Trefwoord: verraad!

zo 13 oktober 2019

Peter Hooft is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Door Peter Hooft

Ik ben niet zo’n overdreven enthousiaste francofiel. Ik verblijf maar ‘par hasard’ in dit deel van de wereld. Vanwege iets met ‘l’amour’ of zo, je komt nu eenmaal weleens iemand tegen. Die dan vindt dat je naar de Provence moet. Ook goed.
Dat het hier best te doen is, dat weet iedereen nou wel. De zon, de zee, dat volgens V. van Gogh – en anderen die geen zonnebril konden bekomen – zo heel speciale licht, krakkemikkige gehuchten zonder perspectief, waar de tijd rond 1250 het eindsignaal floot. En verder natuur en wijnranken, het afgekloven verhaaltje van de toeristenindustrie.
Wat ik zelf óók aardig van mijn omgeving vind? Politieke opwinding die nergens over gaat. Trefwoord: verraad! In maart volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en tal van kandidaten willen graag ‘elu’ worden. Of herkozen als ze al ‘elu’ zijn.
En dus speelt er – nu al – een hoogdravend spel tot in de kleinste dorpjes. Er moeten kandidatenlijsten komen, die marsroute naar de macht. Waarbij onderweg felle gevechten geleverd worden en meer dan eens bijna crimineel uit de heup wordt geknald. Wethouders die na jaren samenwerking de burgemeester de wacht aan zeggen. Omdat ze zelf maire willen worden. Verraad! Praat je bijvoorbeeld over een dorp met 150 inwoners en dat vind ik dan spannend. Ik lees die opwindende krantenverslagen alsof het om de volgende Franse Revolutie gaat. Of dat Napoléon weer voor de deur staat.
Ik vind trahison (verraad) een intrigerende term. Ook en vooral als het gaat om zo’n wethouder die – met het oog op de verkiezingen – nu ineens naar de oppositie overloopt. Hij/zij wordt dan door le/la maire meteen uit zijn functie gezet, als niet minder dan een verrader aan de kaak gesteld. Heerlijk leesvoer! Zo’n wethouder die zelf instemde met het speeltuintje op het marktplein en die dan nu zegt: foute locatie! Dat soort dingen. Ja, dat riekt naar verraad. Toch?
Volgens mij doen ze hier in de gemeentepolitiek vooral niet aan dat suffe gepolder. Dat is wat mij betreft een andere charme van de Provence.
Peter Hooft

11 gedachten over “Trefwoord: verraad!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven