Heel Nice ligt stil, als Sarko dat wil

vr 5 november 2010

Vanmiddag even naar Nice getuft, omdat het zowaar weer een keer stralend weer was (22 graden, volop zon). Geen goed idee, want ik was vergeten dat de heer Hu Jintao, de president van China, er ook zou zijn. Evenals onze Sarkozy, uit Parijs komen invliegen.
Over het algemeen vind ik het flauwekul, staatsbezoeken. Een extreem duur relikwie uit het verleden toen er nog geen auto’s, vliegtuigen, telefoon, internet bestonden. Sarko heeft voor 20 miljard euro spullen aan de Chinezen verkocht, waaronder 66 Airbussen. Mooi, maar onder zulke contracten kun je tegenwoordig toch ook gewoon een electronische handtekening zetten?
Ik werd vanmiddag tamelijk boos omdat ik de Promenade des Anglais niet op mocht. Parkeren in de buurt van Vieux-Nice was al helemaal onmogelijk. Waarom? Omdat er twee staatshoofden een niet veel meer dan toeristisch bezoekje aan Nice brachten. De Franse kernwaarde ‘égalité?’ Forget it!
Ik sprak een paar Niçois die hun eigen huis niet konden bereiken. Tenzij ze -afgezien van hun identiteitsbewijs- ook nog een ‘justificatif de domicile’ (een papiertje waaruit bleek dat ze echt op hun huisadres woonden) bij zich hadden.
Uiteindelijk is het me wel gelukt lopend de stad in te komen. Ik werd er verwelkomd door boze demonstranten, die de Chinese president luidruchtig op -ik zal maar zeggen- de problemen in Tibet wilden attenderen. Ze hebben de heer Hu Jintao niet te zien gekregen. Hij werd meteen naar zijn hotel gebracht, het befaamde Negresco, waarvan de verbouwing net op tijd gereed was. Ik heb het nog even nagevlooid: een suite kost daar € 690 per nacht, valt me nog mee. En ik twijfel er niet aan of de hoogbejaarde Madame Augier, de eigenaresse van Negresco, heeft de hoogste baas van China erop gewezen dat er behalve mensen- ook zoiets als dierenrechten zijn; ze is er een fervent voorvechtster van.
Hu Jintao en Sarko zouden daarna nog even door Vieux Nice gaan wandelen. Ik was gelukkig op tijd weg. Voor het diner even aanleggen in La Petite Maison zou zo wie zo geen optie geweest zijn voor een gewone burger als ik, want die zaak van Nicole Rubi blijkt voor vanavond afgehuurd door Sarko en zijn Chinese collega.
Ik weet niet wat dat is, tussen Nicole Rubi en Sarkozy. De Franse president hoeft maar even in Nice te zijn of hij gaat met zijn gasten naar La Petite Maison. Ik kom er ook graag (à la carte tussen € 55 en € 95) , maar er zijn (veel) betere restaurants in Nice. Waaronder het wél met een Michelin-ster onderscheiden Chantecler, nota bene ín het Negresco. Had een hoop verkeersellende en politiegedoe gescheeld als Hu Jintao gewoon in zijn hotel had gegeten. En als Sarko een echte gastheer was geweest, had hij zijn collega ook nog mee kunnen nemen naar Keisuke Matsushima in de Rue de France, één Michelin-ster, Aziatische top, à la carte van € 60 tot € 80.
Blij dat ik weer thuis ben. Op de thuismenukaart heb ik nummertje 7 aangevinkt: we eten kabeljauw met preisaus. Een snelle, maar smakelijke vrijdaghap. Ruim op tijd klaar voor bordje-op-schoot bij Flikken Maastricht.
Nicole Rubi heeft geen kaart met snelle nummertjes; dat wordt een lange avond zwaar tafelen voor meneer Hu Jintao. Sarko zal beslist geen haast hebben. In de wijde omgeving van Rue Saint-François-de-Paule is dus tot vanavond laat geen verkeer mogelijk. En op het ogenblik (19.00 uur) staat er ook al 15 km file richting Nice op de snelwegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top