Provençaalse piperade

vr 26 juni 2020

Warm weer en warm eten, het blijft een moeilijke combinatie. Warm weer en heet eten daarentegen, vormen een ideaal koppel. Zeker als je er niet te lang voor in de keuken hoeft te sloven. En als er een koel glas rosé of wit bij geschonken wordt. Jawel jawel, dat mag ook alvast in de keuken hoor. We lopen per slot alweer tegen de 34 graden op, zelfs in de bergen van de Provence verte waar ik woon is het ongewoon heet ineens.
Onderstaand basisrecept kan overigens worden opgeleukt met blokjes ham, iets (blik)vissigs, mosselen, extra groenten (sperziebonen, broccoli; wel even voorkoken) of wat er nog aan overtolligs in de koelkast te vinden is. Maar overdrijf het niet; het is al een behoorlijk stevige hap. Zelf geef ik er een lichte salade bij: paar blaadjes laitue (kropsla), wat schijfjes komkommer, paar plakjes tomaat, wat kappertjes, drupje notenolie en een sprenkeltje balsamicoazijn, meer hoeft het niet te zijn.

Ingrediënten:
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 groene en 1 rode paprika
8 zongedroogde tomaatjes (op olie)
½ bosje platte peterselie
8 eieren
½ bouquet-garni-tablet
sambal
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in blokjes. Snij de peterselie fijn. Laat de bliktomaten uitlekken in een vergiet en snij ze in stukjes, snij de zontomaatjes (jawel, die bestaan nog) in stukjes.
Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan, verkruimel de halve garni-tablet in de olie en laat op laag vuur even oplossen. Doe de ui en de paprika erbij, zet het vuur hoog en laat alles zo’n vijf minuten aanbakken. Draai het vuur weer laag, voeg de peterselie en de zontomaatjes toe, en knijp de knoflooktenen er over uit. Doe de in stukjes gesneden bliktomaten erbij. Roer alles goed door elkaar en laat nog een tijdje pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Doe er een flinke theelepel sambal bij (het moet goed pittig zijn, maar zonder dat je meteen in snikken uitbarst) en proef op smaak. Breek de eieren in een kom, steek de dooiers los en kieper alles in de koekenpan. Zet het vuur hoog, wacht tot de eieren beginnen te stollen, en roer er dan met een vork doorheen. Weer even laten opstijven en opnieuw door elkaar roeren, net zo lang tot er een stevige massa ontstaat, maar het mengsel nog wel smeuïg is.
Meteen opdienen, met (eventueel geroosterd) stok-, boeren-, of ander brood dat lekker weg sopt. En vanzelfsprekend dat frisse glaasje wijn erbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven