Rechter in Nice zet de grenzen open

di 26 april 2011

Vandaag topoverleg in Rome. Sarkozy en Berlusconi staken de koppen bij elkaar omdat ze willen dat het Verdrag van Schengen wordt herzien om de immigrantenstroom uit met name Tunesië tegen te houden. Het komt erop neer dat er -door strengere regels- een dam wordt opgeworpen tegen de ‘tsunami van vluchtelingen’, zoals Berlusconi het noemt. Feit is dat de meeste Noord-Afrikaanse vluchtelingen het eerst voet aan wal zetten op het minuscule Italiaanse eilandje Lampedusa, dat tegen die vloedgolf aan immigranten niet opgewassen is. Maar die ‘aangespoelde’ vluchtelingen kun je niet zomaar terug de zee inschoppen. Met onvoldoende opvangcapaciteit en lange asielprocedures in het vooruitzicht, bedacht Berlusconi een noodoplossing: hij gaf aan zo’n 20.000 Tunesische vluchtelingen een visum voor 6 maanden, waarmee ze het recht kregen om vrij te reizen in de Schengenlanden. En omdat de meeste Tunesiërs vloeiend Frans spreken, is hun einddoel Frankrijk. Dus werd het druk aan de Italiaans/Franse grens en werd Sarkozy boos: volgens hem voldoen de immigranten niet aan de Schengenregels voor wat betreft papieren en geld. Vluchtelingen die de grens tussen Italië en Frankrijk proberen over te steken worden -zoveel mogelijk- tegengehouden; Tunesiërs die zichzelf niet kunnen onderhouden (je moet over minimaal € 62 per dag kunnen beschikken), mogen het land niet in. Maar ja, dan is er ineens de 29-jarige Tunesiër Khalifa Nasri, die voor een stevig precedent zorgt. Afgelopen donderdag werd hij bij het station van Nice opgepakt omdat hij niet kon aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken, wat uitzetting zou betekenen. De procureur-generaal van Nice, Eric de Montgolfier, liet de zaak voor het tribunaal komen, ongetwijfeld in de hoop op een uitspraak die Nasri -en met hem tal van lotgenoten- de toegang tot Frankrijk zou ontzeggen. Maar hij had buiten rechter Patrick Véron gerekend. Die vond het verweer van Nasri “ik wist niet beter dan dat ik met deze Italiaanse papieren vrij door Schengen kon reizen” terecht. “Ik zit hier niet om politiek te bedrijven, ik zit hier om recht te spreken”, voegde Véron er nog fijntjes aantoe. En dus hééft Eric de Montgolfier zijn precedent, maar anders dan hij gehoopt had: nu Nasri mag blijven, zullen duizenden andere emigranten zich op zijn voorbeeldzaak beroepen om hetzelfde recht af te dwingen. Een nachtmerrie voor Sarkozy, maar ook voor Berlusconi, want er zal ongetwijfeld een aanzuigende werking vanuit gaan. Vandaar dat Sarkozy en Berlusconi het vandaag op een akkoordje gooiden en samen in een brief aan alle Schengenlanden pleiten voor strengere immigratieregels aan de buitengrenzen en meer macht voor de grenspolitie Frontex.
Maar zover is het nog niet. En intussen wachten duizenden Tunesiërs aan de Italiaans/Franse grens op hun kans om die over te glippen. Dankzij het precedent dat rechter Véron heeft geschapen, mogen ze er gevoeglijk vanuit gaan dat ze zich, ook met hun tijdelijke Italiaanse verblijfsverguning, gewoon in hun droomland kunnen vestigen.

3 gedachten over “Rechter in Nice zet de grenzen open”

  1. Hoi Renée,Pas geleden waren we even met de trein in Ventimiglia en daar was het onrustig op het treinstation. Mijn Jan is daar lastiggevallen door 4 Noord Afrikaanse mannen en ze hebben geprobeerd hem te beroven. Jan wist te ontkomen en het is gelukkig goed gegaan. Voor het treinstation zag het blauw van de carabinieri en dat was niet voor niets. De carabinieri gingen erop af om deze 4 mannen aan te houden. De sfeer in overig Ventimiglia was -althans die ochtend- grimmig al was onze blik natuurlijk wel gekleurd door dit voorval. Nou ga ik niet generaliseren, dat wil ik niet, maar we zijn nou ook weer niet van gisteren. Mensen zijn op zoek naar een beter leven en hopen dit in het welvarende West-Europa te kunnen vinden. History repeats itself. Het zit in elk mens dat men op zoek gaat naar een grenzeloos beter leven. Nu maar kijken hoe het zich verder zal gaan ontwikkelen. Groet, Esther

    1. Dag Esther,
      Een rot-ervaring, zonder meer. Maar iets dergelijks is me ook op het Centraal Station in Amsterdam overkomen. En in Nairobi in Kenia. Ik bedoel maar. Misdaad houdt niet op bij de grens en wordt zowel door autochtonen als allochtonen gepleegd.

  2. De franse wet zegt dat ge 62euro per dag dat ge er wilt verblijven moet hebben. Dus vindt die rechter dat de wet van geen tel is ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top