Raar volk over de vloer

zo 22 september 2019

Peter Hooft is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Door Peter Hooft

Als je hier permanent woont, valt je niet meer zo op wat de toeritische attractie van Zuid-Frankrijk is. Maar als ik een beetje m’n best doe, snap ik wel waarom hele massa’s vreemdgangers hier elk jaar een kijkje komen nemen. Uiteindelijk is dit deel van de wereld best speciaal. Daarom ben ik er destijds ook maar gaan wonen.
Maar waar ik steeds minder van begrijp is dat die toeristen tegenwoordig liever in iemans huis vertoeven dan dat ze gewoon voor een hotel, een camping of zo’n chambres d’hôtes kiezen. Dat AirBnB-fenomeen. Zoals altijd zal geld wel een doorslaggevende factor wezen. Maar ik moet er niet aan denken dat ik –weliswaar tegen betaling – andersmans woning kraak. En het idee dat raar volk in mijn huis rond hangt, beleef ik (imaginair dan) als erger dan een helletocht onder leiding van een bomgordeliaan.
In de krant (Nice Matin) stond onlangs een heel verhaal over AirBnB. Je schijnt er flink aan te kunnen verdienen als je je huis, of een deel ervan, op die site in de aanbieding gooit. Als je dat met succes doet, is de gemeente blij met je. Dat AirBnB is kennelijk ook een filiaal van de belastingdienst, la trésorerie, wist ik niet. De firma regelt de toeristenbelasting en maakt aardige bedragen over. Vorig jaar in Nice € 1,1 miljoen, in Cannes € 420.000, in Anbites € 300.000.
Ik kan me er niets positiefs bij voorstellen, in het huis van een ander bivakkeren. Al is dat dan niet duur en op loopafstand van La Grande Bleue of zo. Oké, zelf ga ik nooit op vakantie. Waarom zou je, als je in een vakantieland woont? Mijn huis is dus nimmer beschikbaar en je moet er toch niet aan denken dat een of andere Jodokus-gezin dat zich exclusief op internet gepresenteerd heeft je biblliotheek als grabbelton misbruikt? Of erger nog een ‘vriendenclubje’ dat je huis als uitvalsbasis gebruikt om uitgerekend in Zuid-Frankrijk iets ordinairs te vieren. Ik wil vooral ook niet dat Jan en alleman in mijn bad of bed plaatsneemt.
Ik heb niets tegen neveninkomsten. Maar de optie AirBnB werp ik verre van me.

5 gedachten over “Raar volk over de vloer”

  1. Fred van der Pijll

    Er zijn meer vakantiegangers dat die jodokussen, die het gewoon leuker vinden om niet in een hotel voor 10 uur te ontbijten en die net zo zorgvuldig met de spullen omgaan als de eigenaar. beetje zwart wit gedacht….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven