Eerst blazen, dan boulen

do 28 maart 2019

Ze waren er weer, zoals elke ochtend op het boules-terreintje onderaan het dorp: de hoogbejaarde niet-zo-harde kern van de pétanque-brigade die daar dagelijks een bouletje of wat werpt naar ‘le cochonet’ (het varkentje), het kleine houten balletje dat als but/doel fungeert. Ze dronken ‘en passant’ een glas, deden af en toe een plas, en gooiden zo recht als daarna nog mogelijk was. Nee, het waren geen Olympische prestaties die daar op de baan gelegd werden. Die aspiraties kunnen we hoe dan ook waarschijnlijk wel vergeten nu ‘breakdance’ als veel grotere kanshebber voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs wordt aangewezen door Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij gebruikte bij zijn uitleg van het waarom woorden als ‘verjongen’, ‘urban’, ‘met de tijd meegaan’. Tja, ‘what’s in a name’.
De Nederlandse wereldkampioen breakdance Menno van Gorp, ziet het acrobatisch rondtollen op je hoofd terwijl je armen en benen als elastiek aan alle kanten rond je kronkelende torso rondslingeren toch meer als kunst dan als sport: “Je komt niet om te winnen.” Wat moét dat dansgedoe daar dan op die Olympische Spelen, vraag ik me dan af.
Intussen heeft La Fédération françaises de pétanque et de jeu provençal (FFPJP) haar Olympische ambitie nog niet helemaal opgegeven. Daar denken ze dat het imago van het spel met de metalen ballen gewoon een beetje moet worden opgepoetst. Want pétanque is wel degelijk topsport. Lees hier maar. Met maar liefst 300.000 leden van bij de federatie aangesloten sportclubs die elkaar tot op het hoogste niveau in competitieverband bestrijden.
Niks loom spelletje op het dorpspleintje met een glaasje erbij. Dus werd er onlangs besloten dat allereerst dat glaasje maar eens weg moest. Wie aan wedstrijden wilde deelnemen zou moeten kiezen: boire ou bouler. Er kwam een alcoholtest voor alle deelnemers aan departementale en regionale competities. Je moest blazen als je wat wankel op de benen stond tijdens een toernooi. Sloeg die test (te) rood uit, dan volgde er een bloedtest door een arts van de federatie. Meer dan 0,5 gram per liter bloed: wegwezen, en een verbod om nog aan officiële wedstrijden deel te nemen. En nu wordt dat dus ook uitgebreid naar de lokale clubjes die onderling wedstrijdjes organiseren, zonder enige Olympische ambitie. “Zo kunnen we veel meer alcoholcontroles uitvoeren”, aldus Michel Le Bot, vice-président délégué de la Fédération française de pétanque. “Allemaal op basis van vrijwilligheid natuurlijk.”
Tel daarbij op dat pétanque-spelers sinds april vorig jaar ook geen spijkerbroek, tanktopje of slippers meer mogen dragen en je weet: hier wordt een sport ernstig opgestuwd in de Olympische ambities. En een eeuwenoude traditie om zeep geholpen.
Laat dat ge-breakdance het maar winnen. Kijk ik wel naar de competitie ‘overeind-blijven’ van m’n bejaardenkluitje op het dorp. Mét een apéro-glaasje erbij, op het caféterras in de zon.

5 gedachten over “Eerst blazen, dan boulen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven