Macron kan Neymar wel zoenen!

Ik kreeg van mr. Albert Mulder, als advocaat ingeschreven bij de Balie te Lyon en als partner werkzaam bij CM-TAX Advocaten en juridisch-fiscaal columnist van mijn tijdschrift Côte & Provence, een mooi rekensommetje onder ogen. Dat duidelijk maakt waarom president Macron, die met zo’n mega-staatsschuld worstelt, zijn handjes dicht mag knijpen nu de voetballer Neymar van Barcelona naar Paris Saint-Germain is overgestapt. Voor het – volgens mij – exorbitante recordbedrag van € 222 miljoen.
Mr. Mulder: “Neymar (1992) gaat jaarlijks netto (dus na belastingen) € 35 miljoen salaris ontvangen voor zijn sportieve prestaties en dat gedurende vijf jaren. Dat betekent dat zijn club de verschuldigde Franse inkomstenbelasting gaat betalen en de bijbehorende sociale lasten.
Frankrijk kent progressieve inkomstenbelasting tariefschijven. Die beginnen bij nul en het toptarief is in beginsel 45%. Neymar (niet gehuwd) komt vanaf € 152.261 euro in de hoogste belastingschijf van 45% terecht. Boven op de inkomstenbelasting komt in het geval van Neymar dan nog de zogenaamde ‘contribution exceptionnelle sur les hauts revenus’. Een speciale bijdrage voor de zéér hoge inkomens. In het geval van Neymar zal deze bijdrage 4% bedragen vanaf € 500.000 aan inkomen. In totaal kan de Franse belastingdienst dus een slordige € 175 miljoen aan belastingen over het totaal verdiende salaris tegemoet zien plus een slordige € 100 miljoen aan sociale lasten! Vast en zeker een record en een significante bijdrage aan de Franse staatskas”.
Geen idee of Macron van voetbal houdt, maar Neymar kan hij vast wel zoenen.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: