Nice: nu even niet!

za 29 mei 2010

Categorieën:

Aanstaande maandag en dinsdag krijgen we hoog bezoek: Sarko en zijn equipe komen langs voor ‘le sommet Franco-Afrique’ de Frans-Afrikaanse topconferentie die in het Palais Acropolis te Nice zal worden gehouden. En we zijn ons nu al te pletter geschrokken.
Zonder enige vooraankondiging ging gisterenavond rond acht uur de hele stad plat: generale repetitie. Een horde ‘motards’ van de gendarmerie legde binnen ‘no time’ alle verkeer stil, door de ene na de andere route af te sluiten. Van het vliegveld tot aan het Palais Acropolis, van de Promenade des Anglais tot aan de haven: alles doodleuk op slot. Woedende nietsvermoedende automobilisten bleef tot drie (!) uur in de ochtend niets anders over dan door middel van een luid claxonconcert hun ongenoegen duidelijk te maken. En het wordt nog erger.
Maandag en dinsdag zal niet alleen de stad opnieuw compleet worden lamgelegd, ook elke in overheidsogen ongewenste automobiel zal zonder pardon worden weggesleept, zelfs al staat ie gewoon thuis op z’n oprit onschuldig te wezen. Wie de stad in of uit wil, heeft de keuze uit het openbaar vervoer, of een lange wandeling richting rondweg; fouillering niet uitgesloten. En o ja, de ferry naar Corsica mag nog wel heen en weer, maar verder is er een totaal vaarverbod tot in de wijde omtrek afgekondigd.
Dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen, is niet helemaal onbegrijpelijk.
Frankrijk onderhoudt nog steeds nauwe banden met een aantal Afrikaanse voormalige koloniën en wil graag een vinger in de pap blijven houden in met name de landen die rijk zijn aan grondstoffen, of van strategisch belang. Leiders van dergelijke staten kunnen dus altijd op een warm welkom en een willig oor rekenen. Ook al deugen die leiders voor geen meter en worden de mensenrechten in hun despotisch gerunde staten met voeten getreden. Staan ze elkaar niet naar het leven, dan zijn er altijd wel groeperingen die zo’n type graag een kopje kleiner willen maken. En er zijn -onvermijdelijk- demonstranten die een dergelijke top aangrijpen om hun zaak voor het voetlicht te brengen. Zo maken in Frankrijk wonende Congolezen (voorheen Zaïre) zich op voor een -vreedzame- mars tegen hun president Joseph Kabila jr., en tegen Paul Kagame van Rwanda. Ze vinden daarbij steun van Human Rights Watch, de organisatie die zich inzet voor de mensenrechten, die deze despoten met voeten treden. Maar ja, een opstootje in Nice is toch wat anders, dus dat wil Sarko koste wat kost (laten) voorkomen, en dan maakt het even niet uit of je burgerrechten zomaar tijdelijk worden “kaltgestellt’. Mocht u van plan zijn om een toeristisch bezoekje aan Nice te brengen, mijdt die stad en omgeving de komende dagen! Er is hier in de buurt genoeg te doen. Voor alternatieven: klik op de kop van dit bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven