Het is weer brandweer

do 20 juli 2017

De afgelopen weken is er (te) vaak brand uitgebroken in de bosrijke departementen van de Provence. Soms door kwaadwilligheid, maar meestal gewoon door onbenul. Zoals de grote brand bij Castagniers (filmpje) boven Nice in de Alpes-Maritimes, die waarschijnlijk door een weggegooide peuk is ontstaan. Net als de brand die een schaapherder in de Hautes-Alpes veroorzaakte, of de enorme brand in de Bouches-du-Rhône boven Marseille.
We hebben al wekenlang geen druppel regen gehad, het is nog steeds snoeiheet en de bossen zijn kurkdroog, dus er is maar één vonkje voor nodig om de boel in lichterlaaie te zetten. Veel bosgebieden zijn dan ook voor het publiek gesloten. Maar ook als je een peuk uit het autoraampje piekt kun je al een bosbrand veroorzaken. Staat een boete op van € 135 trouwens, het hele jaar rond.
En dit is wat je niet mag als er code geel is afgegeven:
– roken in of bij een bosrijke omgeving
– open vuur maken
– wildkamperen
– planten of dieren meenemen
– vuil storten
– ontvlambare producten weggooien
– wandelen in een natuurgebied wordt afgeraden
Bij code oranje komt daar nog bij:
– het gebruik van een slijp- of metaalbewerkingsmachine
– een bosmaaier, een kettingzaag
In geval van code rood of zwart mag je bovendien ook niet meer met de auto op wegen rijden die met een bordje met B0 zijn gemarkeerd, en is het verboden in de natuurgebieden te wandelen.
Ik ben het van harte met die maatregelen eens, ik heb zelf een paar jaar geleden middenin een bosbrand gezeten. Geloof me, dat wil je niet meemaken.
Meer info: http://bit.ly/2uf7HsF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven