Brave burgers: waar blijft de revolutie?

do 10 juni 2010

Categorieën:

Het lijkt erop of de overheid stevig greep begint te krijgen op de anarchistische massa-borrelfeestjes die op Facebook worden georganiseerd. Zo werd het ‘apéro géant’ dat op 26 juni in Toulon stond gepland onlangs geannuleerd, hoewel al 5000 kandidaten zich hadden aangemeld, toen bleek dat de door de ‘préfecture’ op het matje geroepen organisatoren de volledige verantwoordelijkheid voor het evenement niet voor hun rekening durfden te nemen. Logisch: het zou betekend hebben dat ze niet alleen een compleet alcoholverbod zouden hebben moeten respecteren en regelen, maar dat ze ook de veiligheid van alle aanwezigen zouden hebben moeten garanderen, plus de handhaving van de openbare orde.
Ook elders in Frankrijk liepen de flahsborrels stuk op steeds meer interventie van overheden, zoals in Parijs en in de Tarn. Dus wordt het aanstaande zaterdag nog even heel spannend in Nice, waar de ‘maire’ (= burgemeester Estrosi, tevens minister van industrie) niet alleen een alcoholverbod heeft afgekondigd voor het geplande aperitiefje, maar gemakshalve ook maar meteen een samenscholingsverbod voor heel de stad heeft verordonneerd. De twee organisatoren van het ‘géant apéro’ werden door de burgervader rechtstreeks op Facebook gesommeerd zich op het gemeentehuis te vervoegen om zich te verantwoorden. Hen werden de kosten voor het handhaven van de orde, de verzekering voor het totale evenement én de aanwezigen, plus boetes bij eventuele wetsovertredingen in het vooruitzicht gesteld. Tja, dat is toch een stevige slok op een borrel. Benieuwd of het ‘esprit’ van 14 juillet nog leeft in Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven