Marteling en moord als cultureel erfgoed?

wo 27 april 2011

De slachting is weer begonnen: tijdens Pasen vonden in Arles de eerste stierengevechten van het seizoen plaats. De arena was afgeladen vol en het publiek beklom uitbundig de banken tijdens deze ‘hoogmis van de tauromanie’. De minister van cultuur Frédéric Mitterand kan zich in de handen wrijven: marteling en moord lééft in Frankrijk. Zijn voordracht bij de Unesco om het stierengevecht als cultureel erfgoed te laten erkennen, maakt goede kans van slagen. En dat, terwijl nog in november vorig jaar Fréjus besloot dat het mooi geweest was met het bloedbad als volksvermaak (zie hier mijn blogje daarover).
Dierenactiviste Brigitte Bardot reageerde furieus in een open brief, waarin ze Mitterand onder meer ‘le ministre de l’inculture’ noemde, en hem beschuldigde van ‘de grootste klootzakkerij uit zijn carrière’: “U laat zich zo vlak voor de verkiezingen voor het karretje spannen van deze minderwaardige regering die uw salaris betaalt, en die u de genadestoot laat uitdelen aan onschuldige dieren. Stierenvechten maakt géén deel uit van ons cultureel erfgoed; het is dierenmarteling en moord. Cultuur dient ertoe de mens te verheffen; niet om hem aan te zetten tot het uitleven van zijn verwerpelijkste en primitiefste instincten.”
Ik geef Mme Bardot op alle fronten gelijk. Een barbaars volksvermaak uit de oertijd van de beschaving mag in de 21e eeuw geen bestaansrecht meer hebben. Een minister van cultuur die zo’n wreed bloedbad als Frans cultureel erfgoed aanmerkt -ook al kwamen en komen vrijwel alle stierenvechters uit Spanje en Portugal om in de Franse arena’s hun moorddadige kunstjes te vertonen- verdient het om onder de guillotine te verdwijnen. Ook cultureel erfgoed tenslotte.

18 gedachten over “Marteling en moord als cultureel erfgoed?”

 1. Dit heeft niets met U te maken. Indien U er niet mee kan leven ga dan terug naar Nederland, waar men misschien nog wel een plaatsje voor U heeft in de “partij voor de dieren”
  Men accepteert de gewoonte van het land waar men leeft als U ten minste een beleefde gast wil blijven

  1. Dag Louis Sallons,
   Ik bepaal zelf wel wat met mij te maken heeft. Ik ben géén beleefde gast; ik woon en werk hier. En ik weiger barbarisme in welk land dan ook als vanzelfsprekend als behorende tot de ‘cultuur’ te accepteren.

 2. Renée, Je hebt volkomen gelijk. Zou het zinvol zijn, als wij Nederlanders in Frankrijk, voorzover we die stierenvechterij verwerpen, ons gevoelen ook uiten aan de Unesco? Zoja, wil jij dan daartoe het initiatief nemen, bij voorkeur met hulp van BB, die in die wereld thuis is.

  1. Dag Eddy,
   Wegens onweer/noodweer kan ik nu pas antwoorden.
   Kijk asje even naar het mailtje van Esther en van Ingrid Veltmeijer; daar staat een link in naar een petitie die je kunt tekenen.

  1. Dag Jos,
   Een stier hoort in de wei, niet in een arena met een joelende menigte en een idioot die ‘m tot gekmakens toe treitert; dat noemen we wel degelijk martelen. Bovendien is de stier na afloop zó gestresst, dat hij nooit meer de wei in kan en meteen naar de slager wordt afgevoerd. Hoezo worden in Portugal de stieren niet gemarteld en gedood? Ik heb er vijf jaar gewoond, ik weet hoe wreed Portugezen voor dieren zijn. Het wemelt er van mishandelde ezeltjes en kettinghonden, en de nationale sport is huisdieren doodrijden. De beroemde voetballer Vigo is een beruchte (en trotse) kattendoodrijder. Hou toch op!

   1. Hoi René.

    Even voor de goede orde, ik zal zeker de laatste zijn die zal zeggen dat alle Portugezen diervriendelijker zijn, maar voor zover ik weet, worden de sadistische taferelen daar in de arena achterwegen gelaten.
    Ik ben zelf boer, en heb voorheen ook vaak in Portugal vertoefd.
    Wreedheid t.o.v. dieren en mensen vind helaas nog overal plaats.
    Zojuist is er in les Pays Bah een dierenpolitie ingesteld.
    Zouden ze nu eindelijk iets gaan dan aan de mishandeling van de 60.000.000 varkens die per jaar in schuren worden opgefokt?
    Ik vrees van niet. We hebben nog veel te doen en te leren in deze wereld eer we in een respectvolle samenleving voor mens, dier en plant mogen leven.
    Dus, nee, ik houd voorlopig nog niet op om vanuit mijzelf hier naar te streven.

    Namaste, Jos.

   2. Dag Jos,
    Zoals gezegd: een stier hoort hoe dan ook niet in een arena thuis. Dat gegeven alleen al is dierenmishandeling/marteling.
    Voor het overige ben ik het met je eens: er is nog veel teveel mis in de wereld, zeker ook in les Pays Bah (mooie vondst) en niet minder in Frankrijk. Maar je zegt ernaar te streven om in een respectvolle samenleving voor mens, dier en plant te mogen leven. Daar horen stierengevechten – met of zonder bloedvergieten in de arena- niet bij, volgens mij.

 3. Renée: ik ben het helemaal met je eens.
  En schandalig wat Louis Sallons beweert. Hij geeft een murw en gedwee houding aan als voorbeeld van inwoners die nou eenmaal de gewoonte van het land accepteren. En als je je niet zo gedraagt moet je maar weg. Natuurlijk niet! Wees blij dat mensen hun nek uitsteken en zich uitspreken tegen bepaalde gewoontes. Ik ben ook absoluut een felle tegenstander van het stierenvechten want het is wreed en niet te tolereren! Het dient alleen maar tot zogenaamd ‘volksvermaak'(geef het volk brood en spelen) en dat is zo weerzinwekkend…Afschaffen die wreedheid. En in ieder geval de petitie ondertekenen die Ingrid Veltmeijer zo correct aangeeft: ‘NON à L’INSCRIPTION DE LA CORRIDA À L’UNESCO’ op http://www.unesco-anticorrida.com
  Groet, Esther

 4. Renée, ik ben blij dat je voor de marteling van de stieren opkomt. Men kan dezen gruweldaden niet “cultuur” noemen. Zoals je zelf zegt, cultuur verheft een volk tot een hoger niveau. Dit is barbarisme en het zijn de gewoonten van een groep oningelichte, bloed dorstige mensen en dit wreed gedracht hoeft men niet te tolereren in de 21 ste eeuw.
  Deze wreedheid tegen dieren, heeft niets te maken met of je als Nederlander in Frankrijk woond en het dan volgens Lious Sallons maar moet aanvaarden. Er zijn trouwens veel Fransen die er ook tegen zijn.
  Ik hoop dat er veel mensen dezen petitie gaan ondertekenen.

 5. Hoi René,

  Om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen, ik ben ook tegen stierengevechten, óók in Portugal.
  Ik ben tegen elke vorm van geweld tegen het leven.

  Hartegroet, Jos.

 6. Zie ik het goed, Renée, dan kan die petitie alleen ondertekend worden door diegenen die in Frankrijk wonen (“Ainsi, seuls les citoyens français peuvent signer notre pétition”). Wij verblijven in ons Franse huis weliswaar zoveel mogelijk, maar wonen (officieel) in Nederland. Desniettemin hoop ik dat die petitie door vele Nederlanders, in Frankrijk wonend, zal worden ondersteund. Hartelijke groet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven