V’Hello, goodbye

do 14 april 2011

Net zo vlug als ze kwamen, gaan ze weer weg: de V’Hello: de 200 fietsen van het huurfietsenplan in Aix-en-Provence. In 2007 was Aix de tweede stad in Frankrijk die zo’n ambitieus ‘velos en libre service’-programma opstartte, met stations verspreid door de stad waar je voor eventjes of wat langer een huurfiets kon halen, om ‘m op dezelfde of en andere plek weer in te leveren. Maar hoewel het eerste jaar veelbelovend afrondde met 33.334 verhuurde tweewielers, kwam daarna de klad er snel in: in 2010 werden er al 10.000 ritjes per maand minder op zo’n V’Hello gemaakt. Te weinig, vindt de gemeente, want er moet op die manier geld bij; elke fiets kost de gemeente 2925 euro. Dus gaat de stekker eruit. Te vroeg, vindt écologiste François Hamy: “Eerst zetten jullie die dingen te vroeg neer, en nu halen jullie ze weer te vroeg weg. Er is hier in Aix nooit een fietsvriendelijke politiek gevoerd: te veel stations in het centrum waar alles op loopafstand is, te weinig fietspaden en te weinig autovrije zônes”, foeterde hij in de gemeenteraad. Maar die hield voet bij stuk. Want volgens wethouder van financiën Gérard Bramoulet bespaart de stad 500.000 euro per jaar door de V’Hello-service op te heffen.
Dat valt nog te bezien, want er zal ook onderhandeld moeten worden met JC Decaux, de mede-investeerder in het fietsenplan die voor 13 jaar tekende en ongetwijfeld gecompenseerd wil worden. Vooralsnog zoekt de gemeente naar ‘une solution à l’amiable’. En als dat niet lukt? “Eh, ja, dan zal het wel een rechtzaak worden”, vermoedt loco-burgemeester Maryse Joissains-Masini. Volgens insiders heeft JC Dexaux een contract ‘en béton armé’. Het rondje hemelfietsen kan Aix dus nog duur te staan komen.

6 gedachten over “V’Hello, goodbye”

  1. Dag Chris,
   Dank voor de info. Maar het zou me verbazen als eigenwijze Franse overheden het goede voorbeeld van anderen zouden willen volgen. Lees ook vooral het commentaar van Co Stuifbergen. Ik denk dat hij erg gelijk heeft.

 1. 2925 per fiets vind ik een enorm bedrag.

  Ik weet niet waardoor dit soort systemen duur is (ik geloof dat het in Parijs de gemeente ook veel kost) maar een fundamenteel probleem is dat er auto’tjes rondrijden om fietsen van volle stations naar lege stations te brengen.
  (Denk aan een station waar iedereen ‘s avonds heen wil, of het station in Montmartre waar niemand naartoe fietsen wil).

  En het systeem is alleen aantrekkelijk als er een grote dichtheid van stations is – ongeveer de dichtheid van het Parijs metro-net.

  Daarom is een privé-fiets vaak makkelijker.

  Als een gemeente op een verstandige manier het fietsen bevorderen wil, moet hij voor veilige fietsroutes zorgen.
  Vélib, Vel’O2, V’Hello zijn dure projecten.
  Maar wel goed voor publiciteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven