Aftanken

di 24 mei 2016

Schermafbeelding 2016-05-24 om 16.01.47

“Nou…” zei de mevrouw van de tabac, “in de stad misschien?”
De voorpagina van de Var Matin schreeuwde het in z’n toonbankbakje naast haar zo ongeveer uit: raffinaderijen geblokkeerd, personeel in staking, tankstations vallen droog. Maar voor de ondanks een snoeiharde mistral in short en halve hemdmouwtjes gestoken toerist was het blijkbaar nog niet duidelijk dat je voor benzine niet in het dorp moest wezen. Niet dat het dorp een tankstation heeft, maar dat doet er even niet toe. Wil je op het ogenblik ergens in Frankrijk nog kans maken op een drupje brandstof, dan moet je in een serieuze stad of langs de snelweg een paar uurtjes in de file gaan staan. En dan maar hopen dat de pomp niet net leeg is als je aan de beurt bent. Is er intussen een bordje ‘pénurie’, ‘en panne’, ‘vide’, ‘rupture’ of iets vergelijkbaars opgehangen, dan kun je opnieuw op jacht. M’n vriend uit het landelijke Tourtour moest vijf (!) grotestads tankstations af voor ie z’n bolide vol kon gooien. Een extra tankje vullen? Verboden!
Ik heb het eerder meegemaakt; ook in 2000, 2010, 2013 en 2015 ging het om uiteenlopende redenen mis met de brandstofvoorziening.
Daar leer je van. Dat je bijvoorbeeld altijd een reservetankje in de cave moet hebben staan. Gebruik je ‘m niet voor de bosmaaier, dan kun je er in elk geval op terugvallen als je auto droog dreigt te vallen. En dat je moet luisteren naar je omgeving. Als journalist volg ik weliswaar de nieuwsvoorziening op de voet, maar de dorpstamtam is toch altijd net even iets sneller. In de kroeg, bij de tabac, of de bakker hoor je de ‘buzz’ voor het nieuws geworden is. En als je verstandig bent, luister je ernaar en gooi je ergens in de buurt je tank èn je tankje vol voordat de files en de mededeling ‘à sec’ je hebben ingehaald.
Of we het met onze ‘voorraden’ gaan redden is weer een ander verhaal.
Vanochtend vroeg werd met veel machtsvertoon de raffinaderij in Fos-sur-Mer bij Marseille ontzet; de blokkades en blokkeerders werden door de oproerpolitie met harde hand verwijderd. Prompt kondigden de vakbonden CGT (Confédération Générale du Travail) en de FO (Force Ouvrières) aan dat vanaf vandaag alle raffinaderijen in Frankrijk (dat zijn er acht) plat gaan wegens het gebruik van excessief geweld door de overheid: “ze behandelen ons als terroristen”.
Premier Manuel Vals gooide nog eens olie op het vuur door te verklaren dat “ook de andere blokkades – desnoods met geweld – zullen worden opgeheven.”
“Frankrijk laat zijn economie niet gijzelen door een minderheid”, voegde president Hollande daar nog aan toe.
Maar intussen ligt het land wel zo’n beetje op z’n gat. Ook de treinen, het vliegverkeer en de ferries staken. Weliswaar niet allemaal tegelijk en niet permanent, maar een reisje van A naar B is in Frankrijk even geen ABC-tje meer. En dat allemaal om ‘le loi de travail’, een wet van minister Miriam El Khomri, bedoeld om de economie weer op gang te helpen door onder meer een versoepeld ontslagrecht en langere werktijden. Het kwam niet door het parlement, maar via artikel 49-3 van de grondwet kon het toch doorgedrukt worden. Vakbeweging natuurlijk razend. En jawel, ik snap het wel, en ik voel wel mee. Maar dat Frankrijks economie nou niet echt top draait is ook wel duidelijk.
Intussen ben ik blij met het Fiatje Panda van de echtgenoot. Met volle tank. Verbruik: 1 op oneindig of zo. Maar vaker dan één keer in de maand staat ie niet aan de pomp. Mooi vooruitzicht.
Nou Frankrijk nog…

13 gedachten over “Aftanken”

 1. Straf! Maar inderdaad.. ook wij zijn ondertussen al zelfvoorzienend qua diesel voor langere periodes dankzij de dorpstamtam ;-) Misschien kan er ineens ook iets aan het water gedaan worden?! We kregen de mooie boodschap dat er goud uit onze kraan loopt èn dat klopt qua prijs …

 2. ja, wat een ongemak
  wij hadden laatst stroomstoring, is wel van een andere orde maar ook lastig.
  duurde enkele uren.
  confronterend wat het dan allemaal niet meer doet.
  gelukkig was het al wat later op de avond en was ik kei moe van een dagje uit dus de slaapkamer de meest voor de hand liggende optie.
  dan te bedenken dat mijn moeder die in 1914 werd geboren tot omstreeks haar zestiende slechts kaarslicht en petroleumlampen kende

  1. Van een paar uur stroomstoring schrikken we hier allang niet meer Maaike. Het is wel de reden dat we een houtkachel hebben en ik op gas kook. Maar kaarsen en een petroleumlamp hebben we ook nog achter de hand hoor. En niet voor niks. :-]

 3. Paul Raasveldt

  Tja, Frankrijk zonder stakingen is Frankrijk niet. Verbazingwekkend dat de regering tot nu toe nog niet gezwicht is. Toch heeft de nieuwe Loi de Travail best minstens 1 lichtpuntje: er moet meer overleg over arbeidsvoorwaarden komen binnen de bedrijven in plaats van dat alles van regeringswege bepaald wordt.
  Zal een lange tijd vergen voordat dat gaat werken in het streng hiërarchische Frankrijk, maar wie weet.
  Trouwens, hoe komt het toch dat ik elke keer als ik iets over de CGT lees, ik meteen aan Tierry le Luron en Georges Marchais moet denken?

  1. Er wordt hier thans massaal geklaagd dat Frankrijk een derde wereld land is Paul, en ook daar zit wel iets in. Intussen verharden de standpunten zich, er is zelfs al door de CGT besloten om vanaf vandaag 21.00 uur de kerncentrale van Nogent-sur-Seine plat te leggen; er wordt voor elektra-tekort gewaarschuwd. Georges Marchais ken ik als leider van de PCF en als presidentskandidaat in 1981. Thierry le Luron is mij onbekend, maar ik denk dat je dit bedoelt? https://www.youtube.com/watch?v=8LVRCXcK7fY Echt leuk vind ik het niet, sorry…

 4. Ik zit er over in omdat ik volgende week zoon en zijn gezin van Balgnac moet ophalen en dààr is het een enorme puinhoop, àlles blokeert men er, zelfs de tram en natuurlijk alles wat over de weg moet : navette-aerogare, bussen, taxis, en autos ( als er iets voorvalt ziekenautos en brandweer ook ! ) je kunt gewoon niét bij de luchthaven komen ! Ik hoop dat het dan hopenlijk voorbij is … wat de carburant / benzine betreft, hier rond Toulouse nog te krijgen hoor … Ook al zie ik wel lange rijden voor de pompen staan, – ik tankte ook vol hoor, je weet maar nooit – maar zelfs een ‘klein’ benzinestation hier vlakbij is nog gewoon open … In 35 jaar heb ik overigens ‘leren leven’ met de franse stakingen ” à tout va “, altijd wel iéts waarvoor gestaakt wordt…
  En mééstal is het CGT de gangmaker, zelfs bij vreedzame en niets blokkerende demonstrates van studènten in de tijd dat mijn jongste op het lycée zat, mengde dié ‘vakbond’ zich bij de studenten, die hen niks hadden gevraagd en ze er niet eens bij wilden hebben… Doordrammers en bemoei-allen zijn dat schijnbaar …
  Idd, Paul, het lijkt allemaal veel op een sketch… leuk of niet ….
  Groetjes uit Toulouse,
  hanny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven