Boîte à lire: onze leestips

di 28 april 2020

Toch genieten van het gulle Franse leven, op verkenningstocht door het zonnige zuiden, of een meeslepend misdaadverhaal meebeleven? Met een goed boek hoef je er de deur niet voor uit. De lekkere leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar boeken met een Frans tintje die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

Heuvel
Prachtig nieuws: voor het eerst in vertaling verschenen, deze debuutroman uit 1929 van Jean Giono (1895-1970). Je hebt het icoon Fréderic Mistral (1830-1914, geboren in Maillane, Bouches-du-Rhône, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1904), maar ik vind Giono (geboren in Manosque, Alpes-de-Haute-Provence) de beste Provençaalse schrijver. Nooit begrepen waarom hij internationaal zo weinig furore heeft gemaakt. In de kleine roman Heuvel bewijst Giono zich meteen al als wat je nu noemt ecoloog en humanist. Met de natuur van de Provence als personage. Een spannend verhaal in de soms nog steeds onherbergzame heuvels in het mini-gehucht Bastide Blanches, 13 inwoners, pijprokers en absintdrinkers, lavendelvelden en everzwijnen. Montagne de Lure. Ineens houdt de fontein ermee op, een voorteken van naderende ellende. Een sterfgeval, een bosbrand en als er hulp wordt gezocht bij dorpsoudste Janet blijkt ze doodziek en ijlend. Heuvel is een zintuigelijk pleidooi voor de natuur, ‘wat van de stad komt, is slecht’. Dat is juist nu misschien ook wel een idee waarover nagedacht wordt. Maar het gaat mij in de eerste plaats om het knappe schrijversschap van Giono.
Heuvel, door Jean Giono. Uitgeverij Vleugels. € 28,35.

Het Koningszwaard
Als één aspect kenmerkend is voor de Franse geschiedenis, dan is het wel het eeuwigdurende gelazer met betrekking tot troonopvolgingen. In zekere zin speelt dat in de republiek nu ook nog steeds. Een minderheid van de Fransen verlangt terug naar de monarchie en van presidenten wordt een zekere koninklijke aanwezigheid verlangd. Zie François Hollande, president ‘monsieur normale’, geen goed idee. In het monarchale tijdperk werden kroonprinsen –soms – goed voorbereid op hun toekomstige rol. Zo lees je in Het Koningszwaard het verhaal van een troonopvolger die aan het eind van de 17e eeuw wordt geboren. Als jochie wordt hij door zijn vader weggestuurd om in een veilige omgeving volwassen te worden. Een lange reis door Zuid-Frankrijk, naar een eiland in de Méditerranée. Waar hij zijn drang naar avontuur uitleeft. Als vorst krijgt hij later te maken met de Zeven Provinciën, het Nederland van toen. Daar speelt woede over Frankrijk, oorlog, handelssteden in lichterlaaie. Historische fictie, maar sommige gebeurtenissen berusten op waarheid. Fantasie en werkelijkheid komen tenslotte bijeen in een spannende roman. Dit portret van een kroonprins overtuigt: leuk joch dat incognito werd voorbereid op naderende narigheid. Van Velse weet van schrijven. Ook over het einde van de Nederlandse ‘Gouden Eeuw’ heeft hij veel te vertellen.
Het Koningszwaard, door Royan van Velse. Uitgeverij Ecritures. € 15. E-book € 5,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven