Préfet als mol op Facebook

vr 21 mei 2010

Het moet niet gekker worden. Francis Lamy, de préfet (zeg maar: commissaris van de koningin, maar dan anders) heeft een profiel aangemaakt op Facebook. Niet, om eens gezellig te chatten met zijn departementale onderdanen, maar om zich als een ware mol in te graven in de kringen van Facebookers die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de ‘géants apéros’ die her en der in Frankrijk binnen korte tijd razend populair zijn geworden. Zie mijn blog van 18 mei hieronder.
De schrik zit er goed in bij de Franse -regionale- overheden. Niet alleen, omdat er onlangs een domme jongen na een slok teveel op van een brugleuning dood is gevallen, maar omdat zo’n ‘flashmob’ meer dan overduidelijk riekt naar anarchie. En dat kan Frankrijk slecht hebben op dit moment. Het gaat niet best met de economie, de Euro en de EU. De populariteit van Sarko is zowat tot onder die van mevrouw Merkel gedaald. Het volk staakt, het volk mort, en dan trekt de eigentijdse burger ook nog eens massaal een lange neus naar de overheid, door lekker ergens met z’n allen een drankje te gaan drinken zonder de huidige versie van Louis de Funès op de hoogte te stellen. “Ça va pas non!” Bromsnor wordt liever niet voor gek gezet.
Dus volgt nu de ene verordening na het andere verbod, waarbij overheden elkaar overtreffen in vindingrijkheid. In Parijs staat bijvoorbeeld een apéro géant voor aanstaande Pinksterzondag op het programma. In allerijl heeft de préfet daar, de Champs-de-Mars, waar het treffen zou moeten plaatsvinden, verklaard tot alcohol-spergebied. Wie er met een flesje of glaasje wordt aangetroffen, wordt zonder pardon opgepakt. Christian Estrosi, de burgemeester van Nice (tevens minister van Industrie) waar de volgende apéro géant gepland staat voor 12 juni op de Place Masséna, hartje oude stad, heeft zich inmiddels mordicus tegen verklaard en trekt een hele reutel aan maatregelen uit de kast die je op z’n minst discutabel zou kunnen noemen. Zo verklaart monsieur Estrosi tegenover de Nice Matin van vandaag dat hij niet alleen een alcoholverbod zal afkondigen en desnoods zelfs een noodmaatregel om -jawel- minderjarigen te beschermen tegen alcoholmisbruik. Maar, en dat is aanzienlijk erger, dat hij “de procureur van de Republiek alle middelen ter beschikking zal stellen waarover hij (Estrosi) beschikt om de organisatoren van het apéro géant op te sporen en voor het gerecht te leiden”. Pardon? Wat heeft Estrosi dat wij niet hebben? Juist! Een mol binnen Facebook: préfet Francis Lamy, die er niet voor terugdeinsde om een Facebook-profiel aan te maken, zich voor de flashborrel in te schrijven, om vervolgens als een echte Judas de gegevens van de organisatoren uit te leveren aan justitie. Zijn laatste ‘post’ op Facebook -nadat hij bovengronds was gekomen, was een officiële waarschuwing, vergezeld van het nationale symbool van Frankrijk ‘Marianne’, waarin “iedereen die zich op 12 juni ongeoorloofd op de Place Masséna zal vervoegen, een boete van € 7500 euro of 6 maanden hechtenis” in het vooruitzicht wordt gesteld. Waar blijft de revolutie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven