Moet je ook doen: even naar Banon

do 20 juli 2017

Toen ik hier pas woonde, kreeg ik in een restaurant een geitenkaasje uit Banon voorgeschoteld. Héél bijzonder, werd erbij gezegd. Ja, dat zag ik ook wel, een kaasje in een kastanjeblad gewikkeld. Ik had er nog nooit van gehoord en zoiets ook nooit eerder gezien. Maar na de eerste paar hapjes van de ‘chèvre de Banon’ wist ik genoeg: dik in orde. En een paar maanden later begon iemand ineens over de kennelijk nationaal beroemde boekwinkel Le Bleuet, óók in Banon! Ik vond dat ik er maar eens moest gaan kijken. Ik kwam terecht in een oud, typisch Provençaals dorp omringd door lavendelvelden in de Alpes-de-Haute-Provence, misschien iets van 1.000 inwoners. Die boekwinkel bleek fantastisch, met een even uniek als omvangrijk aanbod. Ik ging lunchen bij het aanbevolen restaurant La Table de Panturle in de Rue Pasteur waar ze me bijpraatten over die kaasjes, nota bene gewoon in het Nederlands. Wist ik wel dat die unieke chèvres een dubbele bescherming genieten? AOC (Appelation d’origine controlée) en AOP (Appelation d’orgine protégée). Het leek me terecht.
Zondag vieren ze in Banon een lavendelfeest. Ik heb geen tijd, maar anders zou ik er zeker bij zijn. Meer info: http://www.village-banon.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven