hun caravans in de fik vliegen. En jammer dat de brandweer te snel gebeld is.”
De man wist niet dat iemand uit het publiek zijn mobieltje had aanstaan. Luister hier maar even mee. De opname werd doorgespeeld aan Mediapart, de onafhankelijke nieuwssite (www.mediapart.fr) die vaker de rol van klokkenluider op zich neemt. De uitspraken van Jousse werden on line gezet, een rel was geboren.
Uiteraard herinnerde de burgemeester zich niet dat hij die gruwelijke uitspraak gedaan had. Was het zíjn stem wel, of was er misschien een vragensteller uit het publiek aan het woord geweest?
Nog geen twee weken later zei hij echter precies hetzelfde tijdens een andere bijeenkomst en toen waren er verslaggevers van Var Matin en BFMTV bij, ook met een opnameapparaatje.
Nu zijn de rapen gaar. De regionale afdeling van zijn partij (de UMP) heeft hem op 5 december geschorst, en niet als Sinterklaascadeautje. Op 11 december beslist het hoofdbestuur in Parijs of hij überhaupt lid mag blijven. Zo niet, dan is hij geen UMP-kandidaat meer bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.
Mensenrechtenorganisatie La Ligue des Droits de l´Homme heeft inmiddels bij de procureur in Draguignan een aanklacht tegen hem ingediend, SOS Racisme overweegt hetzelfde.
Op de achtergrond speelt misschien dat het ernaar uitziet dat het Front National ook in Roquebrune die verkiezingen gaat winnen. Maar ook (of zelfs?) het FN heeft de uitspraken van de burgemeester scherp veroordeeld.
Jousse wijst erop dat hij het maar vreemd vindt dat de staat, in dit geval de sous-préfecture in Draguignan, geen gevolg heeft gegeven aan het justitieel besluit dat de Roma in zijn gemeente het land uitgezet moeten worden. Moeten? Of mogen? In elk geval niet als collectief, lees hier maar.
Jousse ontkent zijn uitspraken inmiddels niet meer. Die schijnen we als ‘grap’ te moeten beschouwen. In een interview met Nice Matin zegt hij: “ De aanwezigheid van Roma in mijn gemeente is een ware nachtmerrie. En als er grappen over de Paus en de Joden gemaakt mogen worden, waarom dan niet over de Roma?”
Aha. Dan moeten we zijn minstens zo controversiële uitspraak over een ander onderwerp in diezelfde vergadering (“Zolang ik burgemeester van Roquebrune ben, komt er hier geen moskee; mijn Frankrijk is een katholiek land.”) zeker ook als ‘grap’ beschouwen.
Tja. Dat burgemeesterschap kon weleens snel afgelopen zijn. Het parket van Draguignan doet sinds mei van dit jaar onderzoek naar de handel en wandel van Jousse. Wegens verdenking van fraude en corruptie.

10 gedachten over “Hoe fout wil je het hebben?”

   1. ja idd,men moet de ogen niet sluiten voor wat er aan de hand is. Ik verblijf zelf ca 7 mnd in st maxime(je kent het wel) per jaar. En laat ons niet hypocriet zijn, sinds Mr Hollande aan de macht is wordt het er niet beter op!! (intregeren ho maar, profiteren des te meer)!!En dat is niet alleen mijn mening,veel kiesgerechtigden denken er zo over!!

   2. Sorry Leon, maar wat die Jousse zei kan echt niet door de beugel. Problemen te over, zeker, maar ik vind jou net zo fout als die man als ook jij vindt dat ‘de brandweer te vroeg gebeld werd’, maar dat je dat alleen wat minder expliciet moet zeggen.

 1. Zo zie je maar hoe snel je erin tuint bij demagogen.
  Het is ook wonderlijk dat een burgemeester wel 50-60 jaar burgervader kan blijven. Laatst nog een uitzending over één van in de 90. Hij was nog zeker niet van plan te stoppen. Het systeem van
  een gekozen burgemeester maakt dit mogelijk.
  Nederland is gelukkig teruggekomen op deze mogelijkheid.
  De gekozen vader in Roquebrune vertegenwoordigt zijn kiezers en voelt zich dan veilig genoeg zich dit te kunnen permitteren.
  Goden zijdank leven we in een democratie…!!!

  Bedankt Renée om dit aan de kaak te stellen.
  Bonne soirée, Mieke

  1. Ja Mieke, een termijn aan het gekozen burgemeesterschap verbinden (net als bij het presidentschap) zou geen slecht idee zijn. Maar ik vind wel dat er gekozen moet worden, en niet benoemd, zoals in NL. Dat is nog meer partij/vriendjespolitiek.
   En wat die maire van Roquebrune betreft: ik ben bang dat juist zijn kiezers het nogal eens zijn met zijn uitspraken.
   Frankrijk is behoorlijk xenofoob, zeker hier in het zuiden.
   Bonne soirée à toi Mieke. Ik ga kijken wat Feyenoord gedaan heeft. :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven