Recept van de week: kabeljauw met preisaus

vr 5 november 2010

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten:
400 gram kabeljauw (dos de cabillaut/rugfilet, daar zit geen graat in)
(Kies voor verantwoord gevangen kabeljauw, bij voorkeur met MRC label.)
1 prei
1 laurierblad (of 2 kleintjes)
1/2 bouillontablet
1 glas droge witte wijn
scheut olijfolie plus klontje boter
beetje bindmiddel (Maïzena, Sauceline oid)

Bereiding:
Laat de boter met de olie smelten in een braadpan (niet heet laten worden!). Snij intussen het wit van de prei in dunne ringetjes. Doe het glas wijn plus de boullontablet en het laurierblad bij het boter/oliemengsel. Breng aan de kook en bindt lichtjes met de Maïzena of de Sauceline: géén dikke pap van maken, alleen een beetje binden. Doe de kabeljauw en de prei erbij en laat ongeveer een kwartiertje met deksel op de pan stoven op héél laag vuur: het mag niet koken. Kijk na een minuut of tien of de kabeljauw al gaar is; de lamellen moeten nog een beetje doorschijnend zijn, het mag geen prut worden. Schep ze uit de pan, verdeel over de borden en giet de saus erover, plus een draai peper uit de molen. Geef er broccoli bij, of sperziebonen, of fèves, plus aardappelen (rattes bijv.) of rijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven