Jachtlust

do 13 oktober 2016

schermafbeelding-2016-10-13-om-19-18-06

En ik maar denken dat de jagers in m’n ‘achtertuin’ erg zijn. Maar, zoals wijlen mijn wijze moeder bij tegenslagen plachtte te zeggen: “het kan altijd erger.”
Ik kan haar met terugwerkende kracht alleen maar gelijk geven.
Las vandaag namelijk een bericht in de internetkrant. De gevierde skikampioen Luc Alphand uit Briançon in de Haute-Alpes, houdt behalve van snelle pistes, ook van jagen. Maar blijkbaar haalt de glijspecialist zijn neus op voor het ‘eenvoudige’ werk in eigen departement. Een haasje, een fazant, een everzwijn, een hertje voor het vizier, is snelle Luc niet speciaal genoeg. Gróót wild, daar gaat hij voor. Beren, moeflons, dat werk. En zo belandde hij in Rusland waar hij er met een paar jachtmaatjes lekker op los knalde en er zowaar een paar wist om te leggen. Had ie geheim kunnen houden natuurlijk. Maar nee, meneer moest ook nog eens met zijn jachttrofeeën op de kiek. De plaatjes verschenen op de Facebookpagina van ‘Chasse en montagne’ en binnen de kortste keren gingen zijn vrolijke slachtfoto’s het hele internet over. Chasse en montagne wist niet hoe snel ze de foto’s weer van de pagina moest verwijderen, maar het was te laat: dierenbeschermingsorganisatie 30 millions d’amis had ze er al afgeplukt en op de eigen site gezet. Daarna gingen de afbeeldingen van een glunderende Alphand ‘viral’. En ja, ik deel ze ook. Ik heb het al niet op jagers, maar dit is ronduit walgelijk. Hier in de buurt kun je nog zeggen dat het in toom houden van een surpopulatie aan everzwijnen met faunabeheer te maken heeft, al blijf ik het een kutsmoes vinden om gewoon eens lekker van je af te knallen. Maar als je speciaal naar Rusland reist om in het groot te moorden, dan deug je echt niet. ’t Is bovendien niet het eerste tripje van deze ‘skiheld’ die ook al eens Paris-Dakar won (in 2006) en de smaak van ‘wild’ te pakken heeft. Op internet circuleert een filmpje van zijn jachtavonturen in Schotland, heerlijk herten afknallen. Kijk vooral even mee want deze moordlust noemen we faunabeheer: http://bit.ly/2dNJSzb
In Kirghizstan waren het wolven die voor de loop van Alphand het loodje legden, in Nieuw-Zeeland gingen edelherten eraan. En intussen staat deze verschrikkelijke sneeuwman dankzij een avontuurtje in Tunesië in de top 10 van everzwijnenafslachters. En zo ging dat: http://bit.ly/2ebqgCY Kijk vooral even naar het optreden en de gelaatsuitdrukking van deze sportheld.
Chasse en montagne probeert intussen de schade te beperken met een verklaring op de site: Alphand zou een ethische en gewetensvolle jager zijn die slechts het beste met de wildstand voor heeft.
30 millions d’amis zet er een petitie tegenover om dit soort wreedheden en dierenmishandeling uit te bannen. Die kun je hier tekenen: http://bit.ly/2dNMo8y
Ik heb al getekend.

27 gedachten over “Jachtlust”

 1. Kan me niet voorstellen dat je er lol in hebt een dier dood te schieten!
  Hier (Bauduen, Lac St.Croix) wemelt het van de sangliers en het knalt de hele dag!! Ik begrijp dat er veel te veel zijn, dus is afschot nodig!
  Maar ik blijf het zielig vinden! Kies mijn moment om met de hond te gaan wandelen langs het meer! Belletjes aan haar riem, moet nog een hesje kopen, fluit bij me! Goed gewapend de deur uit!

 2. Patricia van der Broek

  Getekend. Maar wat een sick dudes met hun reacties onder dat filmpje. Er zijn dus gewoon echt mensen die het geweldig vinden om te zien hoe een onschuldig dier wordt gedood. Ik vind het sneue types die een dier puur voor hun ‘lol’ vermoorden. Bah!

 3. Jacht = macht. En macht corrumpeert.
  Te walgelijk om te bekijken; tekenen is het enige dat mij rest.
  En laat ze a.j.b. ophouden met verhalen over ‘het behoud van de wildstand’ zolang een Amerikaanse tandarts in Zimbabwe voor zijn lol een leeuw neerknalt en de Franse skiheld (hoop dat-ie spoedig vreselijk op zijn platte b.. gaat) jachtuitstapjes maakt naar Nieuw-Zeeland, Rusland en Tunesië.
  De afgelopen week had ik hier (Auvergne) een verdwaalde/verdwaasde fazant om het huis: die beesten zie je hier nooit, alleen in het jachtseizoen als ze worden uitgezet. Bah!
  Nou ja, hoe dan ook: een goed weekend allemaal. Ik ga uit protest/medeleven maar een vegetarische maaltijd bereiden.

 4. Tja, voorlopig eten heel veel van de lezers gewoon vlees. Ik ook hoor, maar ik blijf het hypocriet vinden. Als we dieren in slachthuizen doden is er blijkbaar niets aan de hand, maar als we ze op jacht doodschieten is het ineens zielig?
  Ik snap dat in sommige streken van Frankrijk en Italië de wilde zwijnen populatie een plaag is voor de landbouwers en wijnboeren, en kan afschot dus wel billijken. Maar laat het wildbeheer over aan jachtopzieners, die weten welk dier je er tussenuit moet schieten om de populatie gezond te houden.
  Maar plezierjacht? Daar ben ik fel op tegen, ik moet altijd hard lachen om die jachtongevallen waar de ene sukkel de ander afschiet, prachtig.
  En de Franse overheid is minstens zo erg! Die hebben nog dit jaar een vergunning afgegeven om in de Savoie honderden berggeiten af te schieten omdat er teveel zouden zijn. Iets wat overigens door zowel voor- als tegenstanders werd bestreden.
  Hier in Nederland zijn ze ook de weg kwijt. Vanaf de jaren ’70 heeft de Stchting Das & Boom geijverd voor de bescherming van de das, en dat is prima gelukt, er zijn er weer 6-7000. En wat denk je? Er wordt nu serieus overwogen om er maar weer heel wat af te maken! Hoe bizar is dat in hemelsnaam! Je gaat dieren beschermen om de soort te redden om ze vervolgens maar weer af te schieten?!

  1. Zeker is het hypocriet Arie, ik ben ook nog steeds geen vegetariër. Maar moorden voor de lol terwijl het niets met wildbeheer te maken heeft is voor mij wel een stap te ver. En wat je zegt; van dat faunabeheer klopt ook geen zak.

 5. Ik kijk niet naar de filmpjes. Dan word ik boos. Mannen met kleine piemeltjes hebben blijkbaar iets nodig om te compenseren. Bah.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven