Vadertje Valls?

di 10 december 2013

valls corseIk wilde het afgelopen weekeinde eigenlijk naar Corsica, een paar vrienden opzoeken. Maar ik heb er maar weer van afgezien en die vrienden bij mij thuis uitgenodigd. Ze kwamen graag, en niet alleen omdat we elkaar al te lang niet hadden gezien. ‘They could do, with a break’ zullen we maar zeggen.
Want dit weekeinde haastte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zich vanuit Parijs naar het 16.00 km zuidelijker gelegen Île de Beauté om persoonlijk de schade op te nemen. Het was weer eens raak geweest op het Eiland van de Schoonheid. Vrijwel tegelijkertijd een bomaanslag op kazernes van de gendarmerie in de twee grootste steden van Corsica, Ajaccio en Bastia.
Kazernes? Ja, in de praktijk gewoon politiebureaus, maar gendarmes zijn militairen en hun gezinnen wonen vaak in of naast zo’n gendarmerie. Daarom spreken we in Frankrijk in dit verband van gendarmerie-kazernes.
De excellentie stelde vast dat de materiële schade (geen doden of gewonden) zeer aanzienlijk was. Hij had natuurlijk ook gewoon in Parijs de desbetreffende beelden kunnen bekijken. Maar Valls achtte het van belang naar Corsica te vliegen. Om voor de zoveelste keer uit te leggen dat de Franse regering niks pikt van de Corsicanen die naar onafhankelijkheid (of een vorm daarvan) streven. In de krant Corse-Matin liet hij optekenen: “Ik ben hier in de eerste plaats als vader, daarna pas als minister. Ik accepteer niet dat de veiligheid van de gezinsleden van militairen in gevaar wordt gebracht”. Vervolgens wees hij erop dat de Franse overheid in de voorbije maanden grote successen heeft geboekt in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit op het eiland. Drugsbendes ontmanteld, mensensmokkelaars opgepakt en ´vrijheidsstrijders´ op verdenking van terrorisme naar Parijs overgebracht. Iemand al veroordeeld? Neu, men zit in voorarrest en dat kan nog wel even duren.
Zonder het met zoveel woorden te zeggen bracht Valls de bomaanslagen op de gebouwen van de gendarmerie in verband met het FLNC, in de eigen Corsicaanse taal de afkorting van Fronte di Liberazione Nazuinale Corsu, oftewel het Nationaal Bevrijdingsfront van Corsica. Dat in 1976 voor het eerst met bommen ging gooien.
Heeft Valls een punt? Dat is maar de vraag. Het FLNC heeft de aanslagen op de gendarmerie (nog?) niet opgeëist, er is in dit verband niemand gearresteerd. Maar het is wel zo dat een paar dagen eerder een stuk of wat (veronderstelde) leden van dat FLNC door gendarmes van hun bed waren gelicht. Die Corsicanen worden verdacht van betrokkenheid bij de zo ongeveer ontelbare vernielingen van ´tweede huizen´ op Corsica. Vakantiewoningen van Fransen van het vasteland (en Italianen) raakten met name vorig jaar zwaar beschadigd, nul doden of gewonden. Dat dan weer wel. Ook makelaarskantoren werden bestookt, het FLNC meent dat al die luxe panden de gemiddelde woningprijzen zodanig opdrijven dat een gewone Corsicaan zich geen huis meer kan veroorloven. Mijn vrienden beaamden dat, en voegden eraan toe dat voor veel lokale bewoners de armoede op het eiland schrijnend is.
Minister Valls noemde de aanvallen op vakantiehuizen vorig jaar “zonder twijfel een vorm van racisme”. Maar dat gaat mijn vrienden -onvervalste Corsicanen- te ver. Die houden het liever op patriottisme. “Maar het schaadt natuurlijk wel het toerisme. En dan betekent weer minder inkomsten voor het eiland.”
Valls was amper terug in Parijs of bouwvakkers vonden in het holst van afgelopen maandagochtend een gastank met ontstekingsmechanisme bij een vakantiewoning in aanbouw. Ze wisten de explosie te voorkomen.
“Nee, andere kant van het eiland.” Meldden mijn vrienden na mijn verontruste telefoontje. “De rijke kant.” En daar hebben zij als simpele tuinmannen helemaal niks te zoeken.
Hoewel. Ze zijn verdomd goed in wat ze doen. Vandaag of morgen zijn ze natuurlijk toch gewoon bij zo’n sjieke vakantiebungalow aan het werk….

2 gedachten over “Vadertje Valls?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven