Mail uit Parijs: het zuiden lonkt

di 26 januari 2021

Categorieën: , ,

Een vers mailtje van mijn vriendin Julia Fortuin. Ze woont sinds een jaar of acht in Parijs en begon daar ooit met een blog over het Parijse leven. Ze is UX/UI designer, schrijver en illustrator. We houden elkaar op de hoogte van onze ervaringen, zij in de lichtstad stad, ik op het platteland.

Beste Renée,
Drie weken het nieuwe jaar in kan je inmiddels vertellen dat het hoge woord eruit is: ik verlaat Parijs in deze lente. Hoewel onze vrijheid dan onzeker is, is de lente dat in ieder geval niet. Nieuwe bloesems, nieuwe plannen.
In je laatste brief wilde je daar meer over weten, maar ik vrees dat ik er kort over kan zijn. Het is verdomd lastig plannen te maken tijdens een pandemie. Maar als het mee zit vertrek ik een maandje of 2,3 richting zuidelijke zon om even alleen maar dingen te doen die ik leuk vind, voor zover dat mogelijk zal zijn. En daarna zie ik wel weer. Lang leve het ongewisse!
Ondertussen valt er vanuit Parijse grond weinig sappigs te vertellen, behalve dat ik het idee heb dat er naast een Corona-pandemie ook een een depressie-epidemie aan zit te komen. De rek is er wel een beetje uit, en de lente is nog ver. Bijna iedereen is het erover eens dat de avondklok om 18 uur erger is dan het laatste confinement. Het huidige ‘attestation dérogatoire’ laat verdomd weinig creatieve interpretatie toe, en dat was bij een volledig confinement wel anders.
Nieuw fenomeen zijn de ‘sleepover parties’ (logeerpartijen). Het is een beetje teruggaan naar je tienertijd, toen je bij vriendinnen bleef slapen om films te kijken en te giebelen over jongens. Een beetje gedoe is het wel, kamperen bij je vrienden, maar het is best grappig om hun slaapbank en ochtendrituelen te ontdekken, een nieuw soort knus in het anders zo individualistische mini-appartementenbestaan.
Een ander gevold van de ‘couvre-feu’: de dagen van het weekend zijn goed volgepropt. Zie maar een beetje uit te slapen en daarna boodschappen te doen, buiten een beetje te bewegen, je vrienden te zien, een date te shoppen voor het onvermijdelijke derde confinement. Want dat horen we woensdag. De volgende pyjama-avond is al gepland, maar of en hoe die plaats kan vinden, dat blijft weer spannend.
En in het zuiden? Ik heb nog steeds het idee dat dat jullie er altijd net is beter af zijn!
Liefs, Julia

Dag Julia,
Dat klinkt niet goed. Volgens mij heeft de depressie-epidemie je al aardig te pakken. Ik snap best dat je er als een haas vandoor gaat als je enige uitzicht op een ‘uitje’ pitten op de bank in een eikeltjespyjama bij vrienden is. Dan moet je inderdaad dringend naar het zuiden. En vanzelfsprekend zet ik dan onmiddellijk Charles Aznavour in. Klik hier maar.
Daar kikker je vast wel van op. Maar het lost natuurlijk het onderliggende probleem niet op; je bent niet langer gelukkig in Parijs. Je zegt het zelf: “Ik heb nog steeds het idee dat jullie er altijd net is beter af zijn!” Klopt, ik kan het alleen maar beamen. Of, zoals Aznavour het zingt: “Il me semble que la misère, serait moins pénible au soleil.”
Dus bienvenue dans le Sud!
Bisou, Renée

2 gedachten over “Mail uit Parijs: het zuiden lonkt”

  1. Charl aka Charly Shire

    Ach hier is het ook kommer en kwel. Avondklok, tja voor een goede uitkomst willen we dat wel, maar helaas zijn er nu in de grotere steden relschoppers die er alleen op uit zijn om politiemensen te bekogelen met zeer zwaar vuurwerk en straatstenen. Ze vinden het ook leuk allerlei dingen in de fik te steken, andermans spullen te vernielen en winkels te plunderen en dan niet om er nuttig gebruik van te maken maar om het te vernielen. Kortom hier lijk het buiten de avondklok, die niet wordt nageleefd door deze groep dwazen met een hersenmassa van één cel, ook nog een oorlog tussen jongeren en politie gaande te zijn. Waar het aan zou kunnen liggen ? Mogelijk heeft mijn Franse buurman gelijk en worden de Nederlandse kinderen te vrij opgevoed en is er geen sprake meer van enig respect en zijn waarden en normen ver te zoeken. Wij kunnen nog niet naar het Franse platte land maar over een paar jaar gaan wij graag in ons Franse huis wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven