Recept van de week: Vruchtencrêpes

vr 15 april 2011


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten (voor ongeveer acht stuks):

Voor de crêpes:
200 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
snufje zout
2 eieren
½ liter melk
boter om te bakken

Bereiding:
Zeef de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje en giet er de helft van de melk bij. Roer vanuit het midden met een garde of de mixer tot een glad beslag. Roer er de resterende melk door. Laat het beslag 30 min rusten.
Verhit een klontje boter op halfhoog vuur in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag. Schep een kleine soeplepel beslag in de pan en draai de pan rond zodat de hele bodem gelijkmatig met een dun laagje het beslag wordt bedekt. Laat de crêpe 2 tot 3 minuten bakken tot de onderkant gekleurd is, en de bovenkant vrijwel droog. Keer de crêpe met behulp van een deksel om, en laat nog 1 minuut bakken. Laat de crêpe op een bord glijden. Bak de overige crêpes op dezelfde manier en stapel ze op elkaar.
Vindt u dit te ingewikkeld, koop dan een pak pannenkoekenmix en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voor de vulling:
1 potje bosbessenjam (hele vruchten, geen toegevoegde suiker)
4 volle eetlepels zachte rozijnen (sultana’s)
1 grote (of twee kleine) zoetzure appel(s)
8 eetlepels appelsap of -cider
4 eetlepels room (geen slagroom!)
vloeibare honing

Bereiding:
Doe de appelsap/cider in een pannetje, voeg er de rozijnen aan toe en laat staan. Schil intussen de appel, haal het klokhuis eruit en snij het vruchtvlees in dunne schijfjes. Doe die ook in het pannetje. Zet het pannetje op laag vuur op het fornuis en laat alles circa tien minuten sudderen. Draai het gas uit en voeg de room toe. Roer alles voorzichtig door elkaar.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
Besmeer een crêpe rijkelijk met bosbessenjam. Verdeel er dan wat van het rozijnen/appelmengsel overheen; doe dat zo bij alle crêpes, en probeer alles zo gelijk mogelijk te verdelen. Rol de crêpes op en leg ze naast elkaar in een met wat boter ingevette ovenschaal. Giet over alle crêpes een scheutje honing. Laat alles circa tien minuten warm worden in de voorverwarmde oven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven