Monniken zien toch af van asielzoekersopvang

wo 8 september 2010

Het was ook te mooi om waar te zijn: de monniken van de befaamde abdij Saint-Honorat op één van de twee îles de Lérins voor de kust van Cannes, hebben bij nader inzien besloten om toch maar geen asielzoekers te huisvesten (zie mijn bericht van 30 augustus). “We hebben misschien iets te snel besloten om onze deuren open te stellen voor asielzoekers. Pas later realiseerden we ons de bijkomende problemen voor onze kleine broedergemeenschap, zoals de administratieve rompslomp, en de psychologische en fysieke begeleiding”, aldus broeder Marie-Pâques, de woordvoerder van de traditioneel-verplicht gastvrije monniken in een officieel perscommuniqué. “We kunnen dat niet met onze dagelijkse drukke werkzaamheden en met de vele bezoeken van toeristen en wijnliefhebbers combineren. Daarom moeten we helaas van opvang af zien. Maar we blijven de organisaties voor asielzoekers wel financieel steunen.”
En zo wijken ook bij de ‘meest gastvrije’ monniken van Europa de humanitaire belangen voor de commerciële. De monniken verdienen goudgeld aan het toerisme en aan hun lucratieve wijnhandel. Dat willen ze bij nader inzien kennelijk niet laten verpesten door mogelijk een zootje ongeregeld waaruit zo’n overal elders al weggeschopt kluitje asielzoekers best eens zou kunnen bestaan. Iedereen is dus van harte welkom, maar de ene mens blijkbaar een beetje meer dan de andere, liefst die met een goed gevulde portemonnee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven