Staking? Parijs is heel ver weg van hier

di 7 september 2010

Volgens de vakbonden waren het er 2,5 miljoen; in heel het land gingen vandaag de Fransen de straat op om te protesteren tegen het overheidsvoornemen om de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 jaar op te trekken. Scholen bleven dicht, treinen, metro’s en bussen reden niet, vliegtuigen bleven aan de grond of konden niet landen, Total klaagde dat de bodems van de voorraadtanks in zicht kwamen, kranten verschenen niet, de elektriciteit ging op een laag pitje, France Télécom staakte mee en La Poste liet verstek gaan. Dat was allemaal op de televisie en op internet te zien. Toch raar, dat er hier op het dorp niks van te merken was. Het schooltje gewoon open, de auto zonder problemen kunnen voltanken, een beetje mager schapje hondenvoer in de supermarkt en geen krantje (de Nice Matin van vandaag was overigens actueel op internet te lezen), maar de ‘gerant’ is niet zo’n vlotte vakkenvuller, en verder ‘business as usual’. Zelfs de ‘facteuse’ kwam gewoon langs. Stakingsbreekster? “Ah non, Paris c’est loin hein, on n’a rien a faire avec.” “Parijs is ver weg, daar hebben we hier niks mee te maken.” Maar het ging toch ook om haar uitgestelde pensioen? “Moi? Ik werk part time, ik ben blij dat ik dit baantje hèb. Dan ga je echt niet zeuren hoor. Ik maak me meer zorgen over het weer.”
Daar had ze een punt. Meteo France kondigt voor straks noodweer aan en heeft voor de zekerheid ‘vigilance orange’ afgekondigd voor onze omgeving; zware regen, onweer, windstoten en zelfs hagel. Dus dan zal de stroom ook zonder staking wel weer uitvallen, ik heb de kaarsen alvast klaar staan.
In de Gard, de Ardèche, de Vaucluse en de Bouches du Rhône is het al mis: daar geld ‘vigilance rouge’, zijn de scholen uit voorzorg gesloten en duurt het noodweer al de hele middag. De brandweer/nooddienst heeft al honderden keren moeten ingrijpen. En iedereen hoopt dat het niet net zo erg wordt als in juni (zie mijn berichten van toen). Tja, dan is Parijs inderdaad ineens heel ver weg van hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven