Boîte à lire: onze corona-leestips

di 24 maart 2020

Jawel, we zitten thuis, en niet vrijwillig. En omdat het nog wel even kan duren voor we deur weer uit mogen, geven we af en toe ook lekkere leestips op Kijk, Zuid-Frankrijk! Boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book. Je hoeft er dus de deur niet voor uit.
Maria Edelman, boekenrecensent

De wolf van Colombes

Een briljante thriller van de Vlaamse auteur Koen Strobbe die al 15 jaar in Zuid-Frankrijk woont en er wijnboer was. In ‘De wolf van Colombes’ krijg je te maken met Parijzenaars die zich in een Provençaals dorpje vestigen. Dat is het begin van allerlei spannende ellende. De rode draad in dit super meeslepende boek wordt gevormd door een louche notaris die zelf al jaren tevergeefs aast op een terrein waar je truffels kunt scoren. Het is maar één aspect van de knappe intrige, er speelt nog méér in het dorp dat natuurlijk van geroddel aan elkaar hangt. De notaris heeft ook van doen met wijnzwendel in verband waarmee zijn dochtertje ontvoerd wordt. Om het nog ingewikkelder te maken: de eigenaar van dat truffelterrein heeft een gehandicapte zoon die gebukt gaat onder trauma’s, veroorzaakt door illegale praktijken van de huisarts. Worden we ook nog geconfronteerd met een Ethiopische schaapherder en een wolf die het dorp in zijn angstgreep houdt. Je zou als overigens meer dan geboeide lezer denken: hoe gaat Strobbe al die verschillende ‘trajecten’ uiteindelijk verknopen? Dat lukt hem wonderwel. En ondertussen heb je een ongewoon goede misdaadroman gelezen die je en passant van alles vertelt over het dorpsleven in de Provençaalse regio. En niet alleen daarover. Mis dit boek niet als je tijdens je ‘huisarrest’ meer dan boeiend wilt lezen over de Provence.
De Wolf van Colombes, door Koen Strobbe. Uitgeverij Manteau. € 10, E-book € 9,99.

Nice, de duistere kant van het zonnige Zuid-Frankrijk

Zeker nu je er even niet naartoe kunt, is ‘Nice, de duistere kant van het zonnige Zuid-Frankrijk’ een aanrader tijdens je ‘ophokplicht’. Als je er over een tijdje weer rondloopt, dan zij ter geruststelling aangetekend dat het in de hoofdstad van de Côte d’Azur qua georganiseerde misdaad vooralsnog mee valt. Marseille, dat is pas echte foute boel, een van de gevaarlijkste steden van Europa. Auteur Kiki van Dijk (pseudoniem) beschrijft Nice als een fenomenale stad die zijn grootsheid heeft verruild voor decadentie en crime. Dat dat volgens mij niet helemaal klopt doet aan deze spannende thriller (met veel couleur locale!) niks af. De essentie van het verhaal: hoofdpersoon Jacky (geboren in Nice) reist hals-over-kop naar die stad als haar zus daar in coma ligt na een mysterieus ongeluk. Het begin van een confronterende zoektocht, een familiegeschiedenis, een ander ‘portret’ van Nice. Brandstichting, de Russische maffia, de Niçoise politie. Kiki van Dijk kan echt goed en spannend schrijven, heeft een boeiend verhaal te vertellen en je gaat toch even om je heen kijken als je straks weer gewoon in Nice bent.
Nice, de duistere kant van het zonnige Zuid-Frankrijk, door Kiki van Dijk, Xander Uitgevers, € 14,99, € 7,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven