Die ‘rouge’ uit de Luberon: druppels herinneringen vullen het glas

di 3 november 2020

Door Margôt van Slooten-Preng

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Afgelopen week was een akelige bevestiging dat de zon niet altijd schijnt in de Provence. Een week van loodgrijze stapelwolken ellende. Een week waarin de druiven te zuur waren. Een week waarin bittere tannines zich ophokten tot in de diepste kern van de druivenpitten. Een glas doffe getergde ellende. Een niet te drinken wijn, een wijn met fouten.
Bizar genoeg lekten er vrijwel direct uit mijn fles mooie herinneringen een paar krachtige druppels hoop. De troostende onbevangen hoop bij de gedachte aan de eindeloze zomers van vroeger. Zomers zonder donkere wolken. Een zomer van veertig jaar geleden, die vorig jaar terugkwam in het weerzien met Louis-Michel Brémond van Domaine Les Vadons in Cucuron.

Een Frans-rommelige camping bij de Grand Luberon
Veertig jaar geleden leerde ik hem kennen, op de camping van zijn ouders, daar waar mijn liefde voor Frankrijk en de Luberon is ontstaan en onmiddellijk wortelde. De camping bestaat overigens nog altijd, het is een beetje Frans-rommelig terrein met eeuwenoude kastanjebomen, aangelegd tussen de kersen- en olijfbomen met een fantastisch uitzicht op de Grand Luberon en zijn hoogste top, de Mourre Nègre (1125m). De geur van tijm, rozemarijn en immortelles in de ruige berm. De onrustige mistral joeg er het kurkdroge zomerstof op tot kolkende draaimolens, die mijn bruinverbrande puberbenen de karakteristieke witte waas gaven van het Zuid-Franse campingleven.

Ondeugende Franse bravoure van weleer
Nog altijd heeft Louis-Michel die onmiskenbare frisse rode wangen van het buitenleven. En ja, de onvermijdelijke factoren tijd, zon, mistral en het soms harde wijnboerenleven tekenen zijn gezicht, maar eronder schemert die jeugdige en ondeugende Franse bravoure van weleer. Het zijn vooral de gastvrijheid van de familie Brémond en het onbezorgde Frankrijkgevoel die 40 jaar geleden mijn hart hebben gestolen. Kwam je er voor de derde keer, dan werd je gehuldigd op de binnenplaats met het drinklied “il est des nôtres”, en het staat me bij dat het slachtoffer bij de woorden “et glou et glou et glou…” een glas wijn achterover moest slaan.

Als ‘adjoint’ voltrekt hij huwelijken
Vader Régis Brémond had, naast de camping, al druivenstokken staan, maar verkocht deze aan de cave cooperative in Cucuron. Zijn zoon Louis-Michel is nog altijd zeer verbonden met het terroir en met Cucuron. Hij is het type dorpsman dat al vroeg bij de vrijwillige brandweer ging en nu als adjoint van de maire huwelijken voltrekt. Hij heeft een diepgewortelde drang om wijn te maken, het stokje dat hij van zijn vader heeft overgenomen, maar hij wil het beter doen. Kwalitatief betere én eerlijke wijn maken. Hij wil heel nadrukkelijk zijn eigen handtekening zetten en realiseert in 1998 zijn eigen cave.

Ook biologische olijfolie
Luberon is een Parc National Régional, dus aan regels gebonden, maar biedt toch volop kans om op traditionele wijze, met respect voor de natuurlijke omgeving, wijn te maken waarin de expressie van het terroir zich volop toont. Na een conversieperiode van drie jaar verkrijgt het domein de status Agriculture Biologique (tevens geldig voor de olijfolie). Die olijfolie (400 bomen) wordt trouwens gemaakt vanuit dezelfde gedachte en respect voor traditie: een intense en eerlijke olijfolie, fijn en fruitig van geur en smaak.

Geen gelikte power pointpresentatie
Louis-Michel neemt ons al pratend mee naar zijn ‘cave’. Er volgt geen gelikte power pointpresentatie in een chique ontvangstruimte. Au contraire, op een betonnen cuve heeft hij het vinificatieproces in beeld gebracht. Ook voor de niet-wijndeskundigen in het gezelschap een begrijpelijk verhaal. Hij legt uit dat de fauna en flora in de wijngaarden bijdragen aan zijn benadering van biologische landbouw. De wijngaarden (8ha) van Domaine les Vadons strekken zich uit op de uitlopers van de zuidkant van de Grand Luberon. Het terroir bestaat uit terrassen en zachte hellingen met kleirijke kalkbodems en rolkeien.
Ik schreef het al eerder op dit platform: het percentage rode wijn van de AOC Luberon was veel jaren relatief laag, maar de laatste vijf jaar lijkt het aandeel rood weer te groeien. Bij Domaine Les Vadons is het aandeel rode wijnen juist zeer groot. En steeds staat een ander druivenras in de hoofdrol: syrah, grenache of mourvèdre. Overigens maakt hij ook verrassende witte wijnen en ook rosé.

Alle kunde en kennis in een fles donkerrood
Na een prachtige proeverij volgt onherroepelijk het afscheid. Wanneer de andere gasten vertrokken zijn en Louis-Michel mijn thuisvoorraad inpakt, vliegen in een veel te korte vogelvlucht onze levens voorbij. Alsof we de wereldgeschiedenis in tien minuten moeten samenvatten: veertig jaar laten zich niet zomaar inhalen.
Eén fles van de selectie ‘wijn voor thuis’ past niet meer in een doos. Het is “La Melchiorte”, zijn trots. Alle kennis en kunde samengebald in een fles wijn. De handtekening van de wijnboer: Domaine Les Vadons rouge “La Melchiorte” 2018. Een wijn gemaakt van grenache noir, mourvèdre en syrah. Na de oogst weken de schillen 4 tot 5 weken mee, zodat ze veel smaak afgeven. Daarna wordt 50-80% van de cuvee opgevoegd in barriques.
De wijn heeft een donkerrode kleur, in eerste instantie zeer intens geurend naar rijpe rode vruchten. Daarna komen zeer aantrekkelijke (enigszins animale, voor mij onweerstaanbare) geuren naar voren en tonen van kreupelhout. Alsof je door de Luberon wandelt. Stevige, maar mooi versmolten tannines. Deze wijn kan nog 5-10 jaar liggen en zich verder ontwikkelen en zal nog mooier worden. Is was minder geschikt om te drinken zonder een fijne maaltijd. Een rijke Daube Provençale zou een uitstekende partner zijn. Gegrild vlees, wild of een herfstige bonenschotel behoren ook tot de mogelijkheden.

‘Nooit meer zo lang wegblijven’
Ik teken ook voor deze wijn. Dit is de wijn waarmee Louis-Michel Brémond zich wil onderscheiden, waar hij enorm trots op is. En terecht: het is een mooie, zeer geslaagde wijn waarin hij al zijn oenologische kennis toont. De kroon op het werk. Een cadeau voor mij. Ik word er verlegen van. De wijn zal onherroepelijk thuis weer herinneren aan ons weerzien en de tijd van weleer. En uiteraard moet ik plechtig beloven niet nog eens 40 jaar weg te blijven.
Ongemerkt vullen de losse druppels herinneringen zich langzaam tot een wijnglas vol en verwarmen het hart. De donkere wolken in het hoofd trekken ook langzaam weg. Ooit zal de zon toch weer een beetje gaan schijnen?

Domaine Les Vadons, La Resparine, Route de la Bonde, 84160 Cucuron, https://www.domaine-les-vadons.fr

Margôt van Slooten-Preng is vinoloog, met een passie voor de Provence. Je kunt haar volgen op haar blog ‘Tussen Noordzee en Méditerranée’ https://margotvanslooten.com
Op Kijk, Zuid-Frankrijk! vertelt ze over wijn en over haar belevenissen.

3 gedachten over “Die ‘rouge’ uit de Luberon: druppels herinneringen vullen het glas”

  1. T hele jaar heimwee naar Frankrijk. Als je dit schrijft.. ik kan t ruiken..zie de strakblauwe lucht..voel de zon… ik hoor de krekels…goddank van de zomer t aangedurfd om te gaan. Was prima!! 2021…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven