Trefwoord: verraad!

Peter Hooft is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Ik ben niet zo’n overdreven enthousiaste francofiel. Ik verblijf maar ‘par hasard’ in dit deel van de wereld. Vanwege iets met ‘l’amour’ of zo, je komt nu eenmaal weleens iemand tegen. Die dan vindt dat je naar de Provence moet. Ook goed.
Dat het hier best te doen is, dat weet iedereen nou wel. De zon, de zee, dat volgens V. van Gogh – en anderen die geen zonnebril konden bekomen – zo heel speciale licht, krakkemikkige gehuchten zonder perspectief, waar de tijd rond 1250 het eindsignaal floot. En verder natuur en wijnranken, het afgekloven verhaaltje van de toeristenindustrie.
Wat ik zelf óók aardig van mijn omgeving vind? Politieke opwinding die nergens over gaat. Trefwoord: verraad! In maart volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en tal van kandidaten willen graag ‘elu’ worden. Of herkozen als ze al ‘elu’ zijn.
En dus speelt er – nu al – een hoogdravend spel tot in de kleinste dorpjes. Er moeten kandidatenlijsten komen, die marsroute naar de macht. Waarbij onderweg felle gevechten geleverd worden en meer dan eens bijna crimineel uit de heup wordt geknald. Wethouders die na jaren samenwerking de burgemeester de wacht aan zeggen. Omdat ze zelf maire willen worden. Verraad! Praat je bijvoorbeeld over een dorp met 150 inwoners en dat vind ik dan spannend. Ik lees die opwindende krantenverslagen alsof het om de volgende Franse Revolutie gaat. Of dat Napoléon weer voor de deur staat.
Ik vind trahison (verraad) een intrigerende term. Ook en vooral als het gaat om zo’n wethouder die – met het oog op de verkiezingen – nu ineens naar de oppositie overloopt. Hij/zij wordt dan door le/la maire meteen uit zijn functie gezet, als niet minder dan een verrader aan de kaak gesteld. Heerlijk leesvoer! Zo’n wethouder die zelf instemde met het speeltuintje op het marktplein en die dan nu zegt: foute locatie! Dat soort dingen. Ja, dat riekt naar verraad. Toch?
Volgens mij doen ze hier in de gemeentepolitiek vooral niet aan dat suffe gepolder. Dat is wat mij betreft een andere charme van de Provence.
Peter Hooft

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

11 gedachten over “Trefwoord: verraad!

 • zo 13 oktober 2019 om 17:26
  Permalink

  Ik ben blij met kijk Zuid Frankrijk recepten en verhalen van mevrouw Vonk, maar menner Hooft hoeft er voor mij niet bij.

  Beantwoorden
  • zo 13 oktober 2019 om 17:35
   Permalink

   Da’s jammer. Een ander geluid dan wat de reclamefolders beloven leek me wel aardig. Wat is precies uw ergernis?

   Beantwoorden
   • ma 14 oktober 2019 om 16:36
    Permalink

    Misschien dat gemopper niet al te serieus nemen? Ik kan er altijd wel om lachen…

 • zo 13 oktober 2019 om 17:59
  Permalink

  Nou ergernis is een groot woord. Laten we zeggen dat het minder geestig is.

  Beantwoorden
  • zo 13 oktober 2019 om 18:55
   Permalink

   Ik vind het juist heel geestig, tongue in cheek en zo. Maar goed, smaken verschillen.

   Beantwoorden
 • zo 13 oktober 2019 om 19:17
  Permalink

  Ik vind het wel leuk. Een extra verhaaltje per week. Kijk er naar uit!!

  Beantwoorden
 • di 15 oktober 2019 om 12:40
  Permalink

  Ik waardeer de gastrubriek.

  Het inkijkje op de lokale dorpspolitiek vind ik ook weer zeer geslaagd.

  Vrolijke groet,

  Beantwoorden
  • di 15 oktober 2019 om 14:00
   Permalink

   Ja hè? Ik mag dat gekonkel graag volgen.

   Beantwoorden
 • di 15 oktober 2019 om 20:12
  Permalink

  Dorpspolitiek vind je niet enkel in Frankrijk hoor.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: