Blijf weg uit Nice!

ma 31 mei 2010

Categorieën:

Nee, het staat in geen verhouding tot wat er elders in de wereld gebeurt (Israëlische aanval op het vredeskonvooi voor Gaza, de tropische storm Agatha, Emile Ratelband opgepakt na mini-vliegtuigcrash op het Binnenhof), maar toch even een update over de Franco-Afrikaanse top in Nice (zie mijn bericht van 29/05). Want wat hier vandaag (en morgen) gebeurt op het vlak van ‘beveiliging’ grenst zelfs volgens de gezagsgetrouwe krant Nice Matin aan pure paranoia. Zeker, de opkomst voor de top is indrukwekkend: 59 delegaties en 38 staatshoofden, waaronder Nicolas Sarkozy, een koning, een prins, de secretaris generaal van de VN, en flink wat staatshoofden die door de ‘Quai d’Orsay diplomatiek als ‘sensibles’ worden omschreven. In normaal Nederlands: een aantal landen is met elkaar in oorlog, kampt met opstandige rebellen, maakt zich schuldig aan terrorisme, schendt de mensenrechten, of vormt anderszins een (aanslag)risico.
Dus lagen er vanmorgen al om 07.15 uur scherpschutters op de daken van het vliegveld van Nice, stond er aan het eind van de landingbaan een anti-raketinstallatie paraat, en waren er bomexperts en anti-terreureenheden gemobiliseerd om de eerste Afrikaanse gasten te ontvangen.
Vanzelfsprekend blijft het daar vandaag en morgen niet bij. Even afgezien van de ‘normale’ begeleiding van Sarkozy, bestaande uit een gepantserd konvooi, waarbij voor de zekerheid enkele speciale eenheden van ‘le service de protection des personnalités (SPHP)’ uit Parijs mee-racen, zijn er momenteel naar schatting minimaal 4000 man leger en politie op de been. Préfet Francis Lamy weigert exacte aantallen te noemen: “staatsgeheim”. Maar het rekensommetje is snel gemaakt. Leger en politie patrouilleren in de straten, zo’n dertig bataillons van de mobiele eenheid worden achter de hand gehouden, bij elkaar circa 2000 man. Daarbij moeten de manschappen van de lokale politie (police minicipale) worden opgeteld. Vanzelfsprekend moet er ook in de lucht worden gepatrouilleerd. Helicopters vliegen hun dagelijkse rondjes. En op de militaire bases in de Var en de Bouches-du-Rhône staan de Mirage-straaljagers klaar om bij het minste geringste onraad op te stijgen en met scherp te schieten. Op de grond zijn twee ‘cellules nucléaire-bactériologique-chimique’ ingericht, in geval van een nucleare of gif-aanval.
En het gaat verder, want ook de Méditerranée vormt een potentiële bedreiging. Wat betekent dat er flink wat manschappen van de marine voor de kust dobberen, zowel boven als onder water; een speciale duikerseenheid heeft de riolering onder de stad gecontroleerd en houdt nu de wacht bij het Acropolis, waar de top plaatsvindt. En: er zou zelfs een onderzeeër in de zeer toeristische Baie des Anges zijn ondergedoken. In elk geval is de haven van Nice compleet afgesloten voor de pleziervaart. En mochten de ‘pompiers’, die hier over het redden van drenkelingen gaan, onverhoeds moeten uitvaren, dan zullen ze toch eerst de juiste autoriteiten om permissie moeten vragen om niet door ‘trigger-happy para-troopers’ uit het water te worden geknald.
En ook daar blijft het niet bij, want niet alleen Nice -‘la capitale bunkérisée de la Côte d’Azur’, zoals de Nice Matin het noemt- is geheel van de buitenwereld afgesloten. Ook in naastgelegen (bad)plaatsen als Éze, Beaulieu en Saint-Jean-Cap-Ferrat waar delegaties overnachten- zijn de veiligheidsmaatregelen tot draconische proporties opgevoerd.
En wat doet Sarko vandaag? Hij gaat doodleuk met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zouma lunchen in ‘mijn’ restaurant middenin Vieux Nice, La Petite Maison! Om over voetbal te praten, en hem een eerste speciale serie WK-postzegels aan te bieden! De (gescreende en geaccrediteerde) pers verdringt zich voor de ramen. Vanaf de omringende daken kijken de scherpschutters welwillend toe. Securité? Ah, vous êtes en France…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven