Apéro Geant in Nice? De burgemeester is tegen

di 18 mei 2010

Er viel een dode en ineens was de Franse politie meer dan alert. Al een tijdje worden er via Facebook in heel Frankrijk borrelbijeenkomsten (apéros géants) georganiseerd waar vele duizenden liefhebbers op afkomen. Flashmob met een slok op, zullen we maar zeggen. Iedereen neemt zijn eigen drankje mee, deelt dat met anderen en keuvelt of discussieert zonder onvertogen woord over wat de wereld de laatste tijd zoal draaiende houdt, of juist niet. Gezelligheid troef, nooit een opstootje of fout volk dat de boel even komt ‘verbouwen’ nu ze er toch zijn. De jongste editie vond afgelopen woensdag 12 mei plaats in Nantes, en het ging verschrikkelijk mis. Het aperitiefje, normaal gesproken een drankje vóór het eten, duurde tot ver na middernacht en verliep vreedzaam. Maar op weg naar huis, besloot een wat uitbundige bezoeker dat hij nog best in staat was om via de brugleuning van Le Pont de la Rotonde zijn route te vervolgen. Hij lazerde vijf meter naar beneden en overleefde het niet. Polemiek! Wie was hier verantwoordelijk? Waar was het mis gegaan? En: moest er niet meteen paal en perk gesteld worden aan dit soort onverantwoorde bijeenkomsten, waar alcohol blijkbaar ineens de grote boosdoener was. Gemakshalve werd er even aan voorbij gegaan dat dit soort flashmobs al sinds halverwege 2009 wordt georganiseerd en dat er zelfs nog nooit een narrig woord is gevallen, laat staan een dode. Tuurlijk, zodra een ‘flic’ er lucht van kreeg, kwam er meteen een grootscheepse controle op drank, op drugs, en op van alles en nog wat. Zelfs een ‘pétard’ kon al tot aanhouding leiden. Maar zoals het een goede flashmob betaamt, was iedereen allang gevlogen voor de gendarmes ter plaatse waren. Maar ja, ineens moest er een dodelijk slachtoffer onder een brug vandaan geraapt worden. Een slachtoffer, dat zijn dodelijke val aan zijn eigen drankgerelateerde (dat wel) overmoedigheid te danken had. Maar daar gaat het allang niet meer over. Justitie ziet deze aanleiding als een godsgeschenk om aan die ‘apéros géants’ een einde te maken. Het riekt allemaal een beetje teveel naar anarchie, naar afzetten tegen de gevestigde orde. En dus is burgemeester Christian Estrosi van Nice -waar volgens Facebook de volgende apéro géant gepland staat voor 12 juni aanstaande- vast besloten de megaborrel te voorkomen. De gendarmes staan klaar. Maar of ze op tijd zullen zijn? On verra!
Klik op de kop van dit bericht en kijk mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven