Vijgenvlaai

vr 1 oktober 2021

Categorieën: , ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Als je hier je vijgen uit de natuur wilt halen, moet je goed opletten en er op tijd bij zijn. Zodra ze beginnen te rijpen, is een dagelijkse surveillance noodzakelijk. Want let je even niet op, dan zijn de mieren je voor en kun je alleen nog maar beteuterd naar een kaalgevreten struik kijken. Maar het is me gelukt, een flinke portie uit eigen tuin te scoren. Tamelijk vroeg in het jaar, maar we hebben dan ook wel een heel aparte zomer gehad. En de herfst geeft ook al van dat merkwaardig wisselvallige draaiweer, zelfs de krekels begonnen gistermorgen ineens weer te zingen, tegen alle logica van de seizoenen in. Mij hoor je niet klagen, ik zit gewoon op m’n terras te genieten van een puntje vijgenvlaai.

Ingrediënten:
1 rol pâte brisée (of feuilletée)
16 à 20 grote verse vijgen
400 gram mascarpone
2 zakjes vanillesuiker
4 à 5 eetlepels vloeibare honing
3 dl rode wijn
2 blaadjes gelatine

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol de pâte uit en drapeer ‘m -met het bijgeleverde bakpapier aan de onderkant- in een bakvorm (circa 20 cm doorsnee). Druk de bodem plat en de zijkanten aan, knip overhangende randen weg; jawel, gewoon met een schaar.
Prik de bodem en de zijkanten in met een vork. En niet te zuinig: flink wat gaatjes graag. Dat voorkomt dat de taartbodem tijdens het bakken teveel gaat opzwellen.
Leg een tweede stuk bakpapier bovenop het deeg, ook de zijkanten moeten bedekt zijn. Stort daarop een portie bakbonen (ik gebruik zelf gedroogde witte bonen), maar met een niet al te stevig aangedrukt stuk aluminiumfolie gaat het ook best.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in zo’n 10-15 minuten. Haal de laatste 5 minuten het folie/de bakbonen/het bovenste bakpapier eraf en laat de bodem goudbruin worden. Dat heet ‘blind bakken’.
Haal ‘m uit de oven en zet weg.
Haal de steeltjes van de vijgen en snij ze in parten. Doe ze samen met de rode wijn en de honing in een ruime kookpan. Breng alles even aan de kook en laat daarna op laag vuur een minuutje of 20 pruttelen onder af en toe omroeren, tot de vijgen zacht zijn.
Doe de vijgen over in een zeef en vang het kookvocht op; de vijgen een beetje aandrukken om het meeste vocht eruit te krijgen.
Week de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten in koud water, knijp ze uit en doe ze samen met het kookvocht terug in de pan. Laat op laag vuur onder voortdurend roeren warm worden, maar beslist NIET koken. Meng de vijgen er door en laat alles goed afkoelen.
Meng de zakjes vanillesuiker door de mascarpone en laat even staan tot de suiker is opgenomen. Besmeer er vervolgens de taartbodem rt mee.
Verdeel de vijgenprut er overheen, snij er punten van en geef er een lekker glaasje of een kopje koffie bij. .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven