De Gaulle en de goalie

di 10 juli 2018

Ja, natuurlijk zit ik vanavond in het café! Of eigenlijk buiten, op het terras. De kroeg is maar een pijpenlaatje, de tv wordt op straat gezet zodat het hele dorp samen naar Frankrijk-België kan kijken. Ik ben erbij, ooit begonnen als sportjournalist, dus ja, dan word je vanzelf wel een sportjunkie, overigens alleen als toeschouwer hoor. Toen ik hier pas woonde, zat ik nog wel eens op een racefiets, maar dat leek me met al dat zogenaamde ‘valse plat’ al gauw onzin. Of eerlijker gezegd: toch iets te hoog gegrepen. Heel vervelend als de echtgenoot na 30 kilometer op z’n horloge staat te kijken waar je blijft.
Dezer dagen woon ik zo ongeveer op mijn bank voor de tv. Het WK voetbal, eerst 2 wedstrijden per dag, en nu is de Tour ook alweer begonnen. Hoe komt een mens zo nog aan tikken toe?
En dan is er nu dus die halve finale Frankrijk-België. Het wordt een zware avond op het café-terras. Ik woon dan wel in Frankrijk, maar ik heb ook veel Belgische vrienden die hier in de buurt verblijven. In de voorronden was het makkelijk zat: supporter van België én Frankrijk. Nu wordt het linke soep en ‘punaise’ als het niet waar is: ik weet niet welk land ik graag zie winnen. Voetbaltechnisch gesproken denk ik aan ‘match nul’; een gelijkspel dus. Maar ja, dat kan niet in een halve finale. En met strafschoppen weet je het maar nooit.
Ik moet terugdenken aan 1998 toen Frankrijk wereldkampioen werd. In mijn toenmalige dorpje was ik min of meer tot ‘française’ bekeerd en volgens de overlevering heb ik toen op straat voor het café ‘on a gagné!’ meegezongen. Zelden zo populair geweest.
Maar nu. Ik weet het niet. Als ik moet gokken, ga ik voor België. Op grond van een misschien wel idioot argument. Kijk, de Belgen hebben zo ongeveer de beste keeper ter wereld, die lange Thibault Courtois. En als ik ‘m zie, moet ik steeds maar denken dat hij best een geheime kleinzoon van De Gaulle zou kunnen zijn (kijk maar naar de foto’s hierboven). En het standaard antwoord van de generaal was: “Non!” Lees er de biografie ‘De man die nee zei’, van Henk Wesseling maar op na.
Ik vermoed dat Courtois dus door een genetisch ingebakken ‘nee’ gestuurd wordt als Les Bleus willen scoren. Met heel z’n 1,99 meter flikkert ie z’n doel dan – net zo onverzettelijk als ‘opa’ De Gaulle – potdicht. Nee, heus, België gaat de finale halen.

7 gedachten over “De Gaulle en de goalie”

  1. Ik ga vanavond de wedstrijd bekijken met Franse vrienden en Belgen! Ik ben ook voor de Belgen, maar probeer dat niet te laten blijken! haha!

  2. en Frankrijk hoor ik zojuist scoren, ik woon boven le salle de fete…. daar is het cinema-scherm uitgerold….
    ik gun het de Belgen ook net effe een tikje meer, ook zo mijn dierbare vrienden uit het Vlaamse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven