Nice zit in de lift

do 10 februari 2011

Er zijn niet veel mensen die het weten, maar sinds 1951 kun je met een oude doch betrouwbare lift naar één van de mooiste plekjes van Nice. En dan heb ik het niet over de bovenste verdieping van het warenhuis Galeries Lafayette, maar over het Château de Nice. Ver boven het stedelijk gewoel, op de hoogste heuvel waartegen de stad gebouwd is, ligt een onwaarschijnlijk rustig en schitterend park met fraaie waterval, van waaruit je geweldige panoramische vergezichten hebt over vieux Nice aan de ene, en haven en zee aan de andere kant. Het château waarnaar het park vernoemd is bestaat al sinds 1706 niet meer (er zijn nog wat ruïne-resten), maar een kniesoor die daarover valt. Dat doen de meeste bezoekers wel over de steile klim die je er voor over moet hebben om het park Château te bereiken via de heuvelhelling. Maar juist daarom werd halverwege de vorige eeuw die lift middenin de stad bedacht, die je zonder problemen 91 meter hoger bracht. Vroeger met een heuse piccolo aan boord, maar de laatste decennia volledig geautomatiseerd. Waarom er dan toch zo weinig mensen gebruik van maakten en maken, heeft waarschijnlijk te maken met de ‘geheime’ lokatie; helemaal aan het einde van de Rue des Ponchettes, verstopt in een tegen de rostwand aangeplakt gebouwtje met het weinigzeggende opschrift ‘Ascenseur du Château’. Maar nu heeft de gemeente Nice besloten om het Château helemaal op de kaart te zetten. Vanaf 1 maart wordt het liftvervoer gratis! Een ritje omhoog of omlaag kost tot die datum € 0,90, een retourtje € 1,20. En hoewel die geste de gemeente niet zal verlossen van de ton per jaar die het onderhoud kost, vindt de mairie zich aan zijn stand verplicht de lift werkende te houden en te promoten. Loco-burgemeester Janine Gilletta: “Het is een stukje erfgoed dat we meer bekendheid willen geven en dat we niet verloren willen laten gaan.”
Mooi initiatief. Jammer alleen dat Concetta, die al 22 jaar de liftkaartjes verkoopt, per 1 maart geen werk meer heeft. Gaat er toch nog een stukje erfgoed verloren.

2 gedachten over “Nice zit in de lift”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven