Alvast even over het Kerstmenu…

wo 11 december 2019

En zo is er weer een nieuw dieptepunt bereikt in de (Franse) gastronomie. Een gerenommeerde fokkerij in de Dordogne, dit jaar nog onderscheiden door het Ministerie van Landbouw met een Medaille d’Or voor zijn voortreffelijke foie gras, is door dierenrechtenorganisatie L214 aan de schandpaal genageld. Wegens het massaal dumpen van kuikentjes in vuilcontainers waar ze door verhongering en verstikking een onbarmhartige dood sterven. Dat zijn allemaal vrouwtjes, want alleen de mannetjes zijn geschikt voor de foie gras-fok. Die worden dus in te krappe kooien gemarteld met een slang in hun slokdarm waardoor via een pompsysteem week in week uit dwangmatig teveel voeding door hun stort wordt geduwd zodat ze een lekker vette lever krijgen die zo perfect past bij de Kerstdis. Heerlijk! Smelt op je tong!
Nee, ik eet geen eenden- of ganzenlever met de Kerst, nooit. En nee, ik ben geen steile veganist, maar er zijn grenzen aan wat ik aan dierenleed aankan. En nee, dat is niet veel.
Ik weet het, de traditie is bijkans onwrikbaar in Frankrijk: op Kerstavond eet je foie gras, en bij het Kerstdiner liefst nog een keertje. Tradition en zo. Aan dierenleed denken? Liever niet, dat verstoort het feestje maar. Onderzoek in opdracht van die dierenwelzijnsorganisatie L214 wijst uit dat slechts 29% van de Fransen tegen foie gras is, en dat slechts 44% tegen ‘gavage’ is: het onder pneumatische druk via een slang volproppen van eenden en ganzen met vette maïs om ze de abnormaal vergrote lever te bezorgen die zo heerlijk weghapt bij de gastronomische verrukkingen van Kerst. En verder vrede op aarde, in de menschen een welbehagen. Rot op! What about dierenwelbehagen?
Ik zou zeggen, we hebben nog even om een behoorlijke Kerstmaaltijd bij elkaar te verzinnen. Daarom begin ik er nu alvast over. Er zijn namelijk genoeg alternatieven, tot aan geheel vega-foie gras toe. En die is nog lekker ook. Ik kom in de aanloop naar kerst met een paar kekke recepten die niks met dierenleed te maken (willen) hebben.
Niet overtuigd? Kijk hier even hoe het er bij die Gouden-medaillewinnaar aan toe gaat. En heus, dat gaat echt niet alleen daar zo. Nog iemand trek?

4 gedachten over “Alvast even over het Kerstmenu…”

  1. Te walgelijk voor woorden! Hoe kan iemand daar van genieten! Gewetenloos, barbaars. Als je niet beter weet, maar we weten maar al te goed hoe het er aan toe gaat, en daar dan toch mee doorgaan en je vol vreten! Bah.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven